یادگیری مهارت های تازه فرآیندی است که در تمام طول عمر ادامه دارد بنابراین اگر به تازگی از شر کلاس های دانشگاه خلاص شده اید، نباید فکر کنید دیگر در زندگی گذرتان به سوی کلاس و درس نخواهد افتاد. این روزها حتی کارآفرینان بزرگ و با سابقه در بازار هم برای اینکه شانسی جهت اثرگذاری بر روی مشتریان داشته باشند، دنبال استفاده از فرصت های یادگیری مختلف هستند. البته در این میان دیگر خبری از پشت نیمکت نشستن نیست. در عوض همه چیز فرق کرده و حالا همه دنبال شیوه های تازه برای یادگیری هستند.
وقتی شما در یک دوره آموزشی ثبت نام می کنید، معمولا انتظار بر این است که در روزهای خاصی سر کلاس حاضر شده و درس را به خوبی یاد بگیرید. این وسط معمولا یکی دو تا معلم هم در دسترس شما هستند تا نیازتان را رفع کنند. فکر می کنم شما هم قبول داشته باشید این شیوه برای کسانی که مشغول کارآفرینی هستند، حسابی پرخرج خواهد بود. خب مگر چند نفر در دنیا می توانند همزمان هم به کارشان برسند، هم سر ساعت در کلاس درس حاضر شوند. این همان نکته ای است که دنیا را به سوی توجه به آموزش الکترونیک سوق داده است.
ایده اصلی در آموزش الکترونیک صرفه جویی در زمان و صدالبته هزینه مردم است. خب وقتی شما می توانید از وقت مرده تان در ساعت های پایانی شب برای یادگیری مهارتی تازه استفاده کنید، چرا باید سراغ کلاس و درس به شیوه کلاسیک بروید؟ یک نکته دیگر درباره آموزش الکترونیک هزینه کمتر آن در مقایسه با شیوه های دیگر است. این امر به شما کمک می کند تا سطح بالاتری از یادگیری را تجربه کرده و دیگر استرس پول از دست رفته تان را نداشته باشید.
مطلب مرتبط: یادگیری؛ یک قابلیت ممتاز سازمانی
این روزها حرف های زیادی درباره آموزش الکترونیک میان کارآفرینان و کاربران در شبکه های اجتماعی دست به دست می شود. با این حال بسیاری از این مطالب اصلا واقعیت ندارد. به همین خاطر ما در این مقاله سعی می کنیم برخی از مهمترین نکات در این رابطه را زیر ذره بین برده و واقعیت ماجرا را یک بار برای همیشه روشن کنیم.
اگر شما هم دوست دارید کمی بیشتر درباره یادگیری الکترونیک مطلب یاد گرفته و حتی از آن برای بهبود مهارت تان در بازار استفاده کنید، این مقاله کاملا مخصوص شماست. پس شال و کلاه تان را آماده کنید تا یک وقت از قطار جا نمانید!
یادگیری الکترونیک دقیقا چیست؟
وقتی یک استراتژی تازه در میان مردم باب می شود، فورا کلی برداشت درباره اش شکل می گیرد. خیلی ها فکر می کنند یادگیری الکترونیک در واقع همان آموزش کلاسیک است که به خاطر شرایط کرونایی به پشت مانیتورها منتقل شده است. خب راستش را بخواهید، کرونا نقش مهمی در محبوبیت کلاس های آموزش الکترونیک داشت، اما قبل از آن هم این حوزه حسابی پرطرفدار بود.
ما در روزنامه فرصت امروز یادگیری الکترونیک را به هر شیوه غیرحضوری و هوشمند برای یادگیری مهارت ها و دسترسی به اطلاعات تازه قلمداد می کنیم. نکته جالب اینکه در این میان شما می توانید حجم بالایی از محتوا را دم دست داشته و به طور خودآموز عمل کنید. گاهی اوقات هم یک معلم تا آخرین لحظه در کنارتان است که همه مطالب را به خوبی یاد بگیرید.
یادتان باشد، یادگیری الکترونیک همیشه با یادگیری از راه دور هم معنی نیست. احتمالا شما هم آموزشگاه هایی را دیده اید که از سیستم های دیجیتال و هوشمند برای آموزش استفاده می کنند. خب بر این اساس باید یک بار دیگر به تعریف مان از یادگیری الکترونیک توجه کنیم. اگر یادتان باشد، گفتیم که در یادگیری الکترونیک دو عنصر بزرگ وجود دارد:
• فرآیند غیرحضوری
• استفاده از ابزارهای هوشمند
چه بسا در برخی از مواد هر دو مورد بالا در کنار هم مورد توجه قرار گیرد، با این حال در بسیاری از موقعیت ها هر کدام از آنها در یک دوره آموزشی مشاهده شود، کفایت می کند. ماجرا تازه جالب شد، نه؟
چرا آموزش الکترونیک مهم است؟
آموزش مطالب تازه به دیگران یکی از تفریح های بزرگ و صدالبته پولساز است. فکر می کنم شما هم دوستانی دور و برتان داشته باشید که همیشه دنبال استفاده از فرصت های تازه برای آموزش به دیگران هستند. خب در این رابطه باید گفت که بعضی ها ذاتا معلم به دنیا می آیند. از طرف دیگر، کم نیستند کسانی که در به در دنبال یادگیری مهارت های تازه هستند. معمولا وقتی دو دسته آدم بالا به تور هم می خورند، اتفاق های بی نهایت جالبی روی می دهد. در این شرایط شما می توانید راهکارهای مختلفی برای آموزش را امتحان کنید. یکی از این شیوه های آموزش الکترونیک است.
مثل هر شیوه تازه ای که در دنیای کسب و کار معرفی می شود، یادگیری الکترونیک هم باید مزایای خاصی داشته باشد. وگرنه کمتر کسی وقتش را پای این استراتژی هدر می داد. ما در این مقاله قصد داریم برخی از مهمترین نکات در ارتباط با مزایای آموزش الکترونیک را مرور کنیم. اگر شما هم دوست دارید با این موارد آشنا شوید، این بخش را هیچ جوره از دست ندهید.
دسترسی راحت به دوره
چه کسی حوصله دارد در یک روز بارانی رخت خواب عزیزش را رها کرده و راهی آن سوی شهر شود تا در یک کلاس شرکت کند؟ شما را نمی دانم، ولی من که همیشه آماده غیبت در کلاس های درس و مدرسه بودم. فکر می کنم خیلی از شما هم نظری مشابه من داشته باشید.
خب در این صورت دوره های آموزش الکترونیک آخرین بهانه را هم از من و شما می گیرد. این دوره ها تنها با چند کلیک در دسترس من و شما قرار دارد. بنابراین دیگر بهانه ای برای عدم شرکت در کلاس ها وجود نخواهد داشت.
دسترسی ساده به دوره های آموزشی مرزهای جغرافیایی را به طور کامل از بین می برد. زمانی نه چندان دور مردم برای یادگیری مهارت های مورد نیازشان مجبور بودند از این شهر به شهری دیگر بروند. حالا اما اوضاع به طور کامل فرق کرده است. به همین خاطر خیلی از کارآفرینان بدون اینکه از جای شان تکان بخورند، مهارت های موردنیازشان را یاد می گیرند.
مطلب مرتبط: چگونه سرعت یادگیری بالاتری را داشته باشیم؟
شاید نسل جوان میانه خوبی با دنیای آنلاین داشته باشد و به تنهایی گلیمش را از آب بیرون بکشد، اما این نکته درباره افراد پا به سن گذاشته کاملا متفاوت است. این دسته از افراد برای اینکه اوضاع شان را کمی هم که شده بهتر کنند، باید یک کلاس درس رسمی داشته باشند. یادگیری الکترونیک به درد این دسته از افراد هم می خورد؛ چراکه یک چارچوب مشخص برای آموزش به دیگران دارد و کار من و شما را بی نهایت ساده خواهد کرد. اینطوری بدون اینکه لازم باشد خیلی به خودتان سخت بگیرید، با انواع دوره های آموزشی آشنا میشوید.
