لغو احتمالی تحریمها، امیدهای زیادی را برای بهبود روابط تجاری ایران به وجود آورده و کشورهای زیادی برای ورود به بازار کشور ما اعلام آمادگی کردهاند. اما وجود زیرساختهای نامناسب یکی از مشکلاتی است که کارشناسان زیادی سالهاست به آن انتقاد دارند و این معضل را چالش بزرگی پیش روی تجار و فعالان این بخش میدانند. اختلالات ارتباطی و کمبود پهنای باند یکی از بخشهایی است که به گفته کارشناسان مشکلات زیادی را تا به امروز برای بازرگانان به وجود آورده است و این روزها که با احتمال امضای توافقنامه هستهای و شروع دوران پساتحریم، افق روشنی پیش روی بازرگانان است، مختل بودن زیرساختهای مخابراتی یکی از چالشهایی است که در این حوزه به وضوح رویت میشود.
پدرام سلطانی، نایبرییس اتاق ایران درباره نقش اینترنت در تجارت به «فرصت امروز» گفت: اینترنت اهمیت قابل توجهی برای تجار دارد و رشد تجارت جهانی در چند سال اخیر وابستگی زیادی به فراهم شدن زیرساختها و بستر اینترنت داشته است. وی افزود: یکی از دلایل اصلی که کشور ما مجال پیشرفت در تجارت الکترونیکی را نداشته بحث تحریمها و زیرساخت نامناسب اینترنت است.
نایبرییس اتاق ایران با اشاره به اینکه لغو تحریمها فرصت مناسبی برای بنگاههای تجاری و فعالان بازرگانی است اظهار کرد: تامین پهنای باند و ارزان کردن و تسهیل دسترسی به اینترنت میتواند نقش فراوانی در گسترش فعالیتهای تجاری داشته باشد و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات باید در این زمینه تلاشهای بیشتری از خود نشان دهد و سازمانهای ذیربط نیز باید زیرساختهای مخابراتی برای ایجاد ارتباط با بازرگانان خارجی فراهم کند.
وی افزود: زیرساختهای ما همواره از نیازهای ما عقبتر بوده و این شرایط باعث شده تا در حوزه تجارت و بازرگانی از رقبای خود در منطقه جا بمانیم. سلطانی اظهار کرد: تا به حال تحریمها محدودیتهای زیادی را برای استفاده بازرگانان از کارتهای اعتباری بانکی به وجود آورده است و امیدواریم پس از رفع تحریمها و ایجاد زمینه برای گسترش تجارت الکترونیکی، این محدودیتها، بهویژه برای کسبوکارهای کوچک مرتفع شود.
مهرشاد فضلی، واردکننده تلفن همراه با اشاره به اختلالات و محدودیت فراوان اینترنت به «فرصت امروز» گفت: این محدودیتها تاثیر زیادی در روابط تجاری ایران دارد بهعنوان مثال ما پیش از این برای با خبر شدن از قیمتهای جهانی با اپلیکیشن وایبر با تجار خارجی ارتباط برقرار میکردیم که متاسفانه طی چند ماه گذشته با محدودیت دسترسی به وایبر نتوانستیم از این طریق با تجار خارجی ارتباط برقرار کنیم. وی افزود: زیرساختهای نامناسب اینترنت و پهنای باند نیز مشکلات زیادی را به وجود آورده و فعالان اقتصادی برای برقراری ارتباط با داخل کشور هم با اختلالات زیادی دستوپنجه نرم میکنند چه برسد به اینکه با فعالان خارجی ارتباط برقرار کنند.
فضلی با اشاره به اینکه اینترنت تاثیر زیادی در حوزه تجارت الکترونیک دارد گفت: متاسفانه با وضعیت کنونی شبکه اینترنت نباید انتظار داشت تا در این حوزه پیشرفت داشته باشیم. این واردکننده اظهار کرد: یكی از مهمترین فواید تجارت الكترونیك افزایش شعبههای تجاری، جذب مخاطبان بیشتر و توسعه در بازارهای فرامنطقهای است. با ورود به شبكه گسترده اینترنت، نهتنها محصولات باید به كیفیت مطلوبی برسند، بلكه نرخ كالاها، برچسبها و نوع بستهبندیها نیز باید تغییر یابند و مطابق با آخرین معیارهای استاندارد ارزیابی شوند.
وی با اشاره به اینکه بهبود زیرساختهای ارتباطی نقش مهمی در فضای کسبوکار ایفا خواهد کرد افزود: اشتغال و كارآفرینی امروزه به یكی از شاخصترین معضلهای اجتماعی تبدیل شده است. دولتها در فكر اجرای راهكاری اساسی در رفع چنین بحرانهایی هستند. به همین منظور با ایجاد كارگاههای آموزشی و ایجاد مراكز صنعتی و شركتهای خصوصی میتوانند بخشی از مشكلات را رفع كنند. در این میان شبكههای خصوصی و فضای وب رشدی فزاینده و بسیار چشمگیر داشتهاند. افزایش قابل ملاحظه امنیت دسترسی به بازارهای صادراتی ناشی از تثبیت تعرفهها، ثبات قیمتها و وجود برچسبهای استاندارد یكی از اهداف مشخص دولتها بوده است.
فضلی ادامه داد: اصولا سلامت اقتصاد هر كشوری را با ثبات قیمتها و نحوه رشد اقتصاد آن ارزیابی میكنند. یكی از عوامل ركود اقتصادی و تجاری وجود نوسان درعرضه محصولات است. اغلب تاجران در جستوجوی بازارهای مطمئن برای سرمایهگذاری و تولید هستند. بیشك آنها هیچگاه سرمایه خویش را به خطر نمیاندازند. پس در این میان ثبات كالا یعنی فضای مطلوب تجارت و رقابت كه با حمایت از بخشهای خصوصی میتواند عرصهای برای سرمایهگذاری باشد. وی اظهار کرد: ما از وزارت ارتباطات این درخواست را داریم تا توجه ویژهای به حوزه اینترنت داشته باشد و هرچه سریعتر مشکلات آن را برطرف کند تا در کنار آن شاهد بهبود تجارت و فضای کسبوکار باشیم.