از وقتی سایه شوم کرونا از سر مردم دنیا کم شد، خیلی ها انتظار توسعه بی وقفه کسب و کارها و فعالیت اساسی شان در بازار را داشتند. آن وقت ها اینطور به نظر می رسید که مشکل اساسی در مسیر توسعه کسب و کار فقط کروناست. حالا که یکی دو سالی از اوج پاندمی می گذرد، هنوز خبری از توسعه شگفت انگیز در بازار نیست. در عوض روزی نیست که خبر استعفای کارمندان در شرکت های بزرگ به گوش نرسد. انگار که همه از کار در برندهای بزرگ و جهانی نفرت دارند!
بی شک مردم نمی توانند بدون یافتن شغلی مناسب به زندگی ادامه دهند. ما برای خرید نیازهای اولیه زندگی مان هم باید کاری داشته باشیم تا با حقوق آن زندگی را مدیریت کنیم. پس چرا کارمندان به این راحتی دور موقعیت شغلی شان در شرکت های ریز و درشت را خط می کشند؟ جواب این سوال در ترند تازه ای است که چشم همه را به خودش خیره کرده است: خوداشتغالی.
خوداشتغالی برای بسیاری از کارمندان و حتی مدیران میانی در سازمان های بزرگ بدل به گزینه ای بی نهایت وسوسه برانگیز شده است؛ چراکه به شما فرصت پیگیری آرزوهای مختلف تان را می دهد. در این میان شما می توانید هر طور دل تان می خواهد کارتان را مدیریت کرده و دیگر نیازی به سر و کله زدن با مدیران اعصاب خُردکن نیست.
ما در این مقاله قصد داریم کمی دقیق تر بحث خوداشتغالی را زیر ذره بین ببریم. اگر شما هم دوست دارید در ادامه مسیرتان به این گزینه فکر کنید، بد نیست با ما همراه شوید. اگر هم از موقعیت سازمانی تان راضی هستید، دست کم دلیل این همه خروج از شرکت را به خوبی متوجه خواهید شد.
مطلب مرتبط: آیا شما آماده خوداشتغالی هستید؟
قبل از اینکه سراغ مسئله مربوط به خوداشتغالی برویم، باید دلایل اساسی تمایل کارمندان به استعفا را بررسی کنیم. خب حتما یک پای این قضیه در وضعیت خودِ شرکت هاست که کارمندان را تا این اندازه عصبانی می کند. اجازه دهید بدون هیچ مقدمه چینی اضافه ای یک راست برویم سراغ اصل ماجرا.
محیط سازمانی برای بسیاری از کارمندان همراه با نابرابری هایی است که مدیران معمولا عادی تلقی می کنند. اینکه در ساختار شرکت برخی از کارمندان براساس عملکرد یا فاکتورهای دیگر حقوق و مزایای کمتری دریافت کنند، امری نیست که مدیران را شگفت زده کند. با این حال کارمندانی که از حقوق کمتری در مقایسه با دیگران برخوردار هستند، معمولا بارها و بارها در طول روز به یافتن موقعیت شغلی بهتر فکر می کنند.
خیلی وقت ها مدیران تصمیم هایی می گیرند که نه تنها خودشان، بلکه کل کارمندان را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. به همین خاطر وقتی فرصتی برای فرار از این شرایط پیش می آید، معمولا هیچ کارمندی بدان نه نخواهد گفت. خب دست کم از دور خوداشتغالی حوزه ای به نظر می رسد که عدالت و برابری بیشتری برای یک کارمند به همراه دارد؛ چراکه در این سناریو او از جایگاه یک کارمند به صاحب کسب و کار ارتقا پیدا می کند.
علاقه به 4 روز کار در هفته
زمانی نه چندان دور کار در هفت روز هفته نیاز اساسی هر فردی به نظر می رسید. هزینه های زندگی و تلاش برای دستیابی به اهداف از سوی دیگر کار بدون وقفه را بدل به گزینه ای ضروری کرده بود. حالا اما شرایط به طور کامل فرق کرده است. بسیاری از مردم در کشورهای صنعتی دیگر علاقه ای برای کار تمام وقت ندارند. در عوض ترجیح می دهند در طول هفته روز و حتی ساعت های کمتری را به فعالیت کاری اختصاص دهند. بی شک این امر در قالب وضعیت یک شرکت نمی گنجد. به همین خاطر کارمندان یکی پس از دیگری به سوی خوداشتغالی در قالب فعالیت های انفرادی در بازار گرایش پیدا می کنند.
اگر شما هم دوست دارید در طول هفته زمان بیشتری برای تفریح یا حتی وقت گذرانی با خانواده داشته باشید، دیر یا زود به خوداشتغالی فکر خواهید کرد. خب حالا برخی از کارمندان در سراسر دنیا زودتر از شما نظرشان به این ایده جلب شده و دست به کار شده اند.
