کارآفرینان معمولا آنقدر درگیر یافتن راهکارهایی برای تامین بودجه بخش های مختلف شرکت هستند که یادشان می رود درباره شیوه خرج کردن شان فکر کنند. مثلا همین بخش تبلیغات را در نظر بگیرید؛ از مدت ها قبل از شروع سال جدید هر برندی دنبال سرمایه گذار یا حتی منابع مالی مناسب برای تامین بودجه است، اما به محض اینکه سال نو از راه می رسد، دیگر خبری از تغییرات شگفت انگیز یا حتی فعالیت عادی برند نیست. انگار که همه چیز در یک چشم به هم زدن دود هوا شده است.
ما در روزنامه فرصت امروز تامین بودجه را یکی از مهمترین گام ها برای موفقیت در صنعت تبلیغات می دانیم، اما این فرآیند به تنهایی کافی نیست. خب شما باید شیوه هزینه درست این بودجه را نیز تعیین کنید، وگرنه تمام تلاش های تان در بازار با ناکامی محض همراه خواهد شد. آن وقت شما می مانید و یک عالمه حسرت و صدالبته مشتریانی که از دست رفته اند!
خیلی از آدم ها تا صحبت از خرج کردن بودجه تبلیغاتی می شود، یاد شبکه های اجتماعی می افتند. انگار که هیچ گزینه دیگری برای صرف بودجه های تبلیغاتی در دنیا وجود ندارد. قبول دارم شبکه های اجتماعی ظرفیت بسیار زیادی دارند، اما قرار نیست آغاز و پایان پروژه تبلیغاتی شما در این فضا باشد. کلی موقعیت های سرمایه گذاری یا حتی صرف هزینه دیگر هم در دنیا هست که می تواند به خوبی کارآمد باشد.
ما در این مقاله قصد داریم برخی از حوزه های مناسب برای صرف هزینه تبلیغاتی برند را به اتفاق شما زیر ذره بین ببریم. این امر به شما کمک می کند تا دردسرهای کمتری برای تعامل با مخاطب تان داشته و اوضاع را ساده تر تحت کنترل قرار دهید. به علاوه، با تعیین حوزه های دقیق صرف هزینه دیگر لازم نیست سراغ ولخرجی های عجیب برای جلب نظر مخاطب بروید. خب اگر آماده اید، کم کم ماجراجویی مان در این هزارتو را شروع کنیم.
هیچ بازاریابی دوست ندارد الکی سرمایه اش را به باد هوا دهد. بی شک شنیدن این عبارت درباره دپارتمانی که مسئول اصلی بر باد رفتن بخش زیادی از بودجه برند است، اصلا ساده نیست. این حوزه در بسیاری از مواقع برای برندها دردسرساز شده یا هزینه بی نهایت بالایی روی دست شان می گذارد. درست به همین خاطر در بسیاری از اوقات از قصد بودجه های اندکی برای این تیم در نظر گرفته می شود.
مطلب مرتبط: اصول تعیین بودجه تبلیغات و روابط عمومی برای کسب و کارهای کوچک
ما در این بخش قصد داریم حوزه هایی اقتصادی و در عین حال دارای بازگشت سرمایه مناسب را به شما معرفی کنیم. اگر شما هم تجربه های ناموفقی در زمینه تبلیغات داشته اید، بد نیست تا انتهای این مقاله با ما همراه شوید. قول می دهم کلی نکته جالب و حیرت انگیز در این میان به پست تان خواهد خورد.
طراحی دعوت به عمل های تازه
دعوت به عمل (CTA) یکی از بخش های اساسی در جلب نظر مخاطب در تبلیغات محسوب می شود. هیچ فرقی در این میان بین تبلیغات آنلاین و آفلاین وجود ندارد. در هر صورت شما برای اثرگذاری بر روی مخاطب تان نیاز به استفاده از دعوت به عمل های تعامل برانگیز دارید. اگر دقت کرده باشید، بسیاری از برندها در طول زمان هیچ تغییری در دعوت به عمل شان ایجاد نمی کنند. انگار که این بخش باید برای همیشه یکسان و دست نخورده باقی بماند.
