به گزارش فرصت امروز به نقل از خبرآنلاین، ابراهیم شجاعت، کارشناس حوزه خودرو درخصوص کاهش قیمت خودرو بعد از انتشار اخبار مثبت از مذاکرات میان ایران و آمریکا گفت: کاهش قیمت هایی که اخیرا گفته می شود بیشتر حالت نوسانی دارند تا افت قیمت ها. در چند روز گذشته نهایتا حدود دو تا پنج درصد کاهش قیمت رخ داده که بیشتر ناشی از نوسانات نرخ ارز است. به طور کلی کاهش چشمگیری در قیمت ها وجود نداشته و خرید و فروش زیادی هم در بازار انجام نمی شود.
شجاعت درخصوص تاثیر نتایج مذاکرات میان ایران و آمریکا بر قیمت خودرو در بازار گفت: مذاکرات اگر تأثیر مثبتی داشته باشد و به جایی برسد، بازار خودرو از این سردرگمی بیرون می آید و قیمت ها در بازار تا حدی کاهش پیدا کند.
شجاعت افزود: البته در حال حاضر اخبار منفی زیادی از داخل کشور می شنویم. تعرفه واردات خودرو بالا رفته و جدیدا خبری مبنی بر احتمال افزایش تعرفه واردات قطعات خودروهای مونتاژی نیز به گوش می رسد. از طرفی قیمت ارز افزایش یافته و نرخ پایه ای گمرکی از ۲۸ هزار تومان به نزدیک ۷۰ هزار تومان رسیده است که همه این خبرها باعث می شود که بازار تا حدی به هم بریزد.
به گفته شجاعت، در حال حاضر رکود بر بازار خودرو حاکم است و باید منتظر ماند و دید چه پیش می آید. واقعیت این است که متغیرهای بازار خودرو آن قدر زیاد شده که اکثر مشتریان به ویژه کسانی که با دید سرمایه گذاری به خودرو نگاه می کردند، فعلاً اقدامی انجام نمی دهند و کمی محتاط شده اند.
احتمال کاهش ۱۰ درصدی قیمت خودرو
وی در پاسخ به این سوال که اگر با انتشار اخبار مثبت از مذاکرات، قیمت ها نزولی باشد، چند درصد احتمال کاهش قیمت خودرو وجود دارد، گفت: به نظر من در کوتاه مدت، حداکثر ۱۰ درصد کاهش قیمت را شاهد خواهیم بود.
شجاعت اضافه کرد: اگر در بلندمدت توافقی واقعی انجام شود و شرکت های بین المللی وارد ایران شوند، آن وقت در سال های آینده می توان انتظار ثبات نسبی را داشت. در چنین شرایطی، دو نرخی بودن قیمت ها در بازار خودرو با توجه به افزایش عرضه از بین خواهد رفت، همان طور که در سال های ۹۵ و ۹۶ این اتفاق افتاد. در آن سال ها بازار خودرو از ثبات نسبی برخوردار بود و اکثر محصولات به صورت اقساطی به فروش می رسید، تفاوت فاحش قیمت کارخانه و بازار وجود نداشت و تولید به مرز ۱.۶ میلیون دستگاه رسید، به طوری که تمامی تقاضا پوشش داده می شد، اما الان روی مرز یک میلیون تولید هستیم.
این کارشناس حوزه خودرو تصریح کرد: اگر این اتفاقات دوباره بیفتد، شرایط بازار به طور کلی تغییر می کند. اما در کوتاه مدت، با توجه به اخباری که منتشر می شود، حداکثر کاهش قیمت خودرو در همان حدود ۱۰ درصد خواهد بود. در حال حاضر، بازار بیشتر آماده جهش است. یعنی اگر اخبار منفی منتشر شود، آماده جهش است. ولی اگر اخبار مثبت باشد، ما شاهد نوعی ثبات نسبی در همین محدوده قیمتی خواهیم بود. حداکثر کاهش هم در حد همان ۱۰ درصد است و این میزان در محصولات مختلف متفاوت خواهد بود. به خصوص در مورد خودروهای وارداتی، بعید می دانم کاهش جدی رخ دهد و حتی با ابلاغ تعرفه ها افزایش قیمت نیز رخ می دهد.
حباب قیمتی خودرو چند درصد است؟
شجاعت در مورد میزان حباب قیمتی خودرو نیز گفت: در حال حاضر، نمی توان گفت که قیمت ها حباب آنچنانی دارند، اکثر خودروها در بیشترین حالت شاید حدود ۱۰ تا ۲۰ درصد حباب داشته باشند که این میزان در خودروهای وارداتی و محصولات چینی کمتر است. خودروهای داخلی معمولاً حباب بیشتری دارند، چون تقاضا برایشان بیشتر است. خودروهای چینی و مونتاژی که به خوبی عرضه شده اند تقریباً حبابی ندارند.
پیش بینی قیمت خودرو در صورت شکست مذاکرات
وی درخصوص وضعیت قیمت خودرو در صورت شکست مذاکرات نیز گفت: اگر مذاکرات به نتیجه نرسد و هیچ اتفاق مثبتی هم نیفتد، احتمالا طی شش ماه آینده قیمت ها در بازار خودرو بین ۲۰ تا ۳۰ درصد افزایش پیدا کند؛ البته این به شرطی است که اتفاق خیلی بدی رخ ندهد و شکست مذاکرات تبعاتی نداشته باشد. در شرایطی که بازار ارز جهش شدید داشته باشد، ممکن است بازار خودرو نیز متلاطم شود.
این کارشناس حوزه خودرو گفت: با شکست مذاکرات و تدوام همین دست فرمان در داخل کشور، افزایش قیمت ۲۰ تا ۳۰ درصدی خودرو در بازه زمانی فصل تابستان اتفاق می افتد و احتمالا از اواخر خرداد شروع شود.