به گزارش فرصت امروز به نقل از آخرین خبر، صعود و نزول قیمت خودرو مساله ای است که باعث ایجاد زنجیره ای گسترده از واسطه و خریداران شده است. در این شرایط مصرف کنندگان حین خرید و فروش می بایست عوامل زیادی را در نظر بگیرند، چراکه با سازوکاری پیچیده طرف هستند و بعضا به دلیل سرعت بالای تغییرات می تواند گیج کننده باشد.
خرید خودرو در کف قیمت و فروش آن هنگام گرانی خودرو، برای افراد زیادی منبع درآمد شده بود، تا جایی که رفتارهای قیمتی بازار غیر قابل پیش بینی شد. درصد بالایی از سرمایه گذاران متضرر شدند و در حال حاضر یک یا دو خودرو دارند که مجبورند با قیمتی پایین تر از قیمت خریداری شده بفروشند.
تاثیر قیمت ارز و عرضه خودروسازان بر بازار
از مهم ترین عوامل تاثیر گذار بر قیمت خودرو قیمت ارز است. تاثیر آنی و مستقیم بر بازار می گذارد و با افزایش آن بازار ملتهب می شود و با کاهش قیمت، بازار به سمت رکود و ریزش قیمت می رود. دلیل این اتفاق را می توان در نگاه سرمایه ای خریداران به خودرو جستجو کرد.
عامل مهم دیگر شرایط عرضه خودروست، مشخصا با عرضه گسترده بازار تحت تاثیر قرار می گیرد و عملا عموم خریدارانی که به دنبال حفظ سرمایه با خرید خودرو هستند از بازار خارج می شوند. مصرف کننده در این شرایط منتفع می شود و می تواند با خیالی آسوده تر خودروی مورد نظرش را تهیه کند. عرضه خودرو می بایست متناسب با نیاز خودرویی کشور باشد، آخرین آمارها نشان می داد ناوگان حمل نقل سالانه به ۲ میلیون خودرو نیازمند است. رقمی که در حال حاضر کمتر از یک میلیون است.
به عنوان مثال در سال ۱۳۹۹ افزایش شدید نرخ ارز، محدودیت واردات خودرو و بروز محدودیت هایی برای تولید خودرو باعث افزایش شدید قیمت خودرو شد. اما در سال ۱۴۰۱ با وجود افزایش شدید نرخ ارز، شروع واردات هرچند به صورت محدود و افزایش نسبی تولید سبب شد تا افزایش قیمت خودرو به شدت سال ۱۳۹۹ نباشد. در سال ۱۴۰۳ شاهد افزایش تعداد و تنوع خودروهای وارداتی بودیم که حتی به بازه های قیمتی دیگر، مثل بازهی خودروهای داخلی، آرامش نسبی بخشیده است.
تاثیر واردات بر قیمت خودرو
شاید برایتان سوال باشد که واردات خودروی ۲ میلیارد تومانی چرا باید بر روی قیمت خودروی داخلی موثر باشد؟ جواب این است که مسائل اقتصادی شدیدا در هم تنیده هستند و به شکل پیوسته عمل می کنند. باید گفت کاهش قیمت خودروی لوکس نه تنها می توان بر روی قیمت خودروهای اقتصادی موثر باشد، بلکه می توان تاثیراتی بر روی قیمت ملک در مناطقی خاص را هم به دنبال داشته باشد. منبع
مسیر متفاوت قیمت خودرو
اما تنها بازیگران این بازار این دو عامل، یعنی قیمت ارز و میزان عرضه نیستند. به طور مثال در بازاری که ناآرامی سیاسی یا نظامی عملکرد سرمایه ها را دست خوش تغییر کرده، به علت فرصت نقدشوندگی پایین خودرو نسبت به دیگر کالاهای سرمایه ای، اثر قیمت ارز بر بازار کاهش می یابد. این اتفاق نه تنها بر روی قیمت خودرو، بلکه بر قیمت ملک و دیگر کالاهای گران قیمت اما با مشتری محدود هم موثر و بازارشان را به رکود هدایت می کند.
خروج سرمایه گذاران از بازار خودرو، وضعیت بازار را به بازار کالایی مصرفی نزدیک می کند، اتفاقی که مستقیما به سلامت بازار منجر می شود و به نفع مصرف کنندگان است. از این جهت که خرید خودرو متناسب با نیازهای مردم تنظیم می شود و در عین حال مشخص شدن نیاز مصرف کننده به رونق بازار خودروهای ایده آل برای مصرف کننده منجر می شود.
خروج سرمایه گذاران از بازار به معنای تعطیلی بنگاه ها و نمایشگاه ها هم نیست! فعالان خبرهی بازار از طریق ارائهی خدمات خرید و فروش به کسب خودشان ادامه می دهند، در واقع ایشان عضوی جدانشدنی از زنجیره عرضهی خودرو هستند.
راه حلی برای بررسی بازار
یکی از ساده ترین راه های درک بهتر روند های کاهشی یا افزایش قیمت خودرو، بررسی نمودار آرشیو قیمت ها در سایت های درج کننده قیمت خودرو است. شاید در نگاه اول بررسی تاریخچهی قیمت خودرو برای مصرف کنندگان عادی دشوار باشد، اما پیگیری قیمت روز خودرو های صفر تا حدی می تواند کمک حال ایشان باشد.
در نهایت نوسان قیمت خودرو مساله ای است که در همه جای دنیا وجود دارد، اما نه به شدت وجودش در ایران! مساله ای که به اتفاقی نامبارک ختم می شود، نوسان گیری و کسب سود برروی کالایی مصرفی! اتفاقی که اجازه کاهش قیمت به خودرو را نمی دهد و به فرسودگی ناوگان و به دنبالش افزایش هزینه های تعمیرات، آلایندگی و حتی مرگ و میر جاده ای منتهی می شود.