«حمایت از تولید داخل» جملهای است که با افزایش تحریمها همیشه بر سر زبان کارشناسان و مسئولان بوده و تا به حال راهکارهای بسیاری برای تحقق این شعار ارائه شده است. افزایش تعرفههای گمرکی و ملزم کردن شرکتها و سازمانهای دولتی و خصولتی به استفاده از تجهیزات داخلی دو راهحلی است که طی سالهای گذشته بارها و بارها ابلاغ و اجرا شدهاند.
اپراتورهای تلفن همراه و شرکت مخابرات ایران از نهادهایی هستند که متهم به استفاده از تجهیزات خارجی در شبکه خود بوده درصورتیکه توان تولید برخی از این تجهیزات در داخل کشور وجود دارد و این درحالیاست که به گفته رمضانعلی سبحانیفر، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس، در مجموع اپراتورهای موبایل، مخابرات و اپراتور فیبرنوری ایرانیان نت، در سیستمهای توسعهای خود در بخش پسیو بالغ بر ۹۰درصد از توان داخلی استفاده کردهاند؛ اما آنچه مربوط به بخش اکتیو میشود و مهمترین بخش شبکههای مخابراتی و ارتباطی بهحساب میآید آنطور که باید به استفاده از توان داخلی توجه نشده است.
از سوی دیگر مسئولان مخابراتی معتقدند که اولویت خریدهای مخابرات با تجهیزات داخلی است و درصورت وجود نمونههای بومی حتماً از این تجهیزات در شبکه مخابرات استفاده خواهد شد. مخابراتیها معتقدند که اگر تولیدات داخلی از نظر کیفیت 10 تا 20درصد پایینتر از کیفیت نمونههای خارجی تولید میشوند اما آنها را باید با قیمت 10 تا 20درصد گرانتر از مشابه خارجی خریداری و استفاده کرد.
البته اتهام استفاده از تجهیزات خارجی تنها گریبانگیر مخابرات نیست و اپراتورهای تلفن همراه و شرکتهای ارائهدهنده اینترنت نیز در این ماجرا دخیل هستند. چندی پیش محمود واعظی، وزیر ارتباطات بار دیگر از حمایت وزارتخانهاش از تولیدکنندگان ایرانی خبر داد و گفت: در راستای پیادهسازی سیاستهای اقتصاد مقاومتی جلسهای را با اپراتورهای تلفن همراه و شرکتهای PAP برگزار کردیم و از آنها خواستیم تجهیزات و خواستههای مورد نیازشان را که نمونه داخلی برای آن وجود دارد از این طریق تأمین کنند. وی افزود: با این الزام به سمت کاهش خریدهای خارجی میرویم و در واقع گامعملی به سمت پیادهسازی اقتصاد مقاومتی برمیداریم.
این درحالی است که کارشناسان و تولیدکنندگان تجهیزات مخابراتی معتقدند شرکتهای اینترنتی و مخابراتی علاقه چندانی به استفاده از تجهیزات ایرانی ندارند و حاضر به استفاده از نمونههای خارجی حتی با چند برابر قیمت داخلیها هستند. مــحـمـد رزاقی یـک تـولـیدکننده دستگاههای مخابراتی در گفتوگو با «فرصت امروز» درباره علت گرایش شرکتهای اینترنتی و مخابراتی به تجهیزات وارداتی اظهار کرد: شرکتهای اینترنتی و اپراتورها به علت کیفیت بالای تجهیزات خارجی درتلاشند مایحتاج خود را از طریق محصولات وارداتی تأمین کنند که این باعث شده تولیدکنندگان داخلی ضربه سنگینی را متحمل شوند.
وی افزود: این درست است که تجهیزات خارجی در بیشتر مواقع باکیفیتتر از نمونههای داخلی عرضه میشوند اما اگر به درستی از تولیدکنندگان ایرانی حمایت شود مطمئناً در سالهای نهچندان دور محصولات ما هم توان رقابت با خارجیها را خواهند داشت. این تولیدکننده با اشاره به اینکه طی سالهای گذشته شعارهای زیادی درباره حمایت از تولیدات بومی داده شده، گفت: ما سالهای زیادی است که در این زمینه فعالیت داریم و طی این مدت حرفهای بسیاری درباره حمایت از تولیدکننده ایرانی شنیدهایم ولی متأسفانه در عمل چیز زیادی ندیدهایم. وی اظهار کرد: البته نباید فقط از دولت این انتظار را داشت که شرکتها را مجبور کند محصولات ایرانی خریداری کنند بلکه این فرهنگ باید بین شرکتها نهادینه شود. رزاقی افزود: حمایت از صنعت تجهیزات مخابراتی درنهایت به نفع همه بهویژه خود اپراتورها است زیرا با تقویت این صنعت محصولات باکیفیت با نازلترین قیمت در اختیار آنها قرار خواهد گرفت.
روزبه فریدونی، کارشناس ارتباطات درباره علت گرایش اپراتورهای اینترنتی و مخابراتی به استفاده از تجهیزات داخلی به «فرصتامروز» گفت: مهمترین علت این امر کیفیت بالای برخی تجهیزات ارتباطی است که به همین دلیل شرکتها سعی میکنند سختافزار خود را از محصولات وارداتی تأمین کنند. وی افزود: البته همه ماجرا به اینجا ختم نمیشود و برخی شرکتها با خرید و واردات محصولات خارجی پول هنگفتی عایدشان میشود که حاضر نیستند بهراحتی از این کار خود دست بکشند.
این کارشناس با اشاره به اینکه حمایت از تولیدکنندگان داخلی میتواند به صنعت کشور رونق ببخشد اظهار کرد: ما این پتانسیل را داریم که در صنعت مخابرات قدمهای بزرگی برداریم و حتی محصولات ساخت ایران را به کشورهای دیگر صادر کنیم. وی افزود: ما در درجه اول باید خود را باور داشته باشیم و به تولیدکنندگان ایرانی بها دهیم تا بتوانند در این شرایط روی پای خود بایستند که این هدف با سرمایهگذاری و حمایتهای دولتی و خصوصی تحقق خواهد یافت.