مطلب مرتبط: چرا کارآفرینی بهترین شغل جهان است؟
نفرت از فضای دفتر کار
دفتر کار شاید برای خیلی ها یادآور زمان های خوب و خاطرات خوش باشد، اما نسل جدید ظاهرا میانه خوبی با آن ندارد. بسیاری از کسانی که اولین تجربه کار دفتری شان را پشت سر می گذارند، حتی شش ماه هم دوام نمی آورند. با این حساب طبیعی است موج استعفای کارمندان شدید باشد. این امر یادآوری شرایط بسیاری از کسب و کارها در شرایط کمبود نیروی کار است.
باور کنید یا نه، تفاوت میان نسل ها حیرت انگیز شده است. به همین خاطر شما نمی توانید خودتان را با نسل های دیکر مقایسه کنید. تنها هنر شما در این میان درک انتظارات مختلف نسل ها از موقعیت شغلی شان خواهد بود. پس الکی کار را طولانی نکنید. شاید شما هم در طول زمان تصمیم به ترک دفترهای کار بگیرید.
تجربه کرونا به نیروی کار ثابت کرد نوع دیگری از فعالیت کاری نیز وجود دارد. خب وقتی آدم می تواند بدون خارج شدن از خانه به فعالیت کاری بپردازد، چرا باید سراغ گزینه های دیگر برود؟ این سوالی است که در ذهن بسیاری از کارمندان در سراسر دنیا جریان دارد. فکر می کنم شما هم در طول دوران کرونا کمابیش به این مسئله فکر کرده باشید. بنابراین طبیعی است خیلی از مردم دنیا به دنبال شیوه ساده تر برای کسب درآمد باشند.
تغییرات در سلیقه مردم فقط در قالب مشتریان بازار روی نمی دهد. کسب و کارها از سوی نیروی کار نیز دستخوش فشارهای زیادی هستند. همین مسئله تنفر از محیط دفتر کار اهمیت بسیار زیادی دارد. اگر شما نتوانید خودتان را با روند متغیر فعالیت کاری هماهنگ سازید، چه بسا زودتر از بقیه رقبا برندتان به تاریخ بپیوندد. آن وقت دیگر مهم نیست درباره وضعیت نیروی کار چه فکری در سر داشتید.
هر استراتژی در این دنیا باید مزایای خاص خودش را داشته باشد. وگرنه در میان عموم کارآفرینان یا نیروی کار محبوبیت بالایی کسب نمی کند. این ماجرا درباره خوداشتغالی هم مصداق دارد. ما برای درک بهتر روند خوداشتغالی و محبوبیت گسترده اش در میان کارآفرینان دنبال برخی از مزایای اساسی اش هستیم. این امر به فهم هرچه بهتر دلیل محبوبیت گسترده این موج نوظهور کمک خواهد کرد. پس با ما همراه باشید تا برخی از دلایل اساسی در این میان را شناسایی کنیم.
انعطاف پذیری
خوداشتغالی دیگر دردسرهای سر و کله زدن با مدیران ارشد یا افراد مافوق را ندارد. وقتی شما صاحب کسب و کار کوچک خود هستید، دیگر دلیلی برای حضور در شرکت سر ساعت های مقرر وجود ندارد. این امر در قالب خوداشتغالی حسابی جذاب به نظر می رسد. اگر شما هم با ساختار خشک و بی روح سازمان ها مشکل دارید، احتمالا خیلی زود خوداشتغالی نظرتان را عوض خواهد کرد. این در حالی است که بسیاری از کارمندان سال های سال در این شرایط سخت کارشان را ادامه می دهند. فکر می کنم حالا دلیل تغییر شغل مداوم برخی از کارکنان را درک کرده باشید، مگر نه؟
مطلب مرتبط: کارآفرینی در خانه: راهنمایی برای تازه کارها!
مزایای مالی
خوداشتغالی حقوق ثابت و مشخصی ندارد. به همین خاطر کارآفرینان را به سوی درآمدهای بیشتر سوق می دهد. اگر شما شخصیت جاه طلبی داشته باشید، خیلی زود خوداشتغالی نظرتان را جلب می کند. خب آدم که همیشه به درآمدهای ثابت یک شرکت دلخوش نیست. گاهی اوقات لازم دارید اوضاع را کمی متفاوت رصد کنید. این امر به شما کمک خواهد کرد تا فرصت های تازه ای که مورد توجه کمتر کسی قرار دارد، بهتر درک نمایید.
این روزها بسیاری از کارآفرینان بر سر اینکه چطور درآمد بیشتری داشته باشند، تحت فشار هستند. اگر کمی ریسک پذیر باشید، خوداشتغالی فرصت های تازه ای در اختیارتان قرار می دهد. دلیل جذابیت این فرصت ها نوع متفاوت شان در مقایسه با روند کار سازمانی است. خب کارمندان در شرکت ها معمولا فرصت های خارج از چارچوب را تجربه نمی کنند. به همین خاطر خوداشتغالی برای بسیاری از افراد جذابیت بی نهایت زیادی دارد.
بی شک درآمد بالاتر همراه با ریسک های بیشتری نیز هست. دقیقا به همین خاطر خیلی ها دور خوداشتغالی را خط می کشند. البته اگر شما توانایی فعالیت تحت فشار را داشته باشید، دیگر این ریسک ها چندان برای تان مهم نخواهد بود. مشکل از آنجایی شروع می شود که کارآفرینان تحت فشار توانایی تصمیم گیری درست و منطقی را از دست می دهند. به همین خاطر ما در روزنامه فرصت امروز به شما توصیه می کنیم قبل از اینکه باعجله وارد حوزه خوداشتغالی شوید، کمی بر روی میزان مدیریت استرس و فشار کاری فکر کنید. اینطوری حتی اگر تصمیم جدی برای ورود به این حوزه داشته باشید، با مشکلات کمتری رو به رو خواهید شد.
یادتان باشد، شما قرار نیست در خوداشتغالی موفقیت های عجیب و غریب را تجربه کنید. تنها عامل کلیدی که جذابیت این نوع اشتغال را افزایش می دهد، توانایی کارآفرینان برای تجربه فرصت های بی نهایت متنوع است. بنابراین شما عملا با یک افق وسوسه برانگیز برای موفقیت بی پایان یا ادامه کار در ساختاری محدود رو به رو هستید.
بعد از مرور برخی از مزایای مهم خوداشتغالی باید نیم نگاهی هم به معایب آن داشته باشیم. خب مگر استراتژی بی ایراد هم در دنیا وجود دارد؟ ما در ادامه سعی می کنیم برخی از مهمترین چالش هایی که خوداشتغالی به همراه دارد، زیر ذره بین ببریم. پس با ما همراه باشید تا درک کاملا دقیقی از این استراتژی پیدا کنید.
بی ثباتی درآمدها
درآمدهای حاصل از خوداشتغالی همیشه حساب و کتاب مشخصی ندارد. گاهی اوقات شما برای اثرگذاری بر روی مخاطب هدف نیاز به استفاده از زمان شخصی تان هستید. به علاوه، همیشه حقوق یکسانی نیز دریافت نخواهید کرد. چه بسا در برخی از ماه ها بعد از پرداخت هزینه های جاری دیگر هیچ پولی برای خودتان باقی نماند. آن وقت حسابی به مشکل خورده و احتمالا خیلی زود از ادامه مسیر منصرف می شوید.
مطلب مرتبط: تصورات غلط در دنیای کارآفرینی
مالیات ها
کارمندان در ساختار شرکت معمولا مالیات اندک و مشخصی پرداخت می کنند. با این حال وقتی بدل به صاحب یک کسب و کار شخصی شوید، دیگر حساب و کتاب ها فرق خواهد کرد. این یعنی باید آماده پرداخت میزان بالاتری از مالیات شوید. البته ماجرا به همین نکته ختم نمی شود.
کسب و کارها یک مالیات مشخص پرداخت نمی کنند. در عوض کار شما چند جا گیر بوده و باید مالیات های مختلفی پرداخت کنید. اگر تا حالا تجربه پرداخت مالیات های گوناگون را نداشتید، احتمالا در ابتدای مسیر حسابی اذیت خواهید شد.
مدیریت کسب و کار
تبدیل شدن به مدیر کسب و کار برای هر کسی در این دنیا جذابیت های خاص خودش را دارد. با این حال مدیریت مسئولیت های زیادی نیز به همراه دارد. این بخشی از ماجراست که کمتر کسی بدان توجه می کند. انگار که همه چیز در خوشگذرانی مدیریتی خلاصه شده است.
اگر شما تا حالا مسئولیت بخشی از کسب و کار را برعهده نداشته اید، احتمالا مدیریت کامل حسابی برای تان ترسناک خواهد بود. خب شکست های احتمالی تماما به پای شما نوشته می شود. پس نباید ماجرا را دست کم بگیرید؛ چراکه در یک چشم به هم زدن اوضاع تان را به هم می ریزد.
ما در روزنامه فرصت امروز خوداشتغالی را برای کسانی عالی می دانیم که دست کم تجربه ای کوتاه از مدیریت یکی از بخش های کسب و کار داشته باشند. وگرنه در ابتدای مسیر کلی اذیت شده و احتمالا فورا قید خوداشتغالی را خواهید زد. پس بهتر است قبل از اینکه باعجله وارد این حوزه شوید، همه نکات را بررسی کنید.
مطلب مرتبط: آیا آماده ورود به عرصه کارآفرینی هستید؟
بی شک خوداشتغالی گزینه ای جذاب برای کارآفرینان محسوب می شود که اتفاقا در طول سال های اخیر سر و صدای زیادی به راه انداخته است. با این حال الزاما هر کسی در این حوزه به موفقیت های بزرگ دست پیدا نمی کند. به همین خاطر شما باید با احتیاط دست به انتخاب در این حوزه بزنید.
منابع: