اختلاف قیمت دلار دولتی و آزاد با نوسانات اخیر ارزی به حدود 800 تومان رسیده است و این موضوع، اجرای سیاست ارز تک نرخی را با چالشهای جدیدی روبهرو خواهد کرد.
قیمت دلار بهعنوان یکی از ارزهای مرجع در کشورمان که طی روزهای اخیر با افزایش قیمت مواجه شد، روز یکشنبه با اظهارنظر رییس کل بانک مرکزی و وزیر اقتصاد متوقف شد و آخرین نرخها روز یکشنبه برای فروش دلار به قیمت 3480 تا 3500 تومان روی تابلوهای صرافیها در چهارراه استانبول تا میدان فردوسی تهران حک شد.
یکی از فعالان بازار ارز در گفتوگو با مهر در مورد پیشبینی نرخ دلار گفت: اظهارات مقامات اقتصادی بهویژه رییس کل بانک مرکزی روی قیمت دلار در بازار تاثیرگذار است و هر اظهارنظری میتواند روند قیمتها را تغییر دهد.
همچنین یکی دیگر از فعالان صرافی در اطراف میدان فردوسی عنوان کرد: پیشبینی بازار ارز در کشورمان ممکن نیست و هر اتفاقی در این بازار رخ میدهد. با این وجود، به نظر میرسد، نرخها، با کاهش مواجه شوند.
یکی دیگر از فعالان بازار ارز میگوید: به نظر میرسد، دولت از طریق افزایش قیمت ارز میخواهد برای خود درآمدزایی داشته باشد. در همین حال، اگر قیمت دلار کاهش یابد، بعید است به میزان گذشته و قبل از آغاز روند افزایش قیمتها برسد.
موضوع دیگر موردتوجه با افزایش قیمت دلار در بازار آزاد، افزایش اختلاف نرخ دلار دولتی و بازار آزاد است؛ به طوری که بانک مرکزی دیروز نرخ دلار دولتی را 2684 تومان در نظر گرفته است، بر این اساس، اختلاف قیمت فعلی بازار آزاد به میزان 3480 تا 3500 تومان تا نرخ اعلامی رسمی بانک مرکزی به حدود 800 تومان رسیده است. همین موضوع برنامه ارز تک نرخی بانک مرکزی را به هالهای از ابهام فرومیبرد و یکسانسازی نرخها را با مشکلاتی مواجه خواهد کرد و بر این اساس باید منتظر برنامه بانک مرکزی بود و دید که آیا قیمت ارز دولتی را افزایش خواهد داد یا تلاش خود را برای کاهش نرخ در بازار انجام میدهد.
واکنش وزیر اقتصاد
وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به نوسان روزهای اخیر در بازار ارز گفت: در شرایط بنیانی بازار ارز و سرمایه ایران، هیچ تغییر خاصی رخ نداده و انتظار ما وضع باثبات در بازار ارز و سرمایه است. علی طیبنیا، در واکنش به سقوط شاخص بورس و نوسانات اخیر ارزی گفت: مردم بدانند در شرایطی که عوامل واقعی تغییر نکرده است، نباید رفتارهای هیجانی داشته باشند. وزیر اقتصاد گفت: کسانیکه در این شرایط متاثر از عوامل روانی، رفتار میکنند با زیان مواجه خواهند شد؛ همانطور که در گذشته هم شاهد این وضع بودیم. طیبنیا افزود: در دوره کوتاهمدت نرخ ارز افزایش مییابد و کسانیکه در این دوره خرید میکنند، به یقین با زیان مواجه و پشیمان میشوند.
وی با بیان اینکه در یک سال اخیر چند بار این موضوع را تجربه کردهایم، گفت: مردم ما که این تجربه را داشتهاند، از رفتار هیجانی پرهیز کنند. طیبنیا اظهار کرد: تغییرات چند روز اخیر عمدتا ناشی از برخی هیجانات و عوامل روانی است که در بازار رخ میدهد و متاثر از برخی خبرهای منتشره در بازار است. وی تاکید کرد: مردم مطمئن باشند، در شرایط بنیانی و واقعی اقتصاد کشور هیچ تغییر خاصی حاصل نشده و این تغییرات گذراست. طیبنیا درباره اینکه برای تقویت بازار سرمایه چه تمهیداتی اندیشیدهاید؟ گفت: اقدامات مثبتی شده است.
وی افزود: با فعالان بازار سرمایه تماسهایی داشتهایم و اشخاص حقوقی و افراد موثر بازار سرمایه به خوبی واقف هستند که نوسانات کوتاهمدت است و ادامه پیدا نمیکند. وزیر اقتصاد گفت: بنابراین انتظار ما این است که این روند بهزودی به انتهای خود برسد و باز شاهد یک روند مثبت و با ثبات در بازار باشیم.
نخستین واکنش سیف به نوسانات ارزی
در همین حال، رییس کل بانک مرکزی بعدازظهر یکشنبه با اعلام اینکه تاثیر برخی اخبار بر بازار ارز موقتی است و تعادل به سرعت به بازار بازخواهدگشت، عمدهترین عامل تاثیرگذار بر تحولات فعلی بازار را «ورودی ارز» اعلام کرده است. ولی الله سیف، در مراسم رونمایی از سامانه فروش اینترنتی ارز مسافری در مورد وضعیت بازار ارز گفته است: بازار ارز در شرایط تعادل بهسر میبرد و اتفاقهایی که طی روزهای اخیر افتاده است، به عواملی مربوط میشود که اصلیترین آن، وضعیت ورودی ارز به بازار است.
رییس کل بانک مرکزی با تاکید بر اینکه وضعیت تقاضا در بازار ارز متعادل است، افزوده است: تاثیر برخی اخبار بر این بازار موقتی است و تعادل به سرعت به بازار بازخواهد گشت. سیف با اعلام اینکه همچنین تصمیماتی برای وضعیت بورس اتخاذ شده، افزوده است: شرایط نشان میدهد، شاخص به جای اصلی خود بازخواهدگشت. وی ادامه داده است: در برخی مواقع حباب در بازار ایجاد میشود که این حباب تخلیه خواهد شد و نمیتواند به سایر بازارها تسری یابد. به هر حال، شرایط متعادل را در روزهای آینده خواهیم داشت.
رییس کل بانک مرکزی با اشاره به نتایج مذاکرات هستهای و اعلام آن در روزهای اخیر گفته است: بانکها باید اقتضائات و آمادگی لازم را برای برقراری ارتباطات بینالمللی دقیق داشته باشند تا بتوانند بهصورت کارا و موثر عمل کنند. اگر قرار باشد بانکهای خارجی در کشور ما فعالیت کنند، با وضعیتی که با بانکهای داخلی در حال حاضر دارند، قادر به رقابت آنها نخواهند بود و سطح فعلی فعالیت بانکهای داخلی قابل رقابت با آنها نیست.
سیف با تاکید بر اینکه در یک دامنه هفتماهه باید بانکها هر چه سریعتر خود را آماده کنند، افزوده است: علائم مثبت و عزم جدی در طرف مقابل وجود دارد و بیش از اینها نتایج مثبت به تاخیر نخواهد افتاد.
وی با تاکید بر اینکه وضعیت بازار و شرایط اقتصادی باثبات است، افزود: بنا به اخبار رسیده، نوساناتی در بازار وجود دارد که این از بنیانها و اقتضائات اقتصادی است، اما وضعیت و شرایط از ثبات لازم برخوردار است. رییس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه عوامل بنیادین موثر در بازار نقش خود را ایفا میکنند، گفته است: در روزهای آینده آرامش به بازارها بازخواهد گشت.