در پی افزایش بیش از ۲.۵ برابری تعرفه صادرات لبنیات ایرانی به عراق، رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق تاثیرات این اقدام را تشریح و تصریح کرد که انتظار می رود مسئولان عراقی در زمینه مقررات واردات و صادرات شرایط یکسانی را برای همه کشورها لحاظ کنند و این گونه نباشد که برای برخی کشورها مثل عربستان و ترکیه تسهیلات قائل شوند اما برای ایران محدودیت ایجاد کنند.
هفته گذشته اعلام شد که تعرفه صادرات لبنیات ایران به عراق به ۴۰درصد رسیده است؛ اتفاقی که به اعتقاد کارشناسان بر صادرات لبنیات ایران که ۸۰درصد آن به عراق می رود، تاثیر منفی خواهد داشت و شرایط برای تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنایع لبنی در ایران سخت تر خواهد شد. در این باره یحیی آل اسحاق در گفت وگو با ایسنا، اظهار کرد: تعرفه صادرات لبنیات به عراق برای ما به ۴۰درصد رسیده است که درصد بسیار بالایی است.
وی افزود: یک زمان است که این تعرفه ۴۰درصدی برای تمامی کشورهایی که به عراق لبنیات صادر می کنند در نظر گرفته می شود تا شرایط رقابتی شکل بگیرد، اما یک زمانی است که به شکل تبعیض آمیز این نرخ تعرفه فقط برای ایران لحاظ می شود که این به دور از انصاف است.
رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق ادامه داد: اکنون عراقی ها با لبنیاتی که از عربستان، اردن یا ترکیه وارد کشورشان می شود تعرفه های دیگری لحاظ می کنند، اما با محصولی که برای ما است به گونه دیگری برخورد می شود. با وجود اینکه در حوزه امنیتی، سیاسی هم مسئولان دولتی و اجرایی ما همکاری و مساعدت خوبی با عراق دارند و با اقتداری که وجود دارد داعش در حال از بین رفتن است اما این نگاه که در حوزه امنیتی و سیاسی وجود دارد، در بخش اقتصادی وجود ندارد.
آل اسحاق تصریح کرد: کارخانه های ما با مشکلات زیاد توانسته اند بازار عراق را بگیرند و عراقی ها نیز از نظر کیفیت و قیمت بسیار راضی هستند، اما اکنون عربستان آمده و یک شرکت خود را تجهیز کرده است و کالایش را با قیمت چند برابر ارزان تر از قیمت تمام شده عرضه می کند و به این شکل سراغ بازار عراق رفته است و در مدت زمان کوتاه تر و با قیمت ارزان تری محصولش را می فروشد.
وی ادامه داد: دولت عربستان صراحتا می گوید پولی که به داعش می داده تا ایران از عراق بیرون برود اکنون آن پول را به بخش اقتصاد می دهد. امروز عراقی ها مرزهایی را که از زمان صدام تاکنون بسته شده بود باز کرده اند و برای ما تعرفه های بالا گذاشته اند و برای عربستانی ها تخفیف لحاظ کرده اند. ما با ترکیه یا اردن چه تفاوتی داریم؟ همه مقررات تجاری و اقتصادی باید برای همه کشورها یکسان باشد.
رئیس سابق اتاق بازرگانی تهران تصریح کرد: اگر به ما کمک نمی کنند نباید محدودیت هم برای ما ایجاد کنند. در حال حاضر در مسائل گمرکی، حمل و نقل و استاندارد ما سنگ اندازی می کنند اما برای کشورهای دیگر این گونه نیست. حداقل باید این گونه باشد که با ما هم مثل دیگر کشورها برخورد شود.
وی اضافه کرد: عراقی هایی که بخواهند از ایران کالا بخرند باید با ارز بازار آزاد کار کنند و بانک مرکزی ارز آزاد به آنها می دهد، اما عراقی هایی که بخواهند از عربستان کالا وارد کنند از ارز دولتی استفاده می کنند. در حال حاضر اگر یک تاجر عراقی برود از عربستان کالا وارد کند، ارزی که دریافت می کند ۱۰درصد ارزان تر برایش لحاظ می شود تا اینکه بخواهد از ایران کالا وارد کند. البته این مسئله هم اهمیت دارد که تولیدکنندگان و صادرکنندگان ما هم باید کالای باکیفیت، قیمت مناسب و بسته بندی مطلوب را صادر کنند و بانک مرکزی هم باید کمک کند.