هزینه کمتر
این روزها همه دنبال کاهش هزینه ها هستند. این اتفاقی تازه نیست؛ چراکه اوضاع اقتصادی روز به روز سخت تر می شود و در این شرایط استفاده از موقعیتی برتر سخت تر از هر زمان دیگری به نظر می رسد. حالا اگر در این میان کسی قصد دستیابی به موقعیت سازمانی بهتر یا کارآفرینی با شانس موفقیت بیشتر را داشته باشد، چاره ای به غیر از یادگیری مهارت های تازه نخواهد داشت. این درست همان جایی است که بحث پول حسابی آدم را اذیت می کند.
اگر دقت کرده باشید، کلاس های حضوری که در دانشگاه ها یا سایر موسسات برگزار می شود، کلی هزینه روی دست آدم می گذارد. درست به همین خاطر شما باید کمی هم که شده به فکر صرفه جویی در هزینه ها باشید.
ما در روزنامه فرصت امروز دو راهکار کلی برای یادگیری مهارت های تازه پیش پای هر کارآفرین می بینیم. اولین راهکار تامین مالی برای شرکت در دوره های رسمی و گران قیمت است. بی شک این شیوه جذابیت زیادی دارد، اما راستش را بخواهید، خیلی وقت ها اصلا جواب نمی دهد؛ چراکه عملا نیاز به تامین بودجه فراوان از سوی کارآفرینان دارد.
راهکار دیگری که خیلی باب میل آدم های اهل صرفه جویی است، استفاده از دوره های آموزش الکترونیکی نام دارد. این راهکار با هزینه ای کمتر تقریبا کیفیت آموزشی مشابه به شما ارائه می دهد. بنابراین لازم نیست خیلی نگران خروجی نهایی کار باشید.
هنوز هم هستند کسانی که فکر می کنند دوره های الکترونیک یا آنلاین به طور کامل دروغ است. خب اگر شما هم این مطلب را باور دارید، تا همینجای کار هم کلی از پول و سرمایه برندتان را پای شرکت در کلاس های مختلف بر باد داده اید.
دوره های یادگیری الکترونیک نه تنها هزینه پایینی برای افراد به همراه دارد، بلکه از نظر ارائه مدرک معتبر و آموزش های باکیفیت دست کمی از بقیه نمونه ها ندارد. پس لازم نیست الکی خودتان را در شرایط سخت قرار داده یا به زور دنبال کاهش هزینه ها باشید.
امکان شخصی سازی آموزش
هر کسی در این دنیا شرایط خاص خودش را دارد بنابراین یک شیوه آموزشی واحد شاید برای همه مردم دنیا جواب ندهد. این همان دلیلی است که خیلی ها را از همان کلاس اول دبستان از درس و مدرسه متنفر می کند. خب راستش را بخواهید، شخصی سازی دوره های حضوری کار خیلی سختی به نظر می رسد. حتی اگر موسسه ای پیدا شود و با کلی سختی این کار را انجام دهد، هزینه اش سر به فلک خواهد کشید. پس بهتر است دور این گزینه را خط بکشیم. البته مگر اینکه پای آموزش آنلاین در میان باشد.
شخصی سازی آموزش در شیوه الکترونیک بسیار راحت تر و صدالبته کم هزینه تر است. اینجا پای هوش مصنوعی هم به داستان باز می شود. درست جایی که خیلی ها فکر می کنند معلم ها باید مطالب درسی را طبقه بندی کرده و نوعی شخصی سازی برای هر کس به کار گیرند، هوش مصنوعی به داد همه می رسد.
ترکیب آموزش الکترونیک و هوش مصنوعی به شما کمک می کند تا بدون دردسر اضافه کارتان را جلو برده و یک دوره آموزشی کاملا شخصی سازی شده داشته باشید. ماجرا جالب شد، نه؟
مطلب مرتبط: چگونه شرایط یادگیری مداوم را برای تیم شرکت ایجاد کنیم
ارزیابی دقیق نتیجه آموزش
هر کاری در این دنیا باید نتایج قابل لمسی داشته باشد تا آدم خیالش از بابت آن راحت شود. اگر شما دائما دوره آموزشی مورد نظرتان را براساس خروجی های ناکافی مورد ارزیابی قرار دهید، کم کم به این باور غلط می رسید که همه چیز را یاد گرفته اید. آن وقت دیر یا زود اوضاع تان حسابی به هم می ریزد و کسی هم نیست کمک تان کند.
یادگیری الکترونیکی معمولا به لطف هوش مصنوعی گزارش های در لحظه درباره شیوه آموزش و پیشرفت هر فرد ارائه می دهد. اینطوری شما در هر لحظه از آموزش اطلاعات جامعی درباره نتیجه کار خواهید داشت.
شما را نمی دانم، ولی من که هر وقت نتیجه آموزش را با دقت جلوی خودم مشاهده کنم، انگیزهام برای یادگیری بیشتر می شود. بنابراین طبیعی است که آموزش الکترونیکی از این نظر سطح بهتری در مقایسه با دیگر نمونه ها داشته باشد.
اصول یادگیری الکترونیک: ورود به دنیایی تازه
حالا که درباره یادگیری الکترونیک کلی حرف زدیم، بد نیست کمی هم درباره اصول آن گپ بزنیم. شما چه دنبال یادگیری مهارتی تازه باشید، چه هدف تان یافتن چارچوبی برای طراحی یکی از این دوره ها باشد، باید با اصول آن آشنا شوید. این کار به شما کمک می کند تا خیلی راحت تر از میان دوره های مختلف دست به انتخاب بزنید.
تعامل مداوم و نزدیک
هر دوره ای که اسم آموزش الکترونیک را یدک می کشد، باید تعامل میان دانش آموز و معلم را به همراه داشته باشد. شما قرار نیست به تنهایی یک گوشه نشسته و با کلی مطلب خودتان را زندانی کنید. خب اگر قرار بود کسی به تنهایی یک مهارت را یاد بگیرد، دیگر نیازی به دوره آموزشی نبود!
خیلی وقت ها مردم از دوره های آنلاین فراری هستند؛ چراکه اصلا تعاملی در آنها وجود ندارد. کسی را در نظر بگیرید که دنبال یادگیری مهارت تولید محتواست و در دوره آموزش الکترونیک سرجمع سه بار هم معلمش را ندیده است. بی شک در این حالت کلی سوال بی جواب باقی می ماند که هر کسی را کفری می کند. بنابراین بهتر است قبل از اینکه دست به انتخاب همراه با عجله بزنید، خیلی خوب درباره این مسئله فکر کنید. وگرنه حسابی وقت تان را هدر خواهید داد.
مطلب مرتبط: 5 فایده میکرو یادگیری (خرد آموزی) برای کسب و کارها
محوریت دانش آموزش
کسی که دنبال یادگیری یک مهارت تازه است و از شیوه الکترونیک استفاده می کند، در واقع نیاز زیادی به توجه و مراقب دیگران دارد؛ چراکه این انتخاب نوعی ریسک بزرگ محسوب می شود. بنابراین شما باید دوره تان را طوری طراحی کنید که نیازها و نظرات مهارت جویان به خوبی در آن رعایت شود. وگرنه دیگر کسی سراغ کسب و کارتان را هم نخواهد گرفت.
محوریت مهارت جویان مطلب تازه ای نیست. البته در شیوه های آموزش کلاسیک این روش بیشتر با محوریت معلم دنبال می شود؛ چراکه معلم ها مسئول اصلی آموزش به طرف مقابل هستند. امروزه با توجه به دسترسی ساده تر به اطلاعات دیگر این مسئله محوریت چندانی ندارد. بنابراین شما باید خودتان را برای یک شیوه تازه آموزشی آماده کنید. وگرنه کلاه تان پس معرکه خواهد بود.
