کارت اعتباری 10میلیون تومانی با بهره 12درصدی که از سوی دولت برای تحرکبخشی به اقتصاد در نظر گرفته شده با واکنشهایی از سوی تولیدکنندگان روبهرو شده است.
حبیبالله انصاری، دبیرکل انجمن صنایع لوازم خانگی ایران، در گفتوگو با «فرصت امروز»، میگوید: این تصمیمی که برای بخش لوازم خانگی گرفته شده مناسب است اما مبلغ 10میلیون تومان متناسب با نیاز خانوادهها نیست. شاید خانوادهای از خرید لوازم لوکس صرفنظر کند اما وسایل پخت و پز و سرمایشی و گرمایشی جزو ضروریات است و مبلغ 10میلیون تومان برای خرید این وسایل کافی نیست.
وی که عضو انجمن مدیران صنایع هم هست، مبلغ در نظر گرفته شده برای تحریک بازار لوازم خانگی را همپایه تسهیلات خودرو نمیداند و میافزاید: دولت اگر میخواهد واحدهای تولید لوازم خانگی از رکود بیرون آیند و رونق اقتصادیشان محدود نباشد، باید این صنعت را همپایه صنعت خودرو میدید و نه کمتر. این سیاستها باید گسترش یابد و برای دوره کوتاهمدت نباشد تا آثار رکود حاکم بر صنایع لوازم خانگی زدوده شود. باید شرایطی فراهم شود که کارخانههای تولیدی بتوانند به تولیدشان ادامه دهند. اکنون بخشی از کالاهای تولید شده در انبارها مانده است و تسهیلات اعتباری میتواند کمکی باشد برای خالی شدن انبارها اما دولت باید فکری به حال آینده واحدهای تولیدی بکند.
انتخاب برند بر عهده مردم باشد
انصاری معتقد است: اگر در این طرح برند مشخصی را انتخاب کنند، اصلا کار درستی نیست. کل تولیدکنندگان لوازم خانگی نیازمند بازار مصرفی هستند و این مختص برندهای مشخص یا بزرگتر نیست. انتخاب برند باید بر عهده مردم گذاشته شود و دولت در این زمینه دخالتی نکند.
انصاری دستیابی به یک برنامهریزی مناسب را مدیون مکانیزم دقیق و مشخص بانکی دانسته و توضیح میدهد: در این زمینه باید برنامهریزی مناسب انجام داد و مکانیسم اجرایی آن مشخص شود که کدام بانک و چگونه اعتبار در نظر گرفته شده را در بازه زمانی مناسب به مردم بدهد. همه مردم در تمامی مناطق شهری و روستایی به لوازم خانگی بهویژه سرمایشی و گرمایشی و وسایل پخت و پز نیاز دارند. حال باید دید آیا دسترسی همگان به این تسهیلات امکانپذیر است. به هر روی این گام اولیه مناسبی است برای حمایت از تولیدات داخل تا واحدها از بحران اقتصادی خارج شوند.
کالای بیکیفیت ممنوع
محمد طحانپور، رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی، در گفتوگو با «فرصت امروز»، رویگردانی مردم از کالاهای ایرانی بیکیفیت را دغدغه اصلی در این طرح میداند و میگوید: مردم به کالاهای ایرانی زیاد خوشبین نیستند. البته در زمینه لوازم خانگی اعتماد به کالاهای ایرانی تازه برگشته و نباید در این طرح با ارائه کالاهای بیکیفیت، اعتماد را از مردم سلب کنیم.
وی ادامه میدهد: هنوز نحوه اجرای بسته حمایتی دولت مشخص نشده و نمیدانیم که این تسهیلات به دست چه کسانی و از چه طریقی میرسد. آیا کالاها و برندهای مشخص باید به مردم عرضه شود یا اینکه تمامی برندها حتی زیرپلهایها هم در این بازار سهم خواهند داشت؟ دولت نباید دغدغه حمایت از تولید را بهانه کند و کالاهای بیکیفیت به مردم بدهد تا چرخ تولید بچرخد.
ضمانت 10 ساله برای لوازم خانگی
رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی میافزاید: لوازم خانگی جزو کالاهای بادوام است که تا 10 سال باید در خانهها کار کنند. اگر این ضمانت وجود نداشته باشد باید فاتحه تولید را خواند. این اقدام دولت برای تحریک بازار و واحدهای تولیدی خوب است به شرط اینکه خوب اجرا شود.
طحانپور، راهکاری برای اجرای بهتر این طرح ارائه داده و تاکید میکند: باید کارگروهی تعیین شود تا نوع کالا و برندهای با کیفیت را اعلام کند. میدانیم که کدام یک از تولیدات داخلی کیفیتهای لازم را دارند و کدام از مطلوبیت برخوردار نیستند. همچنین باید مشخص شود که مردم از چه طریقی میتوانند کالای مورد نیازشان را بخرند. تولیدکنندگان به دنبال راهی برای حل مشکل تولید هستند و نمیتوانند خردهفروشی کنند. هیچ یک از کارخانههای تولیدکننده نمیتواند بهصورت مستقیم محصولاتشان را به مصرفکنندگان ارائه دهد. بنابراین باید یک مجموعه صنفی یا فروشگاهی برای اجرای بهتر این بسته شکل بگیرد.
حمایت از تولیدات صادراتگرا
وی همچنین راهکار خروج از رکود واحدهای تولیدی را در بازارهای صادراتی میداند و میگوید: مشکل اصلی ما در بخش تولید، تعداد زیاد کارخانهها و عرضه بیش از نیاز بازار است. بسته خروج از رکود هم تنها مانند مسکن، مقطعی عمل میکند و مشکلات تولید همچنان پابرجاست.
طحانپور تاکید میکند: تولیدکنندگانی موفق هستند که صادراتگرا باشند و کالاهای باکیفیت و قابل عرضه در بازارهای جهانی تولید کنند. واحدهای تولیدی کوچک نیز باید با برندهای بزرگ تجمیع شوند. در مجموع دولت باید به صنایعی کمک کند که توان صادراتی داشته باشند.