مالیات یکی از ابزارهای اساسی برای بازتوزیع ثروت در جامعه محسوب می شود و در اغلب کشورهای جهان استفاده از این سیاست رواج دارد. این تعریف اقتصادی اگرچه در اولین نگاه خیلی منطقی و درست به نظر می رسد، اما اصلا باب میل کارآفرینان نیست. خب چه کسی دوست دارد بخشی از درآمدرش را دو دستی تقدیم دیگران کند؟ شاید شما هم بارها و بارها درباره فلسفه مالیات فکر کرده باشید. دلیل استفاده از این سیاست در هر کشوری متفاوت است، با این حال نتیجه آن برای کارآفرینان همیشه یکسان خواهد بود: پرداخت مالیات یک امر ضروری است!
ما در این مقاله قصد نداریم با شما درباره شیوه محاسبه مالیات هر کسب و کار حرف بزنیم. در عوض ایده اصلی مان مرور برخی از توصیه های کلیدی برای آمادگی بیشتر در برخورد با این غول وحشتناک است. شما وضعیت ورزشکاری را دارید که قبل از بزرگ ترین مسابقه عمرش باید کمی تمرین اضافی انجام دهد. خب با ما همراه باشید تا برخی از این تمرین های کلیدی را یادتان دهیم. آن وقت فصل مالیات که فرا برسد، دیگر ترس سرتاپای تان را نخواهد گرفت.
نکاتی برای پرداخت بی دردسر مالیات
شما در هر بازاری که فعالیت داشته باشید، معمولا چند ماه بعد از سال نو سازمان های مالیاتی سراغ تان را خواهند گرفت. البته در طول سال های اخیر خود کسب و کارها در این زمینه پیشقدم شده و قبل از اینکه موعد مقرر سر برسد، مالیات شان را پرداخت می کنند. در این میان کم نیستند برندهایی که همیشه کارها را برای دقیقه 90 گذاشته و با کلی دردسر رو به رو می شوند. اگر شما هم قبلا با چنین دردسرهایی رو به رو شده اید، وقت آن رسیده تا کمی اوضاع تان را تغییر دهید. اگر از ما می شنوید، بازی با مالیات ها اصلا کار جالبی نیست؛ چراکه کلی ریسک گوناگون برای شما داشته و اعتبارتان را هم به خطر می اندازد. پس به جای اینکه کارتان را با کلی ریسک جلو ببرید، بهتر است از همین حالا برای آینده کارتان آماده شوید.
مطلب مرتبط: توصیه های مالیاتی برای کسب و کارهای کوچک
ما در این مقاله به شما کمک می کنیم تا بدون هیچ دردسر یا استرس خاصی از فصل مالیات ها عبور کنید. پس با ما همراه باشید تا یک بار برای همیشه تکلیف این مسئله کلیدی را روشن کنیم.
مرتب سازی مدارک: آمادگی برای توفان
اگر قبلا در اداره مالیات حضور پیدا کرده باشید، خیلی خوب از شلوغی این مکان و جمعیت فراوانش خبر دارید. به طوری که حتی اگر همه کارها را مطابق برنامه پیش ببرید، بازهم شلوغی کار دست تان می دهد. خبر خوش اینکه این روزها دیگر نیازی به مراجعه حضوری به ادارات نیست. در عوض اغلب مالیات ها به طور آنلاین پرداخت می شود. فقط در برخی از موارد که پای مبالغ سنگین وسط باشد، دوباره باید شال و کلاه کنید.
آخرین اتفاقی که یک کارآفرین وسط رسیدگی به مالیات برندش دوست ندارد ببیند، گم شدن برخی از مدارک مالی است. در چنین وضعیتی معمولا کارآفرینان با مشکلات بی نهایت پیچیده ای رو به رو می شوند؛ چراکه ماموران مالیاتی هیچ علاقه ای به عذر و بهانه کارآفرینان ندارند. پس بهتر است قبل از اینکه کار پرداخت مالیات را شروع کنید، مدارک را آماده نمایید. اینطوری دست کم دیگر وسط کارها یکهو با استرس گم شدن مدارک مهم تان دست و پنجه نرم نخواهید کرد.
کارآفرینانی که همیشه نظم را سرلوحه کارشان قرار می دهند، در این بخش مشکل زیادی نخواهند داشت. بنابراین بهتر است از همان ابتدای شروع به کارتان مدارک را درست آرشیو کنید. نتیچه چنین کاری دسترسی به تمام مدارک مورد نیاز در یک چشم به هم زدن خواهد بود. به طوری که دیگر لازم نیست کلی از وقت تان را صرف یافتن آنها کنید.
بی شک سوالی که در این بخش برای خیلی ها مطرح می شود، مدارکی است که باید از قبل آماده کرد. خب اجازه دهید کمی در این باره با هم گپ بزنیم:
• مدارک هویتی: شما به عنوان مدیر یک کسب و کار باید تمام مدارک هویتی مربوط به خودتان را آماده داشته باشید. در کنار اینها مدارکی که نشان دهنده عملکرد قانونی شما در بازار است، فراموش نکنید (مثل پروانه کسب).
• شناسه مالیاتی: هر کسب و کار معمولا یک شناسه مالیاتی دارد. این شناسه به شما کمک می کند تا پرونده تان را در پایگاه های اینترنتی یا سازمان مالیات پیدا کنید. اگر این شناسه را گم کرده اید، باید قبل از فرا رسیدن فصل مالیات اقدام به دریافت دوباره اش از اداره مالیات کنید. وگرنه کارتان حسابی با مشکل رو به رو خواهد شد؛ چراکه در زمان اوج حسابرسی های مالیاتی کمتر کسی به درخواست تان برای صدور یک شناسه تازه توجه خواهد کرد.
• اسناد مالی: حسابرسی مالیاتی معمولا براساس اسناد مالی معتبر صورت می گیرد. بنابراین اگر فکر کرده اید که همینطور بی مقدمه حساب مالی تان بررسی و نتیجه به شما اعلام خواهد شد، سخت در اشتباهید. در عوض باید مدارک مالی تان را از قبل آماده کرده و در پایگاه های اینترنت بارگذاری کنید. چه بسا گاهی اوقات خودِ ماموران مالیاتی به طور حضوری این مدارک را از شما دریافت کنند. پس بد نیست چند تا کپی از آنها پیش خودتان نگه دارید.
مرور قوانین مالیاتی: به وقت یادگیری
میانه تان به اساسنامه ها یا متون حقوقی چطور است؟ اگر به محض مشاهده کتاب های قانون راه تان را کج می کنید، اینجا باید با ترس تان رو به رو شوید. همکاری با موسسات مالیاتی همیشه ایده خوبی برای کاهش هزینه هاست، اما شما قرار نیست از همه جا بی خبر سراغ چنین موسساتی بروید. توصیه ما کمی آشنایی با قوانین حقوقی و در صورت امکان مرورشان است. اینطوری حداقل هایی از حوزه حقوق را یاد خواهید گرفت. به علاوه، کار روزمره تان در پیوند با این قوانین قرار دارد. پس بد نیست گاهی نیم نگاهی به آنها داشته باشید. اینطوری دیگر به راحتی دم به تله نخواهید داد.
ما در روزنامه فرصت امروز بعد از بررسی قوانین تازه مالیاتی در کشورهای مختلف متوجه تغییر اغلب آنها بعد از دوران کرونا شده ایم. بنابراین اگر آخرین مرور قوانین مالیاتی از سوی شما مربوط به قبل از این دوران است، باید تجدیدنظر اساسی در کارتان صورت دهید. خب منتظر چه هستید؟ همین حالا دست به کار شده و شروع به مطالعه قوانین مالیاتی کنید.
اغلب اوقات قوانین مالیاتی در قالب کتاب در دسترس مردم قرار دارد. با این حال سایت اداره مالیات هم این قوانین را به طور رایگان در اختیار کاربران قرار می دهد. پس اگر حوصله کتاب دست گرفتن ندارید، بد نیست سری به سایت اداره مالیات بزنید.
یادتان باشد، کارآفرینان بدون دانش مالیاتی همیشه کارشان با مشکل رو به رو می شود. به علاوه، وقتی شما اطلاعات دقیقی درباره وضعیت مالیات ها داشته باشید، دیگر سرتان کلاه نمی رود. چه بسا کمی مرور قوانین مالیاتی شما را برای همیشه از مشاوره های ابتدایی بی نیاز کند. این یعنی پول بیشتری در حساب بانکی تان پس انداز خواهید کرد.
مطلب مرتبط: اصول مدیریت مالی برای پرهیز از ورشکستگی
محاسبه هزینه های شرکت: بخشی فراموش شده
شرکت هایی که در طول یک سال گذشته سود بی نهایت اندکی داشته یا ضرر کرده اند، معمولا معاف از مالیات هستند. با این حال شما قبل از اینکه وضعیت مالیاتی برندتان معلوم شود، باید مدارک مربوط به هزینه های کسب و کارتان را مرتب کنید. این اسناد به شما برای اثبات اینکه برندتان در اوضاع مالی مناسبی نیست، کمک می کند. نتیجه کار هم معافیت مالیاتی برای دست کم یک سال خواهد بود.
قبول دارم مشاهده ضرر یا سود اندک کسب و کاری که با هزار امید و آرزو توسعه داده اید، اصلا کار ساده ای نیست. بنابراین باید کمی روی آستانه تحمل تان کار کنید؛ چراکه بدون افزایش آستانه تحمل خیلی زود در مسیر دشوار عبور از دوران مالیات کم می آورید.
ما در روزنامه فرصت امروز معتقدیم مواجهه با سال های سخت از نظر مالی در هر بازاری روی می دهد. خیلی از برندهای بزرگ همین حالا هم اوضاع مالی بدی را پشت سر می گذارند. با این حال شما قرار نیست خیلی زود ناامید شوید. خب شکست هم بخشی از کار است، مگر نه؟
گاهی اوقات شما لازم دارید هزینه های جاری شرکت را تا حد زیادی کاهش دهید. اینطوری بودجه کافی برای پرداخت مالیات ها را خواهید داشت. حالا اگر در این میان اصلا حواس تان به فصل مالیات ها نباشد، احتمالا مجبور به دریافت وام و انواع قرض ها برای پرداخت مالیات تان خواهید شد. پس شش دانگ حواس تان را جمع کنید. وگرنه حسابی ضرر خواهید کرد.
محاسبه مالیات هر پروژه: برنامه ریزی برای آینده
برخی از پروژه های کاری از نظر مالیات اصلا مقرون به صرفه نیستند. درست به همین خاطر برندهای بزرگ خیلی کم سراغ آنها می روند. اگر شما آشنایی زیادی با بحث مالیات پروژه ها ندارید، با دقت این مثال را دنبال کنید. برندی را در نظر بگیرید که قصد ورود به بازار اسپانیا را دارد. اگر حوزه فعالیت این برند طراحی برج های تجاری باشد، علاوه بر هزینه اولیه ساخت بنا باید فکر مالیات شهرداری را هم بکند. از آنجایی که مالیات شهرداری امر ثابتی نیست، از هر منطقه به منطقه ای دیگر فرق خواهد کرد. درست به همین خاطر در برخی از مناطق اصلا خبری از برج های تجاری بزرگ نیست؛ چراکه هزینه مالیات چنین مکان هایی در آن نقطه سر به فلک خواهد کشید. پس قبل از اینکه اوضاع مالیات پروژه تان را چک کنید، به هیچ کسب و کاری قولی ندهید؛ چراکه ممکن است قول و قرارهای این حوزه حسابی برای تان گران تمام شود.
معمولا محاسبه میزان مالیات هر پروژه کار خیلی سختی نیست. کافی است خودتان را برای محاسبه مالیات براساس قوانین آماده کنید. فکر می کنم حالا اهمیت مرور قوانین مالیاتی را درک کرده باشید، مگر نه؟
تفکیک مالیات شرکت از خانه: نظم همیشه جواب می دهد!
آدم های شلخته معمولا دوست دارند همه کارها را به طور درهم و برهم انجام دهند. انگار که اصلا اولویت کارها برای آنها مهم نیست. شما در هر حوزه ای از این روش استفاده می کنید، حتی نباید درباره استفاده از آن در عرصه مالیات ها فکر هم بکنید؛ چراکه خیلی زود از نظر مالی به هرج و مرجی بی پایان پرتاب خواهید شد.
توصیه ما در این بخش بی نهایت ساده و در عین حال کاربردی است؛ شما نباید مالیات شرکت را با مالیات خانگی قاطی کنید. چنین کاری فقط جمع بندی نهایی را برای تان سخت و غیر قابل تحمل خواهد کرد.
این روزها برخی از کارآفرینان به اشتباه مالیات خانه که بی نهایت کمتر از بخش تجاری است را همراه با مالیات شرکت پرداخت می کنند. به طوری که عملا هزینه ای بیشتر از جیب شان می رود. پس بد نیست قبل از اینکه همه اظهارنامه های مالیاتی را کنار هم پر کنید، کمی به تفکیک میان کار و زندگی شخصی تان فکر کنید. اینطوری دست کم راه فراری برای موفقیت در بازار خواهید داشت.
مطلب مرتبط: معافیت مالیاتی کسب و کارهای فعال در پلتفرم های داخلی
اعتراض به صورت حساب مالیاتی در صورت نیاز: حق تان را بگیرید!
آیا تا حالا برای تان پیش آمده احساس کنید پول بیشتری در مقایسه با آنچه واقعا باید، پرداخت کرده اید؟ در چنین شرایطی معمولا کارآفرینان خیلی زود قید ماجرا را می زنند؛ چراکه حوصله دردسرهای مربوط به اعتراض را ندارند. این ماجرا درباره مالیات ها هم مصداق دارد. البته اینجا پای مبالغ سنگینی در میان است. پس طبیعی است که شما از تمام توان تان برای کاهش مالیات ها استفاده کنید.
حتی برندهایی که در پیشرفته ترین کشورهای دنیا نیز فعالیت دارند، معمولا صورت حساب مالیاتی که اداره مالیات صادر می کند، دوباره مرور خواهند کرد. این امر به آنها برای یافتن مشکلات احتمالی کمک کرده و مسیر پیش روی شان را هم ساده تر می کند. پس اگر فکر می کنید مالیات تان بی دلیل افزایش چشمگیری داشته، بد نیست از گزینه اعتراض استفاده کنید.
یادتان باشد شما نمی توانید بارها و بارها به صورت حساب مالیاتی تان اعتراض کنید. پس همان دفعه اول تمام مدارک موردنیاز برای اثبات ادعای تان را ارائه کنید. وگرنه بعد از رد درخواست تان دیگر شانسی برای اعتراض دوباره نخواهید داشت.
طراحی برنامه اضطراری: همیشه دنیا مطابق میل ما جلو نمی رود
بحران هایی که کسب و کارها با آن دست و پنجه نرم می کنند، همیشه ساده نیستند. گاهی اوقات شما در شرایطی قرار می گیرید که تا حالا تجربه نکرده اید. در چنین شرایطی معمولا کارآفرینان به دو دسته کلی تقسیم می شوند. گروه اول که خیلی زود ناامید شده و رویای کارآفرینی در حوزه دیگری را پرورش می دهند. ما در روزنامه فرصت امروز این دسته از افراد را بازنده های همیشگی بازار خطاب می کنیم. دسته دیگر که روی صحبت ما با آنهاست، به این سادگی ها میدان را خالی نمی کنند. امیدوارم شما هم جزو این دسته از کارآفرینان باشید. در این صورت باید یک برنامه اضطراری هم برای خودتان طراحی کنید.
