همه میدانیم که سیستمعامل بهعنوان قلب تپنده هر دستگاه دیجیتالی محسوب میشود و اگر دستگاهی فاقد این میانافزار باشد عملا غیرقابل استفاده است.
ویندوز، مک و لینوکس سیستمعاملهای معروفی هستند که حداقل یکی از آنها روی رایانههای شخصی انجام وظیفه میکنند و نسخه کوچکتر آنها افسار تلفنهای هوشمند را در دست گرفتهاند.
طی چند سال گذشته چند سیستم عامل دیگر هم پا به میدان رقابت گذاشتهاند اما با توجه به سلطه مایکروسافت و دو رقیب دیگرش، نتوانستند سهم زیادی از بازار را به خود اختصاص دهند اما این هرگز دلیلی بر ناکارآمدی آنها نبوده است. به گفته کارشناسان چندان دور از ذهن نیست که تا چند سال آینده سیستمعامل دیگری بازار را در دست بگیرد و حتی ویندوز مایکروسافت را هم کنار بزند.
کروم و تایزن از سیستمعاملهایی هستند که طی چند سال گذشته متولد شده و توانسته کاربران اندکی را مجذوب خود کنند و به گفته برخی از کارشناسان این دو سیستم عامل به علت سبک بودن و طراحی منحصربهفرد خود میتوانند در آینده سهم زیادی از بازار را در اختیار بگیرند البته اگر توسعهدهندگان آنها انرژی و سرمایه مورد نیاز را برای بهینهکردن آن صرف کنند.
سیستم عامل دسکتاپی گوگل
گوگل طی چند سال اخیر با خلاقیت بینظیر خود، سیستمعاملی را عرضه کرده که از انعطاف زیادی برخوردار است و برخلاف سیستمعاملهای سنتی مثل ویندوز محدودیتهای زیادی را به کاربر القا نمیکند.
بیشتر کاربران کروم را بهعنوان یک مرورگر اینترنتی میشناسند. گوگل این مرورگر را توسعه داده و آن را با همان نام اما با ویژگیهای یک سیستمعامل به بازار عرضه کرده است. به همین دلیل کروم، سیستمعاملی بسیار سبک، پرسرعت و البته امن است که هر روز بر تعداد کاربرانش افزوده میشود.
در واقع سیستم عامل کروم با استفاده از یک نسخه متن باز از لینوکس و ترکیب با مرورگر کروم و یک پخشکننده فیلم و موسیقی به وجود آمده است. به طور ساده میتوان گفت گوگل مفهومی از سیستم عامل تحت وب فوقساده را روی نتبوکها پیادهسازی کرده است. سیستم عامل گوگل فقط روی نتبوکها کار میکند. این دستگاهها امکانات سختافزاری کمی دارند و برای کار برنامههای سنگینی چون فوتوشاپ طراحی نشدهاند.
گوگل سیستم عامل کروم خود را براساس همان مرورگر خود طراحی کرده، یعنی به نوعی تلاش کرده از تجربه وب برای ساخت یک سیستم عامل جدید بهره بگیرد. سیستمعاملهای سنتی مانند ویندوز فضای قابل توجهی روی هارد کامپیوتر و برخی کارهای دیگر نیاز دارند. شما باید نرمافزارها را به طور مستقل روی سیستم عامل نصب کنید، حتی گاهی اوقات خود سیستمعامل را طی فرآیند نسبتا مفصلی باید نصب کنید. به جز این گاهی مجبور هستید برخی درایورها را برای کارکرد بهتر اجزای بهتر کامپیوتر روی آن نصب کنید.
اما فضای کاربری سیستمعامل کروم بسیار ساده است و نرمافزارها تنها از طریق فروشگاه گوگل قابل نصب است. برخلاف سایر سیستمعاملها، کروم را نمیتوان دانلود یا از فروشگاهها خریداری و روی دستگاه نصب کرد. این سیستم عامل به طور پیشفرض روی برخی از دستگاهها نصب است و کاربر با خرید یک نتبوک کرومی، میتواند از این سیستم عامل استفاده کند.
کروم تنها در 7ثانیه روی دستگاه بارگذاری و قابل استفاده است و این در حالی است که چنین عملیاتی در ویندوز 7 مایکروسافت حدود 45 ثانیه طول میکشد. از طرف دیگر کروم اساسا سیستم عامل کوچکی است که تقریبا در مقایسه با ویندوز هیچ فضایی روی دیسک سخت اشغال نمیکند. براساس تحقیقات، کروم 60 برابر کمتر از ویندوز7، به فضای هاردیسک نیاز دارد و این نشاندهنده چابک بودن این سیستمعامل است.
اما دلیل سهم کم کروم از بازار سیستمعاملها چیست؟ کروم کاملا وابسته به اینترنت است و بیشتر اطلاعات کار روی فضای ابری (cloud) ذخیره میشود. وابستگی شدید کروم به اینترنت باعث شده تا کاربر هنگامی که به شبکه جهانی دسترسی ندارد، نتواند به اطلاعات خود دسترسی و از سیستمعامل استفاده کند.
سیستمعامل اختصاصی سامسونگ
بعد از آنکه Meego با همکاری Nokia و Intel و بنیاد لینوکس ارائه شد، معدود تبلتها و نتبوکهایی از طرف ASUS و چند شرکت دیگر با این سیستمعامل روانه بازار شد. امید به موفقیت میگو در بین طرفداران این سیستمعامل بسیار بالا بود تا اینکه نوکیا طی قراردادی با مایکروسافت به سمت استفاده از ویندوز فون گرایش یافت و گوشیهای Lumia را وارد بازار کرد. با این وجود اینتل با همکاری سامسونگ و چند شرکت دیگر تصمیم گرفتند با استفاده از سیستم عامل Bada و Meego یک سیستم عامل متنباز به نام Tizen را ارائه دهد و امیدوار باشد این سیستمعامل در بین کاربران موفق عمل کند.
تایزن یک سیستمعامل متنباز برای تلفن همراه است. این محصول توسط بنیاد لینوکس پشتیبانی میشود و توسط انجمن تایزن ارائه شدهاست. چارچوب نرمافزار تایزن برای توسعهدهندگان سوم شخص براساس استانداردهای وبی مثل HTML 5 و تکنولوژیهای وب WAC طراحی شده تا در تبلتها، نتبوکها، تلفنهای هوشمند، تلویزیونهای هوشمند و تجهیزات اطلاعاتی داخل خودرو استفاده شود.
کیت توسعه نرمافزار تایزن توسط سامسونگ تحت یک مجوز مالکیتی انحصاری است و شامل محیط یکپارچه توسعه نرمافزار تحت وب، برابرساز، زنجیره ابزار تالیف، کدهای نمونه و مستندات است.
درحال حاضر این سیستمعامل چندان روی دستگاههای شرکت سامسونگ قرار نگرفته اما علاقه این شرکت کرهای حاکی از آن است که تایزن در سالهای آینده حیطه گستردهتری از دستگاههای سامسونگی را در اختیار خواهد گرفت.
ارتباط با نویسنده: anoosh.m1986@gmail.com