یکی از مهمترین ابزارهای ارتباط میان طراحان دوره های آموزشی با مهارت جویان مربوط به نظرسنجی هاست. شاید فکر کنید دیگر دوران نظرسنجی ها کاملا به پایان رسیده است. خب در این صورت باید بگوییم سخت در اشتباهید؛ چراکه هنوز هم این نظرسنجی ها طرفداران خاص خودش را دارد.
یادتان باشد، شما مسئول استفاده عملی از مهارت ها هستید. بنابراین اگر کارتان را به خوبی دنبال نکنید، دیر یا زود با مشکلات عمده ای رو به رو خواهید شد. خب مخاطب شما که وقتش را از سر راه نیاورده که صرف پاسخگویی به نظرسنجی شما کند و آخر سر هم خیلی راحت آن را نادیده بگیرید!
دسترس پذیری ساده
دوره های آموزش الکترونیک باید خیلی راحت تر از دوره های کلاسیک در دسترس من و شما قرار گیرد. این اصلی است که مزیت مهمی هم برای این دوره ها ایجاد می کند. بنابراین اگر مخاطب برای پیدا کردن دوره شما باید از قله قاف بالا برود، احتمالا کارتان هیچ وقت نخواهد گرفت.
شاید شما یک معلم بی عیب و نقص در دنیای کسب و کار باشید، اما بدون بازاریابی شانس برای گرد و خاک نخواهید داشت. خب این روزها کلی معلم درجه یک دیگر هم در دنیا هستند که منتظر فرصتی برای خودنمایی هستند. بنابراین اگر شما نتوانید از بازاریابی به سود خودتان استفاده کنید، خیلی زود ماجراجویی تان در عرصه یادگیری الکترونیک به پایان خواهد رسید. آن وقت شما می مانید و کلی بدهی و اعتباری که دیگر هیچ وقت قرار نیست درست شود.
بازاریابی تنها بخشی از نیاز شما برای معرفی دوره تان به دیگران است. یک نکته کلیدی دیگر در این میان توانایی تان برای پوشش حوزه های مورد نیاز مخاطب است. بی شک هیچ کس نمی تواند دوره ای کاملا بی عیب و نقص طراحی کند. به همین خاطر شما باید همیشه نگاه تان به سوی حوزه های تخصصی باشد. مثلا اگر تجربه خوبی در زمینه آموزش زبان دارید، باید فقط روی یک زبان خاص تمرکز کنید. اینطوری دوره تان اعتبار بیشتری هم پیدا می کند. خب اگر کسی را سراغ دارید که به یک معلم همه چیز دان اعتماد می کند، ما را هم بی خبر نگذارید.
سخن پایانی
یادگیری الکترونیک هنوز در ابتدای راه است و اختلاف زیادی با بقیه روش ها از نظر میزان محبوبیت دارد. با این حال همین حالا هم خیلی از کسب و کارها برای اینکه شانس شان را در بازار امتحان کنند، سراغ این شیوه رفته اند. ما در این مقاله برخی از مهمترین مزایای یادگیری الکترونیک را به اتفاق شما زیر ذره بین بردیم. فکر می کنم همین مزایا برای پیش بینی روشن از آینده این استراتژی آموزشی کافی باشد. بنابراین شما هم باید دست به کار شده و اوضاع تان را برای استفاده از این ترند توفانی مساعد کنید.
مطلب مرتبط: راهکارهای مهارت افزایی نیروی کار
شما الان دیگر بدل به یکپا کارشناس برای طراحی دوره های آموزش الکترونیک یا استفاده از آنها برای یادگیری مهارت های تازه هستید. از اینجا به بعد همه چیز به سعی و تلاش خودتان بستگی خواهد داد. پس بهانه تراشی را کنار گذاشته و وارد گود شوید.
من و همکارانم در روزنامه فرصت امروز امیدواریم نکات مورد بحث در این مقاله کمکی هرچند کوچک به شما برای آشنایی با اصول و مزایای آموزش الکترونیک کرده باشد. مثل همیشه اگر سوالی در این رابطه داشتید، ما همیشه آماده کمک به شما هستیم.
منابع: