همه کارآفرینان به مربیان و مشاورانی نیاز دارند که وجهه واقعی کسب وکار را به آنها نشان دهد، ولی چه ویژگی هایی در انتخاب این افراد اهمیت دارد؟ کارآفرینان جوان این جمله را دوست دارند: «باید این مسئله را با هیأت مدیره در میان بگذارم.» این جمله به طور ضمنی می گوید که آنها در حال اداره یک شرکت موفق هستند، اما بیایید تفاوت هیأت مدیره و هیأت مشاوران را روشن کنیم.
هیأت مشاوران یکی از بخش های رسمی شرکت به شمار نمی رود. این هیأت از افرادی تشکیل شده که اغلب اوقات از آنها مشاوره می خواهیم و گاهی هم نقش مربی ما را بازی می کنند. اغلب اوقات این افراد به طور رسمی در جلسات مهم کاری شرکت می کنند. ممکن است دستمزد آنان را به صورت نقدی یا سهام شرکت پرداخت کنیم، ولی عموما حق الزحمه کار آنان، بخشی از حقوق و دستمزد کارمندان شرکت محسوب نمی شود.
به گزارش زومیت، هیأت مدیره و هیأت مشاوران، هر دو پاداش دریافت می کنند، اما هیأت مدیره درواقع نیروی کنترل کننده شرکت است. آنها حق رأی دارند و نظرشان در تصمیم گیری های شرکت واقعا مؤثر است.
واقعیت این است که همه استارت آپ ها به هیأت مدیره نیاز ندارند، ولی بسیاری از مواقع به مربیانی که بدون اعمال نفوذ در تصمیمات نهایی و نشستن بر صندلی سهامداران، راهنمای راه باشند احتیاج پیدا می کنند. کمک گرفتن از مشاوران نه تنها در مراحل اولیه راه اندازی استارت آپ، بلکه در همه نقاط عطف مسیر (مثلا قبل از عرضه محصول به بازار یا مرحله اعلام فروش) به کارآفرینان کمک می کند. به همین دلیل بهتر است کارآفرینان و مؤسسین استارت آپ، وقتی می خواهند گروهی از مشاوران را دورهم جمع کنند، به این نکات توجه کنند.
یک مشاور خوب حقیقت را به شما می گوید
بسیاری از کارآفرینان هنوز تصوری سنتی در مورد مشاوران در ذهن شان دارند. ولی این تصویر همیشه درست نیست. چرا؟
وکیل، والدین یا دوستان نزدیک تان، آنچه را که واقعا نیاز دارید به شما نمی گویند. شاید این افراد مشوقان خوبی باشند، ولی مهم است افرادی را کنارتان داشته باشید که صریح و روشن، امور جاری را بررسی کنند. افرادی که در صورت لزوم بگویند «ببینید، شما فروشنده خوبی نیستید. مهارت های حسابداری تان هم کامل نیست. بهتر است چند نفر را استخدام کنید که این وظایف را درست انجام بدهند.»
یک هیأت مشاوره صالح، تلاش می کند وضعیت کار شما را بهبود دهد
نکته مهمی که باید به یاد داشته باشید این است که مشاوران، نباید سهمی در شرکت داشته باشند، زیرا در این صورت ممکن است شما را به نحوی راهنمایی کنند که منافع شخصی خودشان تأمین شود. به همین دلیل باید وقت بگذارید و با صبر و دقت، افراد واجد شرایط و شایسته را انتخاب کنید.
دوستان و بستگان نباید در جایگاه مشاور قرار بگیرند
بسیار ضروری است که مشاوران تان را بر اساس صلاحیت انتخاب کنید نه روابط دوستی و خویشاوندی.
دوستان و بستگان، به شما اهمیت می دهند، ولی لزوما مشاوران خوبی برای تان نخواهند بود. افرادی که با شما ارتباط عاطفی دارند، دوست ندارند ناراحت تان کنند و به همین علت نه حقایق سخت را با شما در میان می گذارند و نه از بلندپروازی های ریسک پذیر حمایت می کنند.
فقط زمانی می توانید از این افراد در هیأت مشاوره استفاده کنید که مهارت های قابل توجهی داشته باشند و ارزش بسیار زیادی به کارتان اضافه کنند.
شما به افرادی نیاز دارید که خیلی بهتر از خانواده، خویشان و دوستان نقش مربی را به عهده بگیرند.
مشاوران می توانند نقش شان را به عنوان مربی شروع کنند و بعد به شریک شما تبدیل شوند
ارزش هیأت مشاوران، در تجربیات و دانشی تعریف می شود که شخص شما فاقد آن هستید.
اغلب اوقات، وظیفه مشاوران مربیگری کارآفرینان است. بسیاری از افراد باتجربه ای که در یک صنعت بازنشسته می شوند، ترجیح می دهند دوباره بخشی از یک مجموعه کاری جدید باشند. این افراد هم می توانند نقش مربی را به عهده بگیرند. بااین حال بهترین مشاوران، برای ارائه خدمات شان به انگیزه نیاز دارند. این بدان معنی است که شما باید با پیشنهاد یکی از موارد زیر، تلاش کنید آنها را به استارت آپ تان جذب کنید:
- سهم کوچکی از کسب وکارتان
- پرداخت هزینه ثابت حضور در جلسات یا حق الزحمه ساعتی
نکته مهم این است که هر یک از اعضای هیأت مشاوران، باید مهارت ها و تجربیات خاصی داشته باشند و بتوانند ارزشی متفاوت برای شرکت تان خلق کنند. فکر کنید که پای میز شام نشسته اید. مسلما نمی خواهید که پنج نفر، یک مدل غذا را به شما تعارف کنند.
بنابراین اگر یک کارآفرین جوان هستید، پیشنهاد می کنیم در مرحله اول، از یک مربی کمک بگیرید و در عوض یکی از صندلی های آینده هیأت مدیره را به او پیشنهاد کنید. به این ترتیب مطمئن خواهید بود که او با انگیزه ای قوی شما را راهنمایی می کند.