هیچ کسی نمی تواند این حقیقت را انکار کند که با افزایش سن، عملکرد مغز هم ضعیف تر می شود. گاهی مطالب ساده را فراموش می کنیم و گاهی به هنگام صحبت کردن تمرکز کافی نداریم. اکنون وقت آن رسیده است که با استفاده از فعالیت هایی مثل رنگ آمیزی یا سودوکو مغز خود را فعال نگه داریم. سوالی که در این حین ایجاد می شود این است که آیا واقعاً انجام چنین فعالیت هایی تأثیرگذار ند یا خیر؟
پاسخ گاهی مثبت و گاهی منفی است. الیزار کروز اوزه بیو، روان شناس و استاد دانشگاه شیکاگو، این سوال را بحث برانگیز می داند. آدام لیپسون، جراح مغز و اعصاب معتقد است که مطالعات انجام شده حاکی از آن هستند که بین این گونه فعالیت ها و عملکرد مغز تا حدی رابطه وجود دارد اما هیچ گونه مطالعه ای در خصوص اینکه آیا این فعالیت ها به داشتن مغزی سالم تر می انجامد یا خیر، صورت نگرفته است.
با این حال، بسیاری از افراد معتقدند که این گونه فعالیت ها بر عملکرد مغز تأثیر مثبتی می گذارد. برای مثال، بسیاری از افراد مشهور برای فعال نگه داشتن مغز خود از فعالیت های موجود در سایت lumosity استفاده می کنند. نحوه پرورش مغز از چه طریقی انجام می شود؟ از طریق ترغیب مغز به ایجاد و حفظ ارتباطات جدید که به گفته دانشمندان این توانایی با افزایش سن کمتر می شود.
به گفته لوپسین، هیچ شواهدی موجود نیست که نشان دهنده تقویت حافظه و هوش افراد باشد، اما همچنان مردم به تأثیر گذاری این فعالیت ها معتقدند. در اینجا به برخی از فعالیت های می پردازیم که تأثیر مثبتی روی مغز دارند و دانشمندان نیز امتحان کردن آنها را بی ضرر می دانند.
- رنگ آمیزی: این فعالیت تأثیر بسیار مثبتی در تمرکز افراد و خالی کردن ذهن آنان دارد.
- شطرنج: اوزه بیو، شطرنج را از فعالیت های به کار گیری حافظه می داند و معتقد است پیش بینی حرکات بعدی و نقشه کشیدن در این بازی، عملکرد اجرایی را تقویت می کند.
این عملکرد مجموعه ای از توانایی های ذهنی همچون تمرکز کردن و کنترل خود است که در به انجام رساندن کار ها کمک می کند.
- سودوکو: در این فعالیت همانند شطرنج نیازمند پیش بینی حرکات بعدی هستیم که این امر بسیار در تقویت ذهن مؤثر است.
- ورزش کردن: انجام حرکات فیزیکی تأثیر بسیار مثبتی بر سلامت ذهن دارد. لیپسون و اوزه بیو معتقدند که ورزش منظم در طول شش ماه تا یک سال، علاوه بر تقویت عملکرد ذهن، به افزایش بخش های مختلف مغز مانند هیپوکامپ می انجامد. هیپوکامپ مسئول حافظه است که با ورزش منظم تقویت می شود.
- مدیتیشن: آزمایش ها نشان داده اند افرادی که دوره های مدیتیشن را گذرانده اند پس از گذشت دو هفته، توجه و تمرکزشان افزایش یافته است.
- رژیم غذایی: مارتا کلیر موریس، متخصص تغذیه یک رژیم غذایی طراحی کرد که احتمال آلزایمر را کاهش می دهد. در این رژیم استفاده از انواع توت، زغال اخته، توت فرنگی، سبزیجات، ماهی، مرغ و حبوبات و پرهیز از خوردن گوشت قرمز، پنیر و شیرینی به شدت مورد تأکید واقع شده است.