اگر بخواهیم کمی دقیق ماجرای بالا را بررسی کنیم، اول از همه باید با تغییر مداوم سلیقه مشتریان کار را شروع کرد. خب آنها که منتظر شما نمی مانند. در عوض تغییرات بازار و ورود فناوری های جدید برای شان بی نهایت هیجان انگیز است. حالا این وسط اگر شما به طور مداوم عملکردی تکراری داشته باشید، کلاه تان پس معرکه خواهد بود.
یکی از حوزه های مناسب برای صرف بودجه تبلیغاتی مربوط به طراحی دعوت به عمل های تازه است. این فرآیند باید با دقت نظر خاصی صورت گیرد؛ چراکه یک دعوت به عمل شبیه به نمونه های دیگر جذابیت زیادی برای مخاطب نخواهد داشت. در عوض هنر شما در این میان طراحی نمونه های منحصر به فرد و تا جای ممکن خاص است. این امر به شما کمک خواهد کرد تا اثرگذاری بهتری بر روی مخاطب تان داشته باشید.
توصیه ما در این بخش تلاش برای مرور دعوت به عمل های موفق در دوره های گذشته و ترکیب آنها به منظور خلق یک گزینه تازه است. این امر به شما کمک خواهد کرد تا اثرگذاری بهتری بر روی مخاطب داشته و در عین حال هزینه طراحی بخش دعوت به عمل از سوی شما خیلی سر به فلک نکشد؛ ماجرا جالب شد، نه؟
بهبود تجربه کاربران آنلاین مخاطب از برند
خیلی وقت ها در گیر و دار طراحی تبلیغات یا حتی تولید محتوا تجربه آنلاین مخاطب از برند به طور کامل فراموش می شود. انگار که هنوز هم تمام تجربه و تعامل مشتریان با برندها در دنیای واقعی روی می دهد. قبول دارم خیلی از برندها در طول سال های اخیر به سوی تغییرات شگفت انگیزی رفته اند، اما هنوز هم ذهنیت برخی از کارآفرینان مثل قبل است.
اگر شما در فضای آنلاین حضوری هرچند نامحسوس دارید، باید به فکر تجربه مخاطب از برندتان هم باشید. خب مشتریان در دنیای آنلاین چه تجربهای از تعامل با برند شما کسب می کنند؟ این سوالی است که خیلی ساده به نظر می رسد، اما اگر تجربه مشتریان مثبت نباشد، نسخه تان خیلی زود پیچیده خواهد شد.
این روزها مشتریان فرصت زیادی به برندها برای اثبات خودشان نمی دهند. به همین خاطر اگر حواس تان نباشد، خیلی زود از کنارتان عبور کرده و دیگر پشت سرشان را هم نگاه نخواهند کرد. این مسئله ای است که باید برای شما بی نهایت اساسی و تأمل برانگیز باشد؛ چراکه فرصت های تعامل با مخاطب هدف را بدل به گزینه های طلایی خواهد کرد. در این میان اگر نتوانید به خوبی بر روی مخاطب تان اثر بگذارید، کم کم از گردونه رقابت حذف می شوید.
وقتی درباره تجربه آنلاین مخاطب حرف می زنیم، صرف نظر از شبکه های اجتماعی، تمام کانال های ارتباطی برند باید در کانون توجه قرار گیرد. مثلا ایمیل های بازاریابی، سایت و وبلاگ برند در این بخش جای می گیرد. هدف اصلی در این بخش ارزیابی تجربه کلی کاربران از تعامل آنلاین با برند و تلاش برای رفع ایرادات آن است. این بحثی است که به شما برای اثرگذاری مناسب بر روی مخاطب هدف کمک خواهد کرد. در عین حال شما برای تعامل بهتر با مخاطب تان نیاز به استفاده از تجربه دیگر برندها نیز دارید.
اگر بخواهیم ماموریت شما در این بخش را بی نهایت ساده کنیم، باید گفت شما از یک طرف باید ایرادات کارتان را تا جای ممکن کاهش دهید و از سوی دیگر به فکر استفاده از ایده های موفق سایر برندها برای بهبود کارتان باشید. قبول دارم این فرآیند کمی سخت به نظر می رسد، اما همین که چند بار آن را تکرار کنید، دیگر برای تان بدل به نوعی سرگرمی لذت بخش خواهد شد. آن وقت است که توانایی تان برای اثرگذاری بر روی مخاطب چند برابر شده و میزان نارضایتی از برندتان نیز به طور قابل ملاحظه ای کاهش پیدا خواهد کرد. خب مگر یک بازاریاب به غیر از این چه دلخوشی برای فعالیت سفت و سخت در بازار لازم دارد؟
مطلب مرتبط: چگونه با افزایش بودجه تبلیغاتی امکان جلوگیری از مرگ برندمان را داریم؟
یافتن کلیدواژه های نوظهور
هر سال کلی کلیدواژه تازه در دنیای کسب و کار بدل به ترندهای جذابی می شوند که کاربران به آنها روی خوش نشان می دهند. نکته کلیدی در این میان تلاش برای یافتن این کلیدواژه ها در سریع ترین زمان ممکن است. برخی از بازاریاب ها در این میان فقط آخر هر فصل یا سال دنبال کلیدواژه ها را می روند. این فرآیندی است که به شما برای اثرگذاری بر روی مخاطب هیچ کمک خاصی نخواهد کرد. درست به همین خاطر باید کمی هم که شده سرعت عمل تان در این میان را بیشتر کنید. توصیه ما در این رابطه استفاده از الگوی دو هفته یکبار است. بر این اساس شما هر دو هفته یکبار سراغ کلیدواژه های تازه خواهید رفت.
یادتان باشد، کلیدواژه ها درست مثل ترندهای دنیای مُد خیلی زود از رده خارج می شوند، بنابراین باید در لحظه آنها را شناسایی کرده و تبدیل به ایده تبلیغاتی کنید. اشتباه خیلی از بازاریاب ها کنار گذاشتن ترندها برای روز مناسب است. این شیوه نه تنها فرصت تولید تبلیغات را از برندها می گیرد، بلکه تعامل شان با مخاطب هدف را نیز دستخوش تغییرات منفی خواهد کرد. پس اگر زود براساس کلیدواژه هایی که پیدا کرده اید، دست به تولید محتوا نزنید، هیچ بازگشت سرمایه ای در کار نخواهد بود.
ارزیابی و طراحی مجدد صفحه فرود
صفحه فرود (Landing Page) یکی از بخش های مهم برای تعامل با مخاطب هدف در دنیای آنلاین محسوب می شود. منظور از این اصطلاح آن صفحه ای است که کاربران پس از کلیک بر روی تبلیغات یا حتی لینک های مختلف شما با آن رو به رو می شوند. اگر صفحه مورد نظر کیفیت مناسبی داشته باشد، مخاطب به ادامه تعامل با شما امیدوار خواهد شد، در غیر این صورت روند فعالیت شما در دنیای بازاریابی با وقفه ای اساسی رو به رو می شود.
برخی از بازاریاب ها فکر می کنند همین که کاربران بر روی لینک های برند کلیک کردند، دیگر کار تمام شده است. اگر راستش را بخواهید، این تازه اول ماجراست؛ چراکه با یک صفحه فرود نامناسب تمام تلاش های شما برای اثرگذاری بر روی مخاطب هدف نقش بر آب می شود.
خب کاربران که وقت یا پول شان را از سر راه نیاورده اند تا پای یک برند با صفحه فرود بی کیفیت هدر دهند. شما را نمی دانم، ولی من که اینطور وقت ها پیش خودم فکر می کنم اگر یک برند توانایی طراحی صفحه فرود به طور استاندارد را ندارد، آیا واقعا محصولی جالب در چنته خواهد داشت؟ این سوالی است که معمولا جواب مثبتی به همراه نخواهد داشت.
اگر شما به عنوان مدیر بخش بازاریابی و تبلیغات مشغول به کار هستید، یکی از بخش های مناسب برای صرف بودجه برند مربوط به ارزیابی صفحه فرود خواهد بود. البته این ارزیابی باید همیشه همراه با طراحی مجدد نیز باشد. خب بعد از مدتی حتی بهترین طرح های دنیا نیز برای مخاطب تکراری می شود. در این صورت شما باید خودتان را برای تعامل با مخاطب بر مدار ایده های تازه آماده کنید.
یکی از اشتباهات اساسی بازاریاب ها تلاش برای حفظ ایده ها یا طرح های قدیمی است. فرقی ندارد شما در چه جایگاهی قرار دارید، در هر صورت مقاومت در برابر تغییر موضع تان را حسابی تضعیف می کند. به همین خاطر باید همیشه از ایده های تازه استقبال کرده یا حتی خودتان چنین ایده هایی در چنته داشته باشید. فقط در این صورت فرصتی برای تعامل مناسب با مخاطب خواهید یافت.
مطلب مرتبط: آشنایی با روش های تعیین بودجه تبلیغات
هدف گذاری دوباره بر روی مخاطب
سال به سال نسل های تازه ای از مردم به جریان اصلی مشتریان بازار اضافه می شوند. مثلا زمانی نه چندان دور هیچ کس نسل Z را یک گروه مشتری مهم نمی دانست. در بهترین حالت آنها را افرادی تاثیرگذار در تصمیم گیری خانواده ها می دانستیم که خودشان به دلیل سن کم هیچ منبع مالی برای خرید محصولات ندارند. با این حال اکنون ماجرا حسابی فرق کرده است؛ چراکه تمام نسل Z حالا مشتریانی با بودجه های مناسب محسوب می شود. با این حساب اگر شما نتوانید کارتان را بر مدار اثرگذاری مناسب بر روی مخاطب هدف سامان دهید، همیشه از رقبا عقب می مانید.
ما در این بخش روی یک فرآیند کلیدی برای تبلیغات بهتر تاکید داریم و آن هدف گذاری دوباره بر روی مخاطب است. خب مخاطب شما مثل هر المان دیگری در بازار به طور مداوم دستخوش تغییر می شود، بنابراین اگر نتوانید خودتان را با تغییرات مورد نظر هماهنگ سازید، خیلی زود اوضاع تان در بازار حسابی به هم می ریزد. این نکته ای است که برخی از کارآفرینان هیچ وقت به آن فکر نمی کنند. به همین خاطر ماهیت تبلیغات شان بعد از مدتی کسل کننده شده یا حتی به دست مخاطب درست هم نمی رسد.
یادتان باشد، هدف گذاری دوباره بر روی مخاطب در واقع تلاش برای شناخت او از نقطه صفر است. این امر به شما کمک خواهد کرد تا به شیوه ای متمایز وضعیت تان در تعامل با مخاطب هدف را مورد کند و کار قرار دهید. یادتان باشد، امروزه برخی از کسب و کارها برای اثرگذاری بر روی مخاطب دردسرهای زیادی را پشت سر می گذارند، بنابراین یک هدف گذاری دوباره هر چقدر هم که سخت باشد، جلوی مشکلات بعدی مثل از دست دادن مشتریان را خواهد گرفت. پس بهانه های کلیشه ای را کنار گذاشته و دست به کار شوید.
سرمایه گذاری بر روی ویدئوهای کوتاه
یکی از مهمترین ترندهای دنیا در طول سال های اخیر ویدئوهای کوتاه است. شاید فکر کنید چنین ترندی باید دیر یا زود از بین برود، اما جذابیت آن در طول نزدیک به یک دهه اخیر افزایش هم یافته است. درست به همین خاطر برخی از بازاریاب ها فرمت ویدئو کوتاه را نه یک ترند، بلکه جریانی رو به رشد در زمینه تولید محتوا می دانند. ما در روزنامه فرصت امروز فرمت ویدئو را محبوب ترین گزینه تولید محتوا می دانیم. در این میان ویدئوهای کوتاه به دلیل صرفه جویی در زمان مخاطب محبوبیت ویژه ای دارد. اگر شما دنبال اثرگذاری موثر بر روی مخاطب تان هستید هیچ وقت نباید چنین ویدئوهایی را فراموش کنید. این امر به شما کمک خواهد کرد تا رابطه تان با مخاطب را همیشه در سطحی مناسب حفظ کرده و مطابق انتظارشان عمل کنید.
