پس از اجرایی شدن دو طرح «رونق تولید» و «بسته حمایت از توسعه صادرات غیرنفتی» طی دو سال اخیر، دولت مجددا تصمیم گرفته حمایت از تولید و صادرات را در سال آینده تحت عنوان بسته های حمایتی مدنظر قرار دهد.
به گزارش ایسنا، در سال گذشته (۱۳۹۵) طرح رونق تولید اقتصادی و بسته حمایت از توسعه صادرات غیرنفتی جهت حمایت از دو بخش تولید و صادرات مدنظر قرار گرفتند. طرح رونق تولید هرچند در سال گذشته با پرداخت تسهیلاتی معادل ۲۴ هزار میلیارد تومان به ۱۷ هزار واحد تولیدی صنعتی و کشاورزی کارنامه تقریبا موفقی را از خود به جای گذاشت، اما در سال جاری به هیچ وجه شرایط مطلوبی را پشت سر نگذاشته و طبق آخرین آمار با گذشت نیمی از سال تنها حدود ۴درصد از اعتبار ۳۰ هزار میلیارد تومانی مربوط به آن محقق شده است.
در بسته حمایت از توسعه صادرات غیرنفتی اما نه در سال گذشته و نه در سال جاری به هیچ وجه عملکرد نهادهای متولی از جمله صندوق توسعه ملی، بانک های عامل و سازمان برنامه و بودجه قابل دفاع نبوده و تنها بخش ناچیزی از این اعتبارات که شامل منابع صندوق توسعه ملی، منابع بانکی و منابع بودجه ای است محقق شده است و در این زمینه تاکنون گزارش شفافی از میزان پرداختی ها توسط این نهادها منتشر نشده است.
طرح رونق تولید
در سال گذشته (۱۳۹۵) طرح رونق تولید اقتصادی با پرداخت تسهیلاتی معادل ۲۴ هزار میلیارد تومان به ۱۷ هزار واحد تولیدی صنعتی و کشاورزی در دستور کار قرار گرفت و در سال جاری نیز این طرح به عنوان مکمل طرح قبلی در جهت پرداخت تسهیلات به ۳۰ هزار میلیارد تومانی به ۱۵ هزار واحد صنعتی مدنظر قرار گرفته است.
قابل اشاره است که در طرح مربوط به سال جاری که تحت عنوان رونق تولید اقتصادی در سال جاری مدنظر قرار گرفته ۲۰ هزار میلیارد تومان اعتبار جهت پرداخت به ۱۰ هزار واحد صنعتی در راستای بهبود وضعیت فعلی و نیز ۱۰ هزار میلیارد تومان برای ۵۰۰۰ واحد صنعتی کوچک، متوسط و بزرگ به منظور نوسازی و بهسازی تعریف شده است.
بسته حمایت از توسعه صادرات غیرنفتی
بسته حمایت از توسعه صادرات غیرنفتی که به پیشنهاد کارگروه برنامه ملی پیشبرد برون گرایی اقتصاد (توسعه صادرات غیرنفتی) در جلسه مورخ ۱۳۹۶.۵.۹ ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی به تصویب رسید از سوی معاون اول رئیس جمهور برای اجرا به کلیه دستگاه های اجرایی ابلاغ شد.
این بسته در راستای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی و حمایت از صادرات غیرنفتی «برنامه های حمایتی و تشویقی توسعه صادرات غیرنفتی کشور» جهت اجرا توسط دستگاه های اجرایی ابلاغ شد تا صادرکنندگان کالا و خدمات به روش های مختلف مورد حمایت قرار گیرند. لازم به ذکر است که این بسته جایگزین بسته حمایت از توسعه صادرات غیرنفتی مربوط به سال ۱۳۹۵ شد.
پیش بینی ۲ بسته حمایت از تولید و صادرات در بودجه سال ۹۷
سیدحمید پورمحمدی -معاون امور اقتصادی و هماهنگی برنامه و بودجه سازمان برنامه و بودجه- از پیش بینی دو بسته مهم در بخش صنعت، معدن و تجارت در بودجه سال ۱۳۹۷ خبر داده است. بسته های حمایتی در بخش صادرات و تولید که بسته حمایت از تولید، فراتر از وزارت صنعت، معدن و تجارت، حوزه کشاورزی و خدمات را نیز دربر می گیرد.
بر این اساس پس از آنکه طرح رونق تولید و بسته حمایت از صادرات غیر نفتی طی دو سال اخیر مدنظر قرار گرفته اند، در سال ۱۳۹۷ نیز مجددا این دو طرح تداوم خواهند یافت، هرچند که به طور قطع در مورد میزان اعتبار اختصاص یافته و جامعه تحت پوشش آنها شاهد تغییراتی نسبت به پروژه های قبلی خواهیم بود.