قیمت خوراک گاز مجتمع های پتروشیمی در تیرماه امسال 2790 ریال اعلام شده است. این رقم از دید فعالان صنعت پتروشیمی اگرچه مناسب است، اما حاشیه سود حاصله از این رقم اندک است و نمی تواند اقتصادی باشد. انتظار فعالان این صنعت کاهش قیمت بیشتر است.
معاونت برنامه ریزی وزارت نفت، قیمت گاز طبیعی سبک و شیرین خوراک برای شرکت های پتروشیمی را اعلام کرد. بر این اساس قیمت هر مترمکعب استاندارد گاز طبیعی در تیرماه2 هزار و 790 ریال است.
این رقم در فروردین ماه امسال ٢ هزار و ٣١٣ ریال، اردیبهشت ماه ٢ هزار و ٤٦٤ ریال و خردادماه ٢ هزار و ٧٠٢ ریال تعیین و اعلام شده است.
کیانوش کاظمی، مدیرعامل پتروشیمی شیراز با بیان اینکه رقم اعلام شده بالا است و ما انتظار داریم این رقم 1900 تا 2000 ریال کاهش یابد، به «فرصت امروز» می گوید: نرخ اعلام شده از سوی معاونت برنامه ریزی وزارت نفت، اقتصادی و بالا نیست و حاشیه سود ندارد و سود حاصله از آن با توجه به فرآیند توسعه پتروشیمی ها قابل دفاع نیست. در تعیین این قیمت فاکتورهای متعددی دخیل هستند که یکی از این فاکتورها نرخ ارز آزاد است. این مسئله موجب شده بیشتر پتروشیمی ها زیان ده باشند.
وی با بیان اینکه نرخ گاز در کشور باید در تمامی مصارف تک نرخی باشد، می افزاید: در حال حاضر نرخ خوراک قابل رقابت نیست، زیرا در لای سنس های جدید، نیاز ما به خوراک بیشتر است و این رقم برای ما سود کمتری دارد و برای حل مشکلات موجود باید وزارت نفت پیشگام شود.
قیمت گاز طبیعی سبک و شیرین تحویلی از شبکه سراسری گاز به عنوان خوراک واحدها براساس فرمول خاصی تعیین شده است که این فرمول به تایید هیأت دولت رسیده است. براساس تلاش های صورت گرفته، سعی شده قیمت براساس گاز طبیعی در بازار و معدل وزنی قیمت داخلی، صادرات و واردات محاسبه شود. همچنین دولت تلاش کرده این نرخ با افزایش و کاهش قیمت گاز نیز متغیر شود.
با این وجود غلامرضا مستجاب الدعوه، مدیرعامل پتروشیمی بوشهر با بیان اینکه رقم اعلام شده از سوی وزارت نفت به شرایط بازار بستگی دارد، به «فرصت امروز» می گوید: در بازار کنونی که قیمت نفت و گاز کاهش یافته است، این قیمت بالا است و رقم اعلام شده اقتصادی نیست و برای فعالان پتروشیمی سودی ندارد.
وی با اشاره به اینکه قیمت 2790 ریال برای هر مترمکعب استاندارد گاز طبیعی با ارز آزاد معادل 8.5سنت است، می افزاید: دولت در تعیین قیمت نهایی برای خوراک پتروشیمی ها از دید خود نگاه می کند و رقم کنونی را براساس فرمول مشخص شده اعلام کرده است، اما تولیدکنندگان محصولات پتروشیمی براساس شرایط کنونی از جمله اینکه بازار بورس، بازار خوبی نیست، انتظار کمک و همراهی دولت و مجلس را دارند.
از دید مستجاب الدعوه اینکه خوراک ارزان تنها راهکار سودآوری صنعت پتروشیمی است و اینکه انتظار داشته باشیم خوراک با قیمت بسیار ارزان به این صنایع واگذار شود، انتظار غلطی است، اما باید به این مهم توجه داشت که همواره بازار فعالیت صنعت پتروشیمی ، بازار خوبی نیست. از این رو نیاز است دولت در مواقعی که بازار صنایع از منظر سود و بقا تهدید می شود، حمایت ویژه کند.
پیش از این قیمت خوراک پتروشیمی با نرخ 13 سنت محاسبه می شد. این رقم با کاهش قیمت گاز مورد اعتراض فعالان این صنعت قرار گرفت، اما در نهایت براساس فرمول کنونی این رقم کاهش یافته است.
غلامرضا جوکار، مدیرعامل پتروشیمی مروارید، با بیان اینکه براساس محاسبه صورت گرفته، رقم اعلام شده برای خوراک پتروشیمی ها، معادل 7.5سنت است، به «فرصت امروز» می گوید: قیمت اعلام شده از سوی معاونت برنامه ریزی وزارت نفت برای خوراک پتروشیمی ها اقتصادی است، اگرچه حاشیه سود بالایی برای فعالان این صنعت ندارد، به طوری که این حاشیه حدود 20درصد است.
وی با اشاره به اینکه فرمول تهیه شده برای تعیین خوراک پتروشیمی قابل دفاع است، می افزاید: اگر سود حاصله از فعالیت پتروشیمی ها با تورم موجود در جامعه مطابقت داشته باشد، می توان امیدوار بود سود حاصله از پتروشیمی به بقای این صنعت منجر شود، اما درصورتی که تورم بالا برود، سود حاصله نمی تواند اقتصادی باشد. تعیین خوراک مسئله دینامیکی است و باید با فضای اقتصادی جامعه قابل تطبیق باشد، در غیر این صورت با افزایش تورم، حاشیه سود 20درصدی برای یک مجتمع کافی نیست.
ارتباط با نویسنده : ebrahimi1941@gmail.com