براساس آمارهای اعلامی از سوی مرکز پژوهشهای مجلس، تنها 9درصد گوشیهای تلفن همراه از مبادی قانونی وارد کشور میشود و 91درصد باقیمانده به صورت قاچاق از مرزها عبور کرده و به دست مشتریان میرسد.
حدود 10 سال پیش بود که برای مبارزه با این معضل طرحی مبنی بر رجیستری کردن گوشیهای وارداتی اجرا شد که پس از چند هفته راههایی برای دورزدن آن ابداع شد تا این طرح را به بنبست بکشاند.
سال گذشته نیز خبرهایی از اجرای دوباره طرح رجیستری، از زبان مسئولان به گوش میرسید که طبق آن بنا بود در مهرماه سال 94 این طرح اجرایی شود که به دلایلی این اتفاق رخ نداد.
سخنان مسئولان ارتباطی و گمرکی کشور حاکی از آن است که امسال شاهد اجرای دوباره این طرح به شکلی جدید خواهیم بود که احتمال تقلب در آن نزدیک به صفر است.
به گفته عباس نخعی مدیرکل کالاهای هدف ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، در این طرح شماره ایمیا (IMEI) گوشیها با شماره ملی فرد خریدار و مشخصات گوشی ترکیب میشود.
اما اجرای این طرح نگرانیهایی را مبنی بر افزایش یکباره قیمت انواع گوشی به وجود آورده که به همین دلیل مخالفتهایی را در بر دارد.
فریبرز تاجگردان یکی از فعالان بازار در این باره به «فرصتامروز» گفت: به نظر من این طرح اجرایی نخواهد شد و اگر شاهد اجرای آن باشیم بدون شک قیمتها به طور عجیبی بالا خواهند رفت.
وی افزود: در حال حاضر گوشیهایی که از راه قانونی وارد کشور میشوند پاسخگوی نیازهای بازار نیست و کمبود عرضه، قیمتها را به طور چشمگیری بالا میبرد.
این فروشنده با اشاره به توقف خریدوفروش در بازار گفت: این روزها بازار با رکود روبهرو است و به نظر میرسد با افزایش قیمتها رونق نسبی به بازار برگردد اما بعد از آن دوباره شاهد رکود خواهیم بود.
تاجگردان اظهار کرد: بعد از اجرای طرح رجیستری مدت نسبتا زیادی طول خواهد کشید تا قیمتها کمکم افت کند مگر اینکه تدابیری برای این وضعیت اندیشیده شده باشد.
این فعال بازار درباره اثر اجرای طرح رجیستری بر واردات غیرقانونی گفت: باید دید چگونه این طرح اجرا خواهد شد اما اگر اینگونه باشد که کد ایمیا با شماره خریدار ترکیب شود به نظر من اشکالات فراوانی دارد و دردسرهای زیادی را هم برای خریداران و هم برای فروشندگان خواهد داشت.
محمد آجرلو، کارشناس و واردکننده تلفنهمراه نیز درباره معایب و مزایای اجرای طرح رجیستری به «فرصت امروز» گفت: اینکه قیمتها در ماههای آغاز اجرای رجیستری بالا میرود شکی نیست اما با اجرای آن شاهد کم شدن شدید واردات غیرقانونی خواهیم بود.
وی افزود: این موضوع تبعات مثبتی هم در پی خواهد داشت. وضعیت شرکتهای رسمی بهتر میشود و خدمات بهتری را به مشتریان ارائه خواهند داد.
این واردکننده اظهار کرد: از سوی دیگر فروش گوشیهای گران قیمت بهشدت کاهش مییابد، چراکه با این میزان افزایش مردم توانایی خرید گوشی نخواهند داشت.
آجرلو اظهار کرد از سوی دیگر بسیاری معتقدند که بزرگترین ضربه را در بازار ایران، اپل میخورد چرا که نماینده رسمی در بازار ندارد و همه اجناسش هماکنون به شکل قاچاق وارد بازار ایران میشود، اگرچه برخی از شرکتها ادعای نمایندگی این شرکت آمریکایی را دارند، اما وقتی اپل از بازار موبایل ایران حذف شود رقابت در میان شرکتهای میان رده بیشتر میشود. بنابراین بازار کوچک میشود، چرا که خریدار مجبور است نوع خریدش را تغییر دهد و حتی مردم از گوشیهایشان بیشتر استفاده میکنند.
وی در پایان گفت: با همه اینها نمیتوان پیشبینی دقیقی برای بازار موبایل ایران داشت. باید منتظر ماند و دید چه اتفاقی در بازار میافتد، آیا اجرای طرح رجیستری گوشی این بار به موفقیت میرسد یا خیر؟
ارتباط با نویسنده: anoosh.m1986@gmail.com