بیاعتمادی سرمایهگذاران به بازار بورس یکی از مهمترین عوامل موجود و تشدیدکننده روند نزولی بازار است که یکی از پر رنگترین این بیاعتمادیها وجود ریسک سیستماتیک سیاسی کشور و سیاستهای دولت در بخش اقتصاد است. در حال حاضر، آینده اقتصاد کشور به جریان مذاکرات گرهخورده و این مسئله بر بازار سرمایه بهعنوان نماگر اقتصاد تأثیر مستقیم و بسیار زیادی گذاشته است. همچنین تداوم روند نزولی موجب شده تا پتانسیلهایی که بازار سرمایه در صورت دستیابی به توافق جامع هستهای برای حرکت در مسیر رشد داشته، کاهش یابد.
از این رو انتظار میرود در صورت گشایش ارتباطات سیاسی با رشد 10 تا 15 درصدی قیمت سهام شرکتهای بورسی مواجه شویم و در این شرایط درصورتیکه حمایتی از این بازار نشود، بار دیگر بورس با روند نزولی همراه میشود. بهعلاوه اگر نتیجه مذاکرات برای اهالی تالار به هر دلیلی خوش نیاید، قیمت سهام شرکتها دوباره جای اصلاح دارند و اگر نتیجه مثبت باشد جاده کسب بازدهی برای اهالی تالار باز خواهد شد و شاید پیشبینی میزان آن اندکی مشکل باشد ولی آنچه مسلم است قطعاً بازدهی قابل توجهی در انتظار سهامداران خواهد بود که در صنایع مختلف متفاوت است.
پس بهنظر میرسد با در نظر گرفتن این نکته فعلاً خریداران سهام آینده روشنتری نسبت به فروشندگان پیش چشمانشان قرار دارد چون تا روز موعود تنها چندروز باقیمانده، مضاف بر اینکه تا به اینجا اخبار رسیده از مذاکرات هستهای بیشتر به توافق و حصول نتیجه نزدیکتر است تا تمدید یا عدم توافق، با این حال توصیه میشود اندکی محتاطانهتر در شرایط فعلی عمل کنید چراکه اصل مهم، میزان رشد قیمت سهام شرکتها و ارزش معاملات است.
با توجه به افت قابل توجه سهام در ماههای گذشته، باوجود رشد قابل توجه این روزهای شاخص کل، نمیتوان انتظار روند اصلاح قیمتی سهام شرکتها را داشت و افزایش شاخص بورس نباید به هیجان و جوزدگی سرمایهگذاران به جهت فروش سهام و بزرگنمایی در کسب سود منجر شود. بهطور کل و در پایان، هر چه به تاریخ دهم تیرماه نزدیک شویم نوسانات قیمتها افزایش خواهد یافت و در یک بازه زمانی کوتاه با یک شوک مثبت همراه خواهد شد اما با توجه به لغو تدریجی تحریمها، بعد از آن بورس به تعادل خواهد رسید و به دلیل وجود چشمانداز مثبت، احتمال روند کاهشی وجود ندارد.
* کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه