بازار مرغ و بازهم آشفتگی! گویا این بازار روی آرامش به خود نخواهد دید، یک روز افزایش و روز دیگر کاهش قیمتها، دردی است که سالهاست افزون بر بازار، صنعت مرغداری کشور را هم سرگردان کرده است. مرغداران در چند سال اخیر یا با کمبود و افزایش قیمت علوفه و کنجاله مواجه بودهاند یا با کاهش قیمت و انباشت تولیدی که روی دستشان مانده است. در روزهای اخیر مرغ پس از گذر از دو سه ماه که در صدر جدول افزایش قیمتها قرار داشت، سقوط کرد و از کیلوگرمی 9 تا 10 هزار تومان به 7 هزار تومان رسید. در برخی استانها نیز خبر رسیده که کشتارگاهها از خرید مرغ امتناع میکنند و میگویند مرغ خریدار ندارد.
مسئولان وزارت جهادکشاورزی دلیل این کاهش قیمت را بینظمی مرغداران میدانند و میگویند: افزایش قیمت مرغ در دو ماه آخرسال 93 برخی از مرغداران را به ثبات در نرخهای جدید امیدوار کرد و بر همین اساس فتیله تولید را بالاتر کشیدند و باوجود توصیههای ما مبنی بر مدیریت(کاهش) تولید، جوجهریزی را افزایش دادند. از سوی دیگر مرغداران دلیل این نابسامانیها را ضعف مدیریت مسئولان و وجود زدوبندهایی با دلالان و کشتارگاهداران اعلام میکنند. روز سهشنبه (25 فروردین) حدود 200 نفر از مرغداران استان مازندران در محل سازمان جهاد کشاورزی این استان در ساری تجمع کردند و خواستار سروسامان دادن به این صنعت شدند.
سینوس نوسانات قیمت به دامنه رسید
ی- رحمانی، یکی از مرغداران مازندران که در این تجمع حضور داشت به «فرصت امروز» میگوید: با کاهش تقاضای مرغ در این ماه، قیمتها نیز کم شدهاست. کشتارگاهها هم خرید نمیکنند و این موضوع باعث شده تا وزن مرغ بالاتر برود. مرغداران در شرایط بدی قرار گرفتهاند و دولت باید راهکاری ارائه دهد. وی اظهار میکند: بازار مرغ همانند دیماه گذشته شدهاست و جریانات مشابه تکرار میشوند. افزایش قیمتها تنها مانند مسکنی عمل کرد که دردهای مرغداران را بهصورت مقطعی کم کرد اما مشکلات اساسی همچنان باقی است. ما پیش از این به مسئولان اعلام کردیم که اگر راهکار علمی و درستی برای بازار مرغ اندیشیده نشود، نابسامانیها دوباره اوج خواهد گرفت.
ع- صادقی، یکی دیگر از مرغداران معترض مازندران، در گفتوگو با «فرصت امروز» صراحتا مسئولان وزارت جهاد کشاورزی را مقصر این نابسامانیها میداند و میافزاید: ما از دو سال پیش چنین وضعیتی را پیشبینی کرده بودیم و در نامهای به مسئولان وقت، مشکلات آینده و راهکارهای برون رفت از بحران را تذکر دادیم. گویا گوش شنوایی وجود ندارد. وی ادامه میدهد: دولت برای تامین نیازها و ذخایر استراتژیک خود باید افزون بر خرید و انبارکردن مرغ، برنامههایی داشته باشد. وقتی مرغ را به قیمت «مفت» 2500 تومان از چنگ مرغدار در میآورند و انبار میکنند، سپس بدون توجه به نیاز بازار و تنها به دلیل سرآمدن تاریخ مصرف، به واسطهها و دلالان میفروشند، معلوم است که بازار بههم میریزد.
سوءمدیریتهای ادامهدار
این کارشــناس صنعت مرغداری تاکید میکند: بارها از مسئولان خواستهایم که قیمت تمام شده مرغ را کارشناسی و به اتحادیه اعلام کنند تا مرغدار در هر کیلوگرم 1500 تومان ضرر نکند. وقتی دولت به قیمت تمام شده مرغ توجهی ندارد و مرغ را زیر قیمت تمام شده از مرغدار میخرد، آیا نباید انتظار این هرج و مرجها را داشت؟ این مرغدار گوشتی مازندرانی میگوید: برخی از مسئولان مرغداران را مقصر میدانند و میگویند، مرغداران بدون توجه به نیازهای اعلام شده و بیش از اندازه جوجهریزی کردهاند. این موضوع درست نیست. در دوره قبل مرغداران جوجه یکروزه 1700 تا 1800 تومانی خریدند و جوجهریزی کردند. دلیل آن هم کاهش تولید مرغداران مادر بود. حالا چگونه ما افزایش جوجهریزی داشتهایم؟ مگر سازمان جهادکشاورزی در استانها آمار جوجهریزیها را ندارند؟
وی ادامه میدهد: حتی اگر این تقصیر را بپذیریم، باز هم یک جای کار میلنگد. چرا باید در عرض تنها چند روز قیمت مرغ تا 2هزار تومان کاهش یابد یا برعکس درست زمانی که انبارهای شرکت پشتیبانی امور دام از مرغهای نزدیک به پایان تاریخ مصرف پر میشود، قیمتها به یکباره افزایش مییابد و به کیلوگرمی 9هزار تومان میرسد؟ این سودهای هنگفت به جیب چه کسانی میرود؟ به هر روی تجربه نشان داده که در این بازار نابسامان یا مسئولان توان مدیریت ندارند یا در جایی باید شک و شبههای وجود داشته باشد.
گویا ناراضیان بازار مرغ تنها مرغداران مازندران نیستند. در استانهای دیگر نیز کمابیش چنین وضعیتی حکمفرماست. مثلا در آذربایجان غربی هم کشتارگاهداران با بهانههایی مانند نبود مشتری، حجم خرید مرغ از مرغداران را تا بیش از یک سوم کاهش دادند.
دلال، دلال و باز هم دلال!
آزاد پیروتی، مرغدار نمونه آذری، به «فرصت امروز» میگوید: وضعیت ما هم بسیار ناجور است. مرغ را به قیمت 4100 تا 4200 تومان میفروشیم درحالیکه قیمت تمام شده هر کیلوگرم مرغ بالاتر از این قیمت است. ما با جوجه 1850 تومانی جوجهریزی کردیم و مرغ را به قیمت 4200 تومان میفروشیم. در هر کیلوگرم نیز تا 200 تومان کرایه، کاهش وزن، بارگیری و سایر هزینهها کم میشود. با این حساب اصلا تولید برای ما به صرفه نیست. وی ادامه میدهد: وزن مرغی که ما به کشتارگاه میدهیم با وزنی که آنها روی باسکول خودشان به ما اعلام میکنند متفاوت است و ما چارهای نداریم جز اینکه بپذیریم. اگر بخواهیم مرغ را بیشتر نگه داریم، افزایش وزن مرغ هم در مرغداری به ضرر مااست و هم در زمان خرید، کشتارگاهها امتناع میکنند. بنابراین مرغداران چارهای جز این ندارند. این مرغدار نمونه تصریح میکند: ما هم راضی نیستیم مرغ گران به دست مصرفکننده برسد به شرطی که قیمتها کارشناسی شود و سود به جیب دلالان و واسطهها نرود. وی میافزاید: تعاونیهای مرغداران استان آذربایجان غربی نیز تا چند روز آینده در مهاباد نشستی خواهند داشت تا در زمینه تنظیم بازار و کاهش تولید مرغ به نتیجه برسند.