وقتی درباره ویدئوهای کوتاه حرف می زنیم، در واقع فرصت بازاریاب ها برای اثرگذاری بر روی مخاطب را نیز کاهش می دهیم. خب در قالب ویدئوهای طولانی همیشه فرصت اثرگذاری بر روی مخاطب در بازه زمانی بلند فراهم است، اما ویدئوهای 10 ثانیه ای حالت متفاوتی دارند. درست به همین خاطر ما در روزنامه فرصت امروز سرمایه گذاری بر روی ویدئوهای کوتاه را نیازمند تقویت مهارت های تولید محتوا از سوی بازاریاب ها می دانیم. به زبان خودمانی، شما باید بلد باشید پیام اصلی تان را در چند ثانیه منتقل کرده و در عین حال یک ویدئوی جذاب نیز برای مخاطب تهیه کنید. این امر به شما کمک شایانی برای تعامل با مخاطب تان می دهد.
گاهی اوقات بد نیست خودتان را به جای مخاطب هدف یا کاربران شبکه های اجتماعی قرار دهید. بی شک همه مردم ویدئوهای کوتاه را به نسخه های طولانی ترجیح می دهند. این امر به طور ویژه وقتی پای محتوای بازاریابی و تبلیغاتی در میان باشد، مصداق خواهد یافت. درست به همین خاطر ما در روزنامه فرصت امروز استفاده از ویدئوهای کوتاه را یک ضرورت اساسی برای حفظ موقعیت برند در دنیای تبلیغات می دانیم. البته شما دیگر نمی توانید از همان ایده های سنتی برای چنین ویدئوهای کوتاهی سود ببرید. پس باید یک بازنگری اصلی در ایده های تبلیغاتی تان هم داشته باشید.
مطلب مرتبط: تبلیغات در گوگل با بودجه محدود
همکاری با اینفلوئنسرهای تازه
هر استراتژی بازاریابی در طول زمان باید با دقت ارزیابی و در صورت نیاز آپدیت شود. این نکته درباره اینفلوئنسر مارکتینگ نیز مصداق دارد. خب بسیاری از برندها به محض اینکه یکی دو تا اینفلوئنسر پیدا می کنند، طوری برنامه طولانی مدت همکاری می چینند که انگار هیچ پایانی برای آن در ذهن شان نیست. اگر شما هم چنین برنامه هایی در سر دارید، مسیر را کاملا اشتباه آمده اید. خب هیچ همکاری در دنیای کسب و کار همیشگی نیست. از همه مهمتر، شما نمی توانید اینفلوئنسرهای تازه نفس را مورد بی توجهی قرار دهید. چه بسا خیلی از افراد تازه وارد در این حوزه هماهنگی بیشتری با هویت برند شما داشته و توان شان برای جلب نظر مخاطب هدف نیز بیشتر باشد!
یکی از شیوه های مناسب برای صرف بودجه تبلیغاتی یافتن اینفلوئنسرهای تازه و همکاری با آنهاست. یادتان باشد، شما لازم نیست فرآیند همکاری را خیلی بلندمدت در نظر بگیرید. در عوض طوری رفتار کنید که وقتی اینفلوئنسر مورد نظر هماهنگی اش با حوزه کاری شان را از دست داد، قطع همکاری برای تان یک گزینه بی نهایت گران نباشد. این مسئله ای است که شما باید به طور مداوم مورد توجه قرار دهید.
بومی سازی سایت برند برای بازارهای مختلف
خیلی از برندها فقط یک سایت رسمی داشته و در آن به زبان انگلیسی دست به تولید محتوا یا انتشار اخبار می زنند. بی شک این نکته از نظر استانداردهای تولید محتوا قابل قبول است، اما آیا تاثیرگذاری لازم بر روی مخاطب را به همراه خواهد داشت؟ این مسئله ای است که بسیاری از بازاریاب ها درباره اش تردید می کنند.
بی شک مردم دنیا برای یادگیری زبان اول از همه سراغ انگلیسی می روند، اما کم نیستند کسانی که هیچ سررشته ای از این زبان ندارند. به همین خاطر شما نمی توانید صرفا براساس انگلیسی دست به تولید محتوا زده و انتظار استقبال مردم در سراسر دنیا را داشته باشید. این مسئله ای است که بسیاری از برندهای بزرگ در شرق آسیا با آن رو به رو هستند؛ چراکه مردم این مناطق علاقه زیادی برای یادگیری زبان های خارجی ندارند.
یک ایده خوب برای تبلیغات مناسب در بازارهای محلی تلاش برای شخصی سازی سایت برند است. شما در این راستا دو گزینه اصلی را پیش رو خواهید داشت. گزینه اول شامل ایجاد یک سایت محلی است که هزینه به نسبت زیادی هم روی دست تان می گذارد. راهکار دوم اما کمی ساده تر است. بر این اساس شما باید سایت برندتان را به طور کامل شخصی سازی کنید. به طوری که کاربران هنگام ورود به سایت در صورت انتخاب یک زبان (مثلا فارسی) با محتوایی متمایز رو به رو شوند. اینطوری شما امکان اثرگذاری بهتر بر روی مخاطب را خواهید داشت.
همه ما در طول زندگی مان دست کم یک بار به سرمان زده که یک زبان جدید یاد بگیریم. بر فرض که اغلب ما یک زبان تازه را فوت آب هستیم؛ بازهم در نهایت صحبت به زبان مادری حس و حال بهتری دارد. این دقیقا همان نکته ای است که در دنیای بازاریابی باید به خوبی رعایت شود. اگر شما هم در دنیای تبلیغات این نکته را مورد توجه قرار نداده اید، همین حالا هم کلی از فرصت های اثرگذاری بر روی مخاطب تان را دو دستی تقدیم دیگران کرده اید. پس بهتر است بهانه تراشی را کنار گذاشته و همین امروز وارد میدان شوید. این امر به شما کمک می کند تا تعامل بهتری با مخاطب تان داشته و روند اثرگذاری بر روی مخاطب را بهتر پیگیری کنید.
یادتان نرود، ترجمه محتوا به زبان های مختلف کافی نیست. خب مخاطب شما باید حس کند از حضور در کنار شما یک تجربه متمایز دریافت می کند، بنابراین اگر فکر می کنید ترجمه محتوا به اندازه کافی رضایت بخش است، خیلی زود داستان تان در دنیای بازاریابی به پایان خواهد رسید. در عوض بد نیست کمی سختگیری بیشتر به خرج داده و دست به تولید محتوای متمایز بزنید. بی شک این گزینه سختی های خاص خودش را دارد، اما در نهایت به شما برای تعامل بهتر با مخاطب تان کمک می کند. درست به همین خاطر ما در روزنامه فرصت امروز تاکید بی نهایت بیشتری بر روی این گزینه داریم. به طوری که بسیاری از برندهای بزرگ نیز دقیقا همین مسیر را طی می کنند. البته یک شرط مهم در این میان وجود دارد و آن توسعه کافی کسب و کارتان است. خب اگر شما هنوز در یک بازار مشخص فعالیت دارید، نیازی به ایجاد چنین تنوع زبانی در تولید محتوای تان ندارید. پس عجله را کنار گذاشته و بی خودی هزینه اضافی به برندتان تحمیل نکنید.
سخن پایانی
تولید محتوا و تبلیغات در طول چند دهه اخیر بدل به یک کار بی نهایت تخصصی شده است. از آنجایی که تبلیغات دروازه اصلی آشنایی مشتریان با هر کسب و کاری است، خرج کردن دقیق و برنامه ریزی شده بودجه ها اهمیت بی نهایت زیادی دارد. درست به همین خاطر ما در روزنامه فرصت امروز سراغ برخی از ایده های کلیدی برای اختصاص بودجه تبلیغاتی برندها رفتیم. نکته کلیدی در این میان توجه به میزان بازگشت سرمایه است. به زبان ساده، شما باید بودجه تان را جایی هزینه کنید که احتمال بازگشت سرمایه داشته باشد، وگرنه کلاه تان پس معرکه خواهد بود.
مطلب مرتبط: چالش های برندینگ با بودجه محدود
قبول دارم هر بازاریابی راه و رسم خاص خودش برای صرف بودجه تبلیغاتی را دارد، اما ما در این مقاله سعی کردیم برخی از راهکارهای مناسب را به شیوه ای متمایز مورد توجه قرار دهیم. اینطوری شما سرنخ های مناسبی برای تولید محتوا و تعامل با مخاطب تان خواهید داشت. این دقیقا همان مسئله ای است که در بلندمدت به شما برای اثرگذاری بهتر بر روی مخاطب کمک می کند. مثل همیشه اگر سوال یا نکته تکمیلی درباره مقاله مان داشتید، کارشناس های ما همیشه آماده کمک به شما هستند. پس تعارف را کنار گذاشته و با ما در ارتباط باشید.
منابع: