به گزارش صدای اقتصاد، نایبرییس انجمن تولیدکنندگان حجاب و عفاف کشور از افزایش تعرفه واردات چادر مشکی و رسیدن آن از 10درصد به 32درصد خبر داده و اعلام کرده وزارت صنعت، معدن و تجارت تعرفه چادر مشکی را 450درصد افزایش داده است، اما این افزایش برای چه بوده و چه تاثیراتی را میتواند داشته باشد. معمولا نخستین هدف اجرایی افزایش تعرفههای واردات روی هر کالایی حمایت از تولیدات داخلی است، اما آیا ایران به اندازه کافی و نیاز بازار چادر مشکی تولید میکند که حالا نیاز به واردات داشته باشد؟ حقوق مصرفکننده کجاست؟
به اعتقاد کارشناسان باتوجه به اینکه بیش از 95 درصد چادرهای مشکی بازار وارداتی است از این پس باید منتظر افزایش قیمت چادر مشکی بود، البته پیش از این زمزمههایی از احتمال افزایش تعرفههای چادر مشکی شنیده میشد تا جایی که محمد مهدی رییسزاده، دبیر انجمن نساجی کشور در واکنش به این اتفاق گفته بود: «تعرفه واردات چادر مشکی 10 درصد است درحالیکه تعرفه واردات سایر پارچهها حدود 32 درصد است، همین امر باعث میشود تا واردکننده سایر پارچهها را به نام چادر مشکی به کشور وارد و آسیبهای زیادی را به تولیدکننده داخلی وارد کند.»
او در ادامه گفته بود: «شنیدهایم که وزارتخانه پیشنهاد افزایش تعرفه واردات چادر مشکی را داده است تا از تولید حمایت شود، اما این راهکار تنها در صورتی مفید است که تولیدی وجود داشته باشد. در مورد چادر مشکی روش مناسبی نیست، چرا که تولید چادر مشکی نداریم.»البته حالا شنیدههای حدود دو هفته گذشته دبیر انجمن صنایع نساجی به یک حقیقت تبدیل شده و تعرفه واردات چادر مشکی افزایش یافته اما توجه به یک موضوع در این حرفها مهم است و آن اینکه «در کشور تولید چادر مشکی نداریم.»
براساس آمارهای وزارت صنعت، معدن و تجارت، سالانه تنها حدود 2 میلیون مترمربع چادر مشکی در کشور وجود دارد؛ آماری که مرکز پژوهشهای مجلس آن را حدود 800 تا یک میلیون مترمربع اعلام میکند و در مقابل این عدد تولید داخل حدود 80 میلیون مترمربع است. یافتههای گزارش مرکز پژوهشهای مجلس نشان میدهد که کل تولید پارچه چادر مشکی تا قبل از سال 1392 فقط منحصر به کارخانه حجاب شهرکرد با تولید حدود 800 هزار تا یک میلیون مترمربع بوده است که با توقف تولید این واحد در سال 1392 و شروع تولید کارخانههای یزد باف و کرپ ناز تولید فعلی پارچه مشکی کشور در صورت وجود تقاضا و سفارش مشتری حدود یک میلیون مترمربع برآورد میشود که تقریبا یک درصد نیاز مصرفی کشور را تامین میکند. ارزش واردات چادر مشکی طی این دوره بهطور میانگین سالانه نزدیک به 42 میلیون دلار است. در حال حاضر عمده پارچه چادر مشکی ایران از کشورهای جنوب شرقی آسیا همچون کره، ژاپن و چین وارد میشود؛ کشورهایی که مسلمان نیستند اما از چادر مشکی سالانه درآمد بسیاری به دست میآورند. البته ایران تنها یکی از مشتریان اصلی این کشورها است زیرا تقریبا بیش از 70 درصد چادر مشکی مصرفی در کشورهای اسلامی از سوی کشورهای جنوب شرق آسیا تامین میشود. حال با همه این شرایط تعرفههای چادر مشکی افزایش یافته است و سوال این است که آیا با این کار تولید چادر مشکی در داخل افزایش پیدا میکند؟ یا اینکه جلوی واردات پارچههای دیگر به اسم پارچه مشکی گرفته میشود؟ پاسخ به این سوالات را باید در آینده بازار و تولید دید اما اتفاق مهم این است که باید منتظر افزایش قیمت چادر مشکی خارجی در بازار بود؛ چادر مشکی کرهای، ژاپنی و...