نبود نظام رگولاتوری در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی یکی از مهمترین مشکلات فعالان این صنعت است و باتلاش فعالان بخش خصوصی بهزودی رگولاتوری نفت با مشارکت فعالان تشکلهای تخصصی در شورای رقابت تشکیل خواهد شد.
سیدحمید حسینی، عضو هیاتمدیره صادرکنندگان فرآوردههای نفتی با اعلام خبر تشکیل رگولاتوری فرآوردههای نفتی با مشارکت بخش خصوصی گفت: نبود نظام رگولاتوری در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی موجب بروز مشکلات متعددی در فعالیتهای اقتصادی این صنعت شده است.
از زمان ایجاد شورای رقابت قرار بود نظام رگولاتوری این صنعت توسط نهادهای فعال ایجاد شود ولی تاکنون این نظام ایجاد نشده است. اما در جلسهای كه هفته گذشته در شورای گفتوگو با حضور نمایندگان وزارتخانههای نفت، صنعت، سازمان سرمایهگذاری و مركز پژوهشهای مجلس برگزار شد شورای رقابت اعلام کرد كه مقدمات ایجاد نظام رگولاتوری در صنعت نفت و برق را فراهم کرده، بنابراین امروز نمایندگان تشكلهای صنایع پاییندستی نفت نشستی را با رئیس و اعضای شورای رقابت داشتند و در مورد ساختار و وظایف این نهاد تبادل نظر و همفكری كردند و در نهایت اعلام شد كه یك هیأت مستقل هفت نفره مسئولیت نظارت، تنظیم قوانین را بر عهده گیرد ولی در مواردی كه نیاز به داوری و حكم است قضات عضو شورای رقابت اقدام کنند.
به گزارش «فرصت امروز»، حسینی در نشست خبری هیاتمدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفتی با بیان اینکه رگولاتوری صنعت نفت، گاز و پتروشیمی با حضور هفت نماینده تهیه شده و بعد از تصویب برای هیأت دولت جهت تصویب ارسال خواهد شد، تاکید کرد: در تنظیم رگولاتوری دو نفر نماینده وزارت نفت، دو نفر از شورای رقابت، یک نفر از اتاق بازرگانی، یک نفر حقوقدان وزارت دادگستری و یک نفر از سازمان برنامه و بودجه حضور خواهد داشت. با این اقدام، شورای رقابت درباره بسیاری از مسائل از جمله تعیین خوراک تصمیمگیری خواهد کرد.
او گفت: به منظور تسریع در حل مشکلات تا زمان تشکیل رگولاتوری کارگروهی با حضور چهار نفر تشکیل خواهد شد، در این کارگروه نمایندهای از بالادستی پتروشیمی یا تولیدکننده، واحد مصرفکننده، شورای رقابت و بورس حضور خواهد داشت و از زمان تشکیل این کارگروه تصمیمگیری درباره مسائل پتروشیمیها در این کارگروه انجام خواهد شد، همچنین با توجه به مذاکرات انجام شده بین شورای رقابت و نمایندگان ذیربط این تصمیم اتخاذ شده این کمیته در مورد قیمت پایه تصمیمگیری کند اما كماكان محصولات پتروشیمی از طریق بورس فروخته شود، ولی كمیته سازوكارهایی را برای عقد قرارداد بلندمدت و فروش محصولات خاص اتخاذ کند.
وی همچنین اعلام کرد: در کارگروهی که در شورای رقابت تشکیل خواهد شد درباره تعیین پایه قیمت محصولات پتروشیمی تصمیمگیری خواهد شد و دیگر شرکت پالایش پخش تنظیمکننده قیمت پایه نخواهد بود، بلکه قیمتگذاری بر مبنای ضوابطی كه نهاد رگولاتوری مشخص خواهد كرد، توسط سازمانهای دولتی صورت خواهد گرفت.
در این نشست فرزان گلچین، رئیس اتحادیه به مشکلات اتحادیه در صادرات فرآوردههای نفتی پرداخت و گفت: روند کند تغییرات در ساختار قوانین و مقررات یکی از مشکلات جدی ما در صادرات است که بارها مورد اعتراض اتحادیه بوده است تا اصلاح شود. برای نمونه واحدهای پارافینی با وجود سرمایهگذاری کلان با مشکل کمبود خوراک مواجه شدهاند.
وی همچنین تصریح کرد: عدم استفاده از تسهیلات و امکانات مالی از دیگر مشکلات جدی ما است. متاسفانه ما از ابتداییترین امکانات بیبهره هستیم. همچنین تغییر سیاستهای مالیاتی در نوع خود برای ما مشکل ایجاد کرده است. ما با پرداخت مالیات مشکلی نداریم اما انتظار داریم مقررات خاصی برای حمایت از تولید و صادرات ایجاد شود. رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفتی درباره روند همکاری وزارت نفت با اتحادیه نیز اعلام کرد: تا به امروز موفق نشدیم تعاملات مطلوبی با وزارت نفت داشته باشیم، شاید لازم است ما گامهای محکمتری برداریم. در این میان سعی شده سیاستها بهگونهای نباشد که فشاری از سوی ما به دولت وارد شود، اما روند همکاریها کند است و انتظار داریم در سال آخر دولت یازدهم تصمیمگیری شود.
گلچین از آخرین جلسه برگزار شده با مسئولان شرکت پالایش و پخش نیز مواردی را اعلام کرد و گفت: براساس این نشست مقرر شد در برگزاری جلسات آتی برای تعیین قیمت خوراک مورد نیاز واحدهای اتحادیه، از نماینده اتحادیه نیز نظرخواهی شود و ما تلاش داریم این نقش را به خوبی ایفا کنیم.
وی درباره میزان صادرات فرآوردههای نفتی و بازارهای هدف با بیان اینکه تلاش داریم بازارهای قدیمی از جمله هند را احیا کنیم، گفت: متاسفانه گمرک آمار دقیقی از وضعیت صادرات ارائه نمیکند، با این حال درحال حاضر عمده تجارت ما با کشورهای چین و امارات، کشورهای آسیای شرقی و روسیه در حال انجام است و تلاش داریم محصولاتمان به اروپا نیز صادر شود به شرط اینکه مشکلات بانکی حل و فصل شود. آنچه مانع صادرات ما میشود، عدم رفع تحریمهای بانکی و سوییفت است، زیرا مشتریها ما قادر به بازگشایی السی نیستند.
حسن تاجیک، دیگر عضو اتحادیه درباره تعاملات میان دولت با اتحادیه به اثرات فعالیت اتحادیه در صادرات فرآوردههای نفتی اشاره کرد و گفت: تعاملی که ما با دولت داشتهایم خودخواسته بود و ما دائم در حال تحمیل خود به دولت هستیم. قوانین بهگونهای است که به سلیقه مجریان تهیه شده است. متاسفانه بخش دولتی حاضر نیست خوراک مورد نیاز واحدها را به میزان نیاز و براساس توافقات صورت گرفته تامین کند.
مهدی اسپندیاری، دبیرکل اتحادیهصادرکننـــدگان فرآوردههای نفتی نیز در این نشست درباره قراردادهای جدید نفتی گفت: این قراردادها در بالادستی نفت صورت خواهد گرفت اما اثراتی در پایین دستی خواهد داشت به طوری که منجر به رونق صادرات فرآوردههای نفتی خواهد شد.
وی با بیان اینکه اتحادیه از وزارت نفت در تمامی عرصهها حمایت کرده است، افزود: انتظار داریم دولت به این بخش بها بدهد و از توانمندیهای بخش خصوصی استفاده کند. البته توانمند شدن این بخش به چند عامل مهم بستگی دارد که میتوان به تامین خوراک مورد نیاز و ارائه تسهیلات بانکی و صادراتی اشاره کرد.
احمد صرامی دیگر عضو هیاتمدیره اتحادیه در نشست با بیان اینکه سرمایهگذاری در کشور بعد از برجام شکل بهتری به خود گرفته است، گفت: بخش خصوصی به دلیل برقراری ارتباط با کشورها و شرکتهای خارجی از جایگاه خاصی برخوردار است اما یادمان باشد که هر سرمایهگذاری خارجی به دنبال امنیت است و میخواهد بداند که خوراک مورد نیاز چگونه تامین خواهد شد. خـوشـبـختانه ریـسـک سرمایهگذاری در کشور 3درصد کاهش یافته است و این میتواند کمککننده حضور سرمایهگذاران خارجی در کشور باشد.
وی همچنین تاکید کرد: باید موانع داخلی را مرتفع سازیم تا بتوانیم منابع داخلی را جذب کنیم. خوشبختانه درآمدهای اتحادیه در سه ماهه امسال نسبت به سال قبل رشد قابل توجهی داشته است. بدون شک با حل مشکلات ارزی و بازگشایی الاسی تجارت ما 10 برابر رشد خواهد داشت.
عباسعلی اسلامی دیگر عضو هیاتمدیره اتحادیه صادرکنندگان نیز با بیان اینکه دولتها میتوانند با ارائه تسهیلاتی به صادرات رونق ببخشند، تاکید کرد: قوانین و مقررات در صادرات دست و پا گیر هستند، صادرکنندگان در ایران با قوانین خلقالساعهای مواجه میشوند، به طوری که در مدت زمان یک هفتهای با ابلاغ بخشنامهای شرایط برای صادرات سختتر میشود.
وی با بیان اینکه ما به تحریمهای خارجی عادت کردهایم و میدانیم با مشتریهای خود چگونه وارد تعامل شویم، اعلام کرد: در سایر کشورها با کاهش یا افزایش نفت، قیمت فرآوردههای بهروز تغییر مییابد اما در کشور ما اینگونه نیست، ما با برنامهریزی و کاهش قیمت مشتریهایمان را نگه داشتهایم.
همچنین احمد ابوترابی دیگر عضو هیاتمدیره اتحادیه نیز در این نشست ضمن تشکر از همکاری ستاد مبارزه با کالای قاچاق، گفت: روی کاغذ توافقات و مذاکرات خوبی صورت میگیرد اما وقتی به اجرا نگاه میکنیم خروجی را شاهد نیستیم. واحدهای ما با مشکلاتی مواجهند که به راحتی این مشکلات قابل حل هستند. برای نمونه میتوان با ارائه تسهیلات و اعتبارات کمبهره باعث تولید شد یا میتوان با روانسازی در صادرات پاییندستی به رونق کمک کرد اما این اقدامات انجام نمیشود.
وی با بیان اینکه شرکت ملی نفت بخش خصوصی را رقیب خود میداند، افزود: گمرک باید برای صادرات تسهیلات قایل شود.
حسین منیری دیگر عضو هیاتمدیره اتحادیه با اشاره به بازی دلالان در بازار روغن کار کرده، گفت: با تلاش اتحادیه 700 هزار تن روغن کارکرده هر سال به جای ورود به محیط زیست، مجدد برای استفاده در خودروها تصفیه میشود اما ما در تامین خوراک مورد نیازمان با دلالانی مواجه هستیم که نمیدانیم با آنها چه بایدکنیم.
وی گفت: دولت باید چرخه معیوب در روغن کارکرده را اصلاح کند، در غیر اینصورت مشکلات ادامه خواهد داشت.
ارتباط با نویسنده : ebrahimi1941@gmail.com