سومین نمایشگاه تخصصی ساخت تجهیزات صنعت نفت درحالی افتتاح شد که فعالان بخش خصوصی از نبود کارفرمایان نفتی در نمایشگاه گلهمند هستند و انتظار دارند مسئولان بهخصوص کارفرمایان با حضور مستمر در نمایشگاه از آخرین دستاوردهای داخلی صنعت نفت مطلع شوند. بهرهگیری از تولیدهای بومی در کنار توجه سازندگان داخلی به حفظ و ارتقای کیفیت اهرمی برای افزایش قدرت چانهزنی کشور در تعاملات بینالمللی است. خوداتکایی و تقویت بنیانهای داخلی صنعت نفت موضوع مهمی است که توجه به آن موجب شده تا با تلاش مستمر کارشناسان و نوآوری بخشهای پژوهشی و مهندسی ساخت داخل ایران به خودکفایی در بخش تجهیزات و قطعات مورد نیاز صنعت نفت دست یابد.
بیژن عالیپور، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب در مراسم افتتاح سومین نمایشگاه تخصصی ساخت تجهیزات صنعت نفت با صراحت تمام به این موضوع اشاره کرده و گفته است: «تدوین دانش فنی و تولید انبوه قطعات حساس و ماشین آلات پیچیده فرآیندی در قالب ١٠ گروه کالایی ابلاغی از سوی وزیر نفت از ثمرات این حرکت جهادی است. توجه و اهتمام به تکمیل فرآیند بومیسازی و حمایت از سازندگان داخلی در این برنامه از جایگاه ویژهای برخوردار است.»
وی صراحتا در میان تولیدکنندگان داخلی اعلام کرده است تولیدات بومی سازندگان داخلی اهرمی برای افزایش قدرت دولتـمردان در چـانه زنیهای بینالمللی است، به همین منظور باید برنامه مناسب برای استفاده حداکثری از توان تولید داخلی وجود داشته باشد. پذیرفتن جایگاه بخش خصوصی درصنعت نفت از سوی وزارت نفت، میتواند در پیشرفت این بخش در دوران پساتحریم موثر باشد و در این میان برگزاری نمایشگاههای صنعت نفت نیز میتواند فرصت مناسبی برای بیان دغدغهها و مشکلات تولیدکنندگان با کارفرمایان در کنار ارائه دستاوردهای آنها باشد.
کیهاندوخت کاویانپور، رئیس کمیسیون روابط عمومی انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت، در این باره به «فرصت امروز» میگوید: «برگزاری نمایشگاه فرصت خوبی برای برقراری تعامل بیشتر میان کارفرمایان و تولیدکنندگان در صنعت نفت و بیان مشکلات است، اما این فرصت کمتر ایجاد میشود. سازندگان و تولیدکنندگان به امید اینکه دیده شوند، در نمایشگاه حضور مییابند اما مسئولان نفتی تنها در مراسم افتتاحیه حضور مییابند و ما انتظار بیشتری داریم.»
وی با بیان اینکه باتعامل میشود از مشکلات گذر کرد، میافزاید: «در آغاز دوران پساتحریم هستیم و باید بخشهای دولتی و خصوصی در کنار هم برای توسعه صنعت نفت گام بردارند. لازم است کارفرمایان نفتی نیز در نمایشگاه حضور گستردهای داشته باشند.» این فعال بخش خصوصی امیدوار است که در دوران پساتحریم سازندگان با جوینت شدن با شرکتهای خارجی فرآیند توسعهای خود را سریعتر کنند تا در آینده نزدیک سهم تولیدکنندگان داخلی از تامین تجهیزات و نیازهای صنعت نفت داخلی و منطقه افزایش یابد.
سیروس تالاری، فعال بخش خصوص و دیگر عضو انجمن سازندگان تجهیزات نفتی با بیان اینکه بخش خصوصی صنعت نفت به برگزاری نمایشگاه بها میدهد، به «فرصت امروز» میگوید: «متاسفانه کارفرمایان نفتی با حضور کمترشان در زمان برپایی نمایشگاه، بهای کمتری به نمایشگاهی که ماحصل تولید داخل است، میدهند.» وی با تاکید بر اینکه از مسئولان وزارت نفت گله داریم، میافزاید: «انتظار این بود که در مراسم افتتاحیه حداقل مهندس جوادی، معاون وزیر نفت حضور پیدا میکرد. ظرفیتهای بخش خصوصی در حوزه صنعت نفت بالا رفته است و نمیتوان این ظرفیت را کتمان کرد. این حقیقت محض است، توانمندی بخش خصوصی افزایش یافته است و به صنعت نفت داخلی تعلق دارد.»
اما علی میرعارفین، مدیرعامل بسط انرژی پرشیا، نمایشگاه نفت را فرصت خوبی میداند و به «فرصت امروز» میگوید: «همواره انتظارات ما از برگزاری نمایشگاه برآورده نمیشود، اما با حضور در آن تلاش میکنیم دستاوردهای خود را به نمایش بگذاریم تا کارفرمایان نفتی نسبت به آن مطلع شوند.» وی میافزاید: «بخش خصوصی در حوزه تجهیزات به خودکفایی بالایی دست یافتهاند و میتوان گفت نیاز داخل با تکیه بر توانمندی داخلیها برطرف شده است. امیدواریم این توانمندی از سوی وزارت نفت و کارفرمایان نفتی نیز پذیرفته شود تا تولیدکنندگان دغدغهای در فروش محصولات نداشته باشند.»
سومین نمایشگاه تخصصی ساخت داخل، از شنبه ٢٨ آذرماه تا یکم دیماه با حضور ٣٠٠ شرکت و سازنده داخلی تجهیزات صنعت نفت در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی خوزستان برگزار میشود. در نخستین روز این نمایشگاه تخصصی از هفت کالای اساسی صنعت نفت رونمایی شد. پنج قلم از این تجهیزات در ارتباط با شیرآلات سرچاهی و ماشینآلات فرآیندی است که با حمایت شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب و بهوسیله شرکتهای داخلی بخش خصوصی بومیسازی شده است که شامل روتور ناحیه سرد کمپرسور (A.C)، شیر توپی سرچاهی، فوران گیر چرخشی سرچاهی، استاتور کمپرسور توربین (CT) ردیف دوم و پمپ بلانچری جابهجایی مثبت است.
همچنین دو تجهیز ساخت داخل کاربردی در عملیات حفاری جهتدار چاههای نفت و گاز، مولتی شات و ابزار گاما که حاصل همکاری شرکت ملی حفاری ایران با مراکز دانشگاهی است، به طور رسمی مورد بهرهبرداری قرار گرفت.