در کشور شرکت های بزرگی چون بوتان وجود دارند که می توانند در اخذ و جذب نمایندگی تولید تا فروش و خدمات پس از فروش و حتی توزیع بسیاری از شرکت ها و کمپانی های بزرگ نقش بسزایی داشته باشند که معمولا این قبیل همکاری های دو طرفه از آنجایی که یک حرکت بزرگ اقتصادی تلقی می شوند می توانند در اشتغال زایی و تقویت بخش هایی که ما در آن ضعف داریم کمک کننده باشد.
از سوی دیگر سرمایه گذاری خارجی باعث می شود که ارز وارد کشور بشود و همین موضوع می تواند باعث توسعه اقتصادی سرزمین شود لذا از نظر من مفاد قراردادهایی نظیر شرکت بوتان یا بوش یا هر قرارداد مشابه می تواند بسیار مفید باشد.
در خصوص اینکه این قبیل قراردادها در کدام بخش از صنایع تاثیر گذار است و باعث تقویت کدام بخش از صنایع خواهد شد باید گفت؛ این قبیل قراردادها می تواند در تقویت صنایع همگن تاثیر گذار باشد و به طور کلی چنین حرکاتی یخ های موجود را آب می کند. به عبارتی این قبیل قراردادها نشان می دهد که می توان این کارها را در راستای تقویت اقتصاد و زیربناهای اقتصادی کشور انجام داد، مشروط به آنکه دولت نیز حمایت کند. در این صورت در ادامه ترس یا مشکلی برای ادامه کار وجود نخواهد داشت.
باید یادآور شد که شرکت هایی در صنایع دیگری نیز وجود دارند که به دنبال توسعه این بخش هستند و سعی دارند با مشارکت با چنین شرکت های بزرگی با هم دست به اقدامات مشترکی بزنند.
به طور قطع می توان گفت توسعه این قبیل قراردادهای مشترک بین شرکت های ایرانی و شرکت ها یا کمپانی های بزرگ تولیدات خارجی می تواند به نفع اقتصاد کشور باشد حتی اگر سود آنچنانی برای آن شرکت در بر نداشته باشد، چرا که در وهله اول امروز به چنین رفت و آمدهای تجاری نیاز داریم و می دانیم که گسترش این قبیل رفت و آمدهای تجاری و تبعات روانی آن می تواند بیشتر از تبعات اقتصادی آن برای کشور باشد.
در ادامه باید خاطر نشان کرد که ایران به این مسائل نیاز دارد و فراموش نکنیم که ما در یک موقعیت اقتصادی بسیار بسته ای قرارداریم که در شرایط فعلی منابع دولت بسیار محدود است و هنوز سایه تحریم ها بر کشور حاکم است لذا تمام تلاش ها بر این است که دست به اقداماتی بزنیم تا بتوانیم در اقتصاد کلان کشور تحرک های قابل توجهی را ایجاد کنیم.
به عنوان نمونه اگر یک هواپیما می خریم، ذات خرید یک هواپیما این همه شادی ندارد اما از نظر من شکستن این تابو مهم است که پس از 40 سال موفق به خرید هواپیما شدیم و راه برای خریدهای دیگر فراهم شده است. تاکنون در شرایطی بوده ایم که بنا به هر دلیل هیچ هواپیمایی وارد کشور نشده بود لذا خرید یک هواپیما از نظر من از این جهت که می تواند منجر به خریدهای بعدی و خرید تعداد بالای هواپیمای جدید در کشور بشود جای خوشحالی دارد.
به عبارتی این تابو شکسته شده است و زمینه خرید هواپیماهای دیگر فراهم می شود. در ادامه در خصوص داستان مربوط به بوتان نیز باید گفت وقتی بوتان با شرکت بوش وارد یک قرارداد می شود تب و تاب ما قطعا منفعت ریالی بوتان نخواهد بود و چه بسا از این قرارداد بیشتر از خود بوتان ما خوشحال خواهیم شد، چرا که ان شاءالله این قرارداد مفید خواهد بود.
در ادامه می بینیم که تمام تلاش این سرزمین این خواهد بود که با ورود سرمایه گذار خارجی دست به توسعه اقتصادی بزند زیرا در حال حاضر یکی از محدودیت های ما در اقتصاد عدم رونق اقتصادی است.
به عبارتی در شرایط فعلی که ما در رکود کامل هستیم و محیط کسب و کار با مشکلات فراوانی روبه رو است تمام این مسائل بیانگر روان نبودن اقتصاد است که اقتصاد در شرایط فعلی حرکت مطلوبی نداشته، در این صورت اقتصاد نیازمند تلاش مسئولان است تا بتوانیم علاوه بر موضوع تحریم بر سایر محدودیت های تحمیل شده بر اقتصاد نیز فائق آییم که یکی از این مشکلات تحمیل شده، عدم استقبال یا مشارکت سرمایه گذار خارجی است.
باید در خاتمه خاطر نشان کرد فکه شرکتی نظیر بوش یک شرکت بسیار بزرگ آلمانی است که اکنون قصد سرمایه گذاری در ایران را دارد لذا در ادامه برای شرکت هایی که تمایل دارند با ایران کار کنند، این مسئله می تواند باب مصباحی برای حرکت باشد و خیز بلندی برای سایر شرکت های ایرانی تلقی شود.
علاوه بر آنکه هر چقدر توسعه اقتصادی و رونق اقتصادی بیشتر باشد شغل زیادی ایجاد و اقتصاد ما روان تر می شود باید در نظر داشت که در شرایط فعلی کارخانجات ما با 20 یا 30درصد کار می کنند و ظرفیت تولید محدود است، از این رو در شرایط فعلی این قبیل قراردادها می توانند در رونق اقتصاد جامعه تاثیر گذار باشند.
عضو کمیسیون سرمایهگذاری و اتاق تبریز