آمار دوره هشت ماهه نخست امسال از افزایش بیش از 30درصدی صادرات فرش دستباف ایران به بازارهای جهانی حکایت دارد. با وجود رشد ملموس صادرات این کالا، هنوز هم راه زیادی تا دستیابی به جایگاه مطلوب در بازار جهانی فرش در پیش است.
به گزارش ایرنا، در هفته ای که گذشت رشد صادرات فرش دستباف ایران در کنار فولاد و صنایع فلزی و همچنین جهش چشمگیر شاخص کل بازار سهام از محورهای مورد توجه مطبوعات اقتصادی بود.
روند صعودی صادرات فرش دستباف
فرش یکی از محصولات صادراتی است که با گذشت سالیان پررونق و جایگاه مطلوب ایران در بازار جهانی، به وادی افول و رکود افتاد. اکنون اما تولید و تجارت فرش دستباف به نسبت سال های اخیر رونق یافته است. در همین زمینه «حمید کارگر» رئیس مرکز ملی فرش ایران اعلام داشته از ابتدای امسال تا پایان آبان، بیش از 3 هزار تن فرش دستباف به ارزش 269 میلیون دلار به کشورهای مختلف صادر شد که با رشد 31 درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته همراه است.
وی افزود: متوسط صادرات فرش در دو دهه اخیر 500 میلیون دلار در سال بود که به دلایلی همچون تحریم اقتصادی، تغییر سبک زندگی و استفاده از کفپوش های دیگر و بالا رفتن قیمت تمام شده فرش دستباف، این روند کاهش داشت و متوسط صادرات به 300 میلیون دلار رسید. وی گفت: در دو سه سال اخیر، روند کاهش صادرات فرش دستباف متوقف و روند افزایشی جایگزین آن شد و سال گذشته 359 میلیون دلار فرش دستباف به حدود 80 کشور صادر شد.
کارگر با بیان اینکه صادرات غیرنفتی کشور 40میلیارد دلار در سال است، گفت: 300 میلیون دلار صادرات فرش دستباف در مقابل آن سهم بزرگی نیست، اما این صنعت می تواند پاسخگوی بسیاری از مشکلات باشد و دستگاه های گوناگون باید به شکل هم افزا به توسعه این صنعت کمک کنند.
رشد صادرات صنایع فلزی
بهبود شرایط صنایع فلزی در کشور طی سال های اخیر موجب شده میزان صادرات این محصولات نیز با افزایش مواجه شود. پیش از این و در تیرماه سال جاری بود که مدیرکل وقت صنایع فلزی و لوازم خانگی وزارت صنعت اعلام کرد در سال جاری صادرات 1.2 میلیارد دلار محصولات فلزی و لوازم خانگی برای کشور هدف گذاری های شده است. این میزان صادرات نسبت به سال گذشته 30درصد بیشتر است. حالا نیز بررسی ها نشان می دهد حداقل تا هفت ماهه سال جاری میزان افزایش صادرات صنایع فلزی در کشور طبق هدف گذاری صورت گرفته پیش رفته است.
در همین زمینه «میکائیل عظیمی» مدیرکل دفتر صنایع معدنی فلزی وزارت صنعت، معدن و تجارت می گوید: 5 میلیون و 789 هزار تن محصولات صنایع فلزی در هفت ماهه امسال به خارج از کشور صادر شده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته 39 درصد افزایش یافته است.
به گفته عظیمی، ارزش صادراتی تولیدات صنایع فلزی در هفت ماه امسال 2.5 میلیارد دلار است که در همسنجی با پارسال (2.3 میلیارد دلار)، 8درصد رشد نشان می دهد. دستیابی به 4.1 میلیارد دلار صادرات محصولات صنایع فلزی تا پایان امسال برنامه ریزی شده است که آمارها حاکی از جلوتر بودن از برنامه است. در این مدت صادرات شمش فلزی 3 میلیون و 500 هزار تن بوده که در مقایسه با مدت مشابه پارسال، از نظر وزنی 120 درصد و از نظر ارزشی 116 درصد رشد نشان می دهد.
رونق تولید و صادرات فولاد
طبق گزارش ماه دسامبر اتحادیه جهانی آهن و فولاد، در فاصله ماه های ژانویه تا انتهای اکتبر سال 2017 میلادی، 41.1 میلیارد تن فولاد در دنیا تولید شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل 6.5درصد رشد داشت.
ایران که یکی از بزرگ ترین فولادسازان خاورمیانه است و برای توسعه صنعت فولاد در سال های اخیر سرمایه گذاری زیادی انجام داده است، در 10 ماه اول امسال 9.17 میلیون تن فولاد تولید کرد که حجم تولید این کشور نسبت به مدت مشابه سال قبل 9.20 درصد رشد کرد.
در دهمین ماه سال جاری یعنی ماه اکتبر تولید فولاد در ایران 2.24 درصد رشد کرده است. ایران در دهمین ماه سال 2017 میلادی 98.1 میلیون تن فولاد را وارد بازار مصرف کرد که بازار مصرف داخلی اصلی ترین هدف تولید کنندگان فولاد ایران بود ولی برای عرضه محصولات خود به بازارهای بین المللی هم تلاش های زیادی را آغاز کرده اند. در این ماه همچون ماه های دیگر سال 2017 میلادی، آسیا اصلی ترین بازار هدف محصولات فولادی ایران بود.