برنامه اضطراری در واقع برای رویارویی با بدترین سناریوهای ممکن کاربرد دارد. اصلا بر فرض که شما فکر همه جا را کردید اما یکهو اوضاع عوض شد. آن وقت باید دست روی دست گذاشته و از بین رفتن برندتان را تماشا کنید؟ ما در روزنامه فرصت امروز اصلا اینطور فکر نمی کنیم. پس باید همین حالا دست به کار شده و برنامه اضطراری تان را طراحی کنید.
وقتی درباره برنامه اضطراری حرف می زنیم، تقریبا همان تاکتیکی را مدنظر داریم که سرمربی های فوتبال وقتی دیگر هیچ راهی جلوی پای شان نیست، استفاده می کنند. اولین قدم در این مسیر ایجاد حساب ویژه برای پس انداز است. این طوری اگر مشکل مالی بزرگی سر راه تان سبز شد، دست تان در پوست گردو نمی ماند. در مرحله بعد باید کمی هم به همکاری با کارشناس های مالیاتی فکر کنید. اینکه آدم در شرکتش همیشه یک کارشناس خبره امور مالیاتی داشته باشد، اصلا ایده بدی نیست. پس به جای اینکه کلی استخدام بی رویه در شرکت تان داشته باشید، حداقل یک کارشناس مالیاتی نیز دم دست تان نگه دارید. مطمئنا وقتی اوضاع به هم ریخته شود، چنین کمکی حسابی به دردتان خواهد خورد.
همکاری با موسسات مالیاتی: آخرین قدم
این روزها کلی موسسه مالیاتی در سراسر دنیا مشغول فعالیت هستند. شاید فکر کنید با تکنیک های این مقاله دیگر لازم نیست به همکاری با چنین موسسه هایی حتی فکر کنید. خب در این صورت باید کمی ناامیدتان کنیم؛ چراکه همیشه جا برای بهتر شدن هست. به ویژه وقتی پای مالیات های سنگین در میان باشد.
کارآفرینان معمولا انگیزه ای برای تشکیل یک تیم حقوقی کارآمد در شرکت شان ندارند. درست به همین خاطر خیلی زود سراغ کمک گرفتن از دیگران می روند. نکته کلیدی در این میان استفاده از کمک موسسات معتبر است. پس قبل از اینکه به هر به اصطلاح کارشناسی اعتماد کنید، سابقه کاری و گواهینامه های کاری اش را مرور کنید. چه بسا با یک کلاهبردار رو به رو باشید!
همکاری با موسسات مالیاتی نباید طوری باشد که همه کارها را به آنها واگذار کنید. خب برخی از اسناد مالیاتی حساسیت زیادی برای شما خواهند داشت. به طوری که انتشار عمومی شان شاید تاثیر منفی بر روی مشتریان داشته باشد. در چنین وضعیتی بد نیست برخی از کارها را به طور محرمانه جلو ببرید. اینطوری حداقل الکی با خشم مشتریان رو به رو نخواهید شد.
مطلب مرتبط: حمایت از کسب و کارهای اینترنتی، طرح معافیت از مالیات در پلتفرم هایی داخلی
سخن پایانی
امور مالیاتی جذابیت زیادی برای کارآفرینان ندارد. با این حال شما عملا راه فراری از این حوزه ندارید. پس باید برای رویارویی با آن آماده شوید. هدف ما در این مقاله مرور برخی از مهمترین نکات برای آشنایی با راه و رسم پرداخت مالیات ها به طور درست بود. امیدوارم حالا آشنایی خوبی با این حوزه پیدا کرده باشید. ما فعلا نکته تازه ای برای آموزش به شما نداریم. پس مثل همیشه دست از تمرین و یادگیری برندارید. هرجا هم کمک لازم داشتید، ما در روزنامه فرصت امروز همیشه کنارتان هستیم.
منابع: