در پاسخ به سوال اظهارنامه مالیاتی چیست، باید گفت که اظهارنامه مالیاتی فرمی است که سازمان امور مالیاتی کشور، تهیه کرده و مودیان مالیاتی، باید هر ساله اطلاعات مالی خود را در آن وارد نموده و آن را به همراه صورت حساب الکترونیکی مالیاتی، برای اداره مالیات مربوطه، ارسال نمایند در غیر این صورت، سازمان امور مالیاتی، اقدام به تنظیم اظهارنامه برآوردی، برای آن ها، خواهد نمود.
تکمیل و ارسال به موقع اظهارنامه مالیاتی، اهمیت ویژه ای دارد چرا که در صورت ارائه ندادن آن به سازمان، ممیزین مالیاتی میزان مالیات را تعیین کرده و افراد ملزم به پرداخت آن خواهند بود.
همچنین، اشخاص حقیقی تا پایان خرداد ماه سال 1403 فرصت دارند تا اظهارنامه مربوط به سال مالی 1402 را تکمیل کنند. ارائه دقیق و به موقع اظهارنامه مالیاتی، نشان دهنده پایبندی به اصول شفافیت و صداقت مالی است و موجبات اطمینان سازمان های دولتی و مودیان احتمالی را فراهم می آورد.
لازم به توضیح است که اصولا، سازمان امور مالیاتی کشور، براساس این اظهار نامه های مالیاتی ، برگ تشخیص مالیاتی را صادر کرده و نحوه محاسبه مالیات مودیان را مشخص می نماید، مگر آنکه خلاف واقع بودن اظهارات مودیان مالیاتی برای سازمان امور مالیاتی کشور، احراز گردد.
چه اشخاصی موظف به ارائه اظهارنامه الکترونیکی مالیاتی هستند؟
در این بخش به بررسی این موضوع می پردازیم که ارائه اظهارنامه الکترونیکی مالیاتی شامل چه کسانی می شود؟
این بحث از اهمیت ویژه ای برخوردار است زیرا کمک می کند تا هر شخص یا نهادی به درستی از وظایف قانونی خود آگاه شود. اشخاصی که موظف به ارائه اظهارنامه الکترونیکی مالیاتی از طریق نرم افزار سامانه مودیان هستند عبارت اند از:
در مقابل، شهرداری ها و سازمان های زیرمجموعه در استان ها، سازمان ها و نهادهایی که از بودجه عمومی دولت استفاده می کنند، کلیه موسسات و وزارت خانه ها، کارگران، صیادان، عشایر و شرکت های تعاونی دانش آموزی و دانشجویان از تسلیم اظهارنامه مالیاتی معاف هستند. این دسته بندی نشان دهنده طیف گسترده ای از افراد و نهادهایی است که تحت پوشش قوانین مالیاتی قرار می گیرند و نقش مهمی در ساختار مالیاتی کشور ایفا می کنند.
چند نوع اظهارنامه برای اعلام درآمد داریم؟
در نظام مالیاتی ایران، انواع مختلفی از اظهارنامه ها برای اعلام درآمد وجود دارد. توجه به جزئیات و انتخاب صحیح اظهارنامه، کلید موفقیت در فرآیند اظهارنامه مالیاتی و جلوگیری از بروز مشکلات احتمالی با سازمان امور مالیاتی است. انواع اظهارنامه ها عبارت اند از:
انتخاب دقیق نوع اظهارنامه بستگی به طبقه بندی فعالیت اقتصادی و ساختار حقوقی شخص یا شرکت دارد. استفاده از نرم افزار حسابداری شرکتی نه تنها در مدیریت مالی روزانه بلکه در تهیه و ارسال این اظهارنامه ها نیز به عنوان یک ابزار کارآمد عمل و به افراد و شرکت ها کمک می کند تا از دقت اطلاعات ارائه شده اطمینان حاصل کنند.
چگونه اظهارنامه مالیاتی تنظیم کنیم؟(چگونگی تنظیم اظهارنامه مالیاتی)
تنظیم و ارسال اظهارنامه مالیاتی در سال های اخیر دست خوش تغییرات فراوانی قرار گرفته است. تا پیش از سال ۱۳۹۱، فرآیند اظهارنامه مالیاتی به شکل کاغذی و با صرف زمان و هزینه قابل توجهی انجام می شد. با پیشرفت تکنولوژی و به منظور تکریم مودیان و تسهیل این فرآیند، سازمان امور مالیاتی اقدام به راه اندازی سامانه های الکترونیکی نمود تا امکان تکمیل و تسلیم اظهارنامه های مالیاتی به صورت اینترنتی فراهم آید. فرآیند ثبت نام و ارسال اظهارنامه شامل مراحل زیر است:
چه مدارکی برای تکمیل اظهارنامه مالیاتی مورد نیاز است؟
برای تهیه اسناد مالی همیشه نیاز به گردآوری مدارکی هست. در این قسمت برای شما از مدارکی صحبت می کنیم که در زمان تهیه اظهارنامه به آن ها نیاز خواهید داشت. مدارکی که برای تکمیل اظهارنامه نیاز دارید عبارت اند از:
همچنین، در فرآیند تهیه اظهارنامه مالیاتی، ارائه اسناد و مدارک مالی دقیق و به روز بسیار حائز اهمیت است.
مراحل و فرایند اصلی تنظیم و تسلیم اظهارنامه مالیاتی چیست؟
تنظیم و تسلیم اظهارنامه مالیاتی با ثبت نام اقتصادی و دریافت کد رهگیری اولین گام را تشکیل می دهد. این فرایند که به دقت و اطمینان از انطباق با قوانین مالیاتی کمک می کند، شامل چندین مرحله کلیدی است :
پایان این فرآیند، با پرداخت الکترونیکی مالیات و اطمینان از ارسال صحیح اظهارنامه، به انجام می رسد و این سیستم به طورکلی به شفاف سازی و تسهیل در امور مالیاتی کمک شایانی می کند.
نحوه ثبت نام اظهارنامه مالیاتی
دارای چهار مرحله بوده که عبارتند از: پیش ثبت نام الکترونیکی ، ثبت نام الکترونیکی ، راستی آزمایی اطلاعات و مرحله نهایی . پیش ثبت نام و ثبت نام اظهارنامه مالیاتی ۱۴۰۳، مطابق راهنمای تصویری زیر می باشد: