معاونت امور دام وزارت جهاد کشاورزی در سال 92 اعلام کرد برای تولیدکنندگانی که در قالب زنجیره تولید اقدام به صادرات مرغ کنند، مبلغ50میلیارد تومان تسهیلات کم بهره اختصاص مییابد. حالا با گذشت بیش از دو سال از این وعده، تولیدکنندگان زنجیره مرغ که صادرات هم داشتهاند، تسهیلاتی دریافت نکردهاند.
روزنامه «فرصت امروز» هفته گذشته در یک گزارش تحلیلی این موضوع را واکاوی کرد. تولیدکنندگان مرغ معتقدند دولت باید در قالب حمایت از تولید، بازارهای صادراتی مرغ را ایجاد و سرریز تولید را از کشور خارج کند. وزارت جهاد کشاورزی و معاونت امور دام این وزارتخانه که وظیفه تنظیم بازار مرغ را برعهده دارند، هنوز نتوانستهاند به این خواسته تولیدکنندگان عمل کنند.
حسن رکنی، معاون تولیدات امور دام وزارت جهاد کشاورزی، روز گذشته در جمع خبرنگاران در پاسخ به پرسش خبرنگار «فرصت امروز» مبنی بر سرانجام تسهیلات 50میلیارد تومانی تولیدکنندگان مرغ برای صادرات، اظهار کرد: ما سعی کردیم این مبلغ را برای تولیدکنندگان یکبار مصرف نکنیم و آن را در صندوقی قرار دادهایم تا کمکم در اختیار تولیدکنندگان قرار گیرد.
اجرای زنجیره تولید با 15درصد رشد
وی ادامه داد: مبلغ 50میلیاردتومانی که به این امر اختصاص یافته در قالب تسهیلات کم بهره است که بهعنوان مشوق صادراتی به تولیدکنندگان داده میشود. معاون وزیر جهاد کشاورزی در پاسخ به پرسش دیگر «فرصت امروز» در خصوص زنجیره تولید مرغ نیز گفت: در زمینه اجرای زنجیره تولید مرغ در سال گذشته با توجه به مقاومتهایی که وجود داشت، حدود 11درصد رشد داشتهایم و براساس آمارهای غیررسمی این میزان در سال 94 به 15درصد میرسد. البته من در حال حاضر برای پاسخگویی کامل در خصوص زنجیره تولید آمادگی و حضور ذهن ندارم.
امکانات میخواهیم مشوق پیشکش!
در همین حال، غلامعلی فارغی، مدیرعامل شرکت بهپـرور، تولیدکننده جوجــه یکروزه و گوشــت مرغ، در گفتوگو با «فرصت امروز»، در خصوص تسهیلات 50میلیارد تومانی برای صادرات مرغ، اظهار کرد: باوجود قولهایی که دولت برای حمایت از تولیدکنندگان مرغ در قالب تسهیلات و مشوقهای صادراتی داده اما تاکنون خبری از تسهیلات به تولیدکنندگان زنجیره مرغ نشده است.
وی با اشاره به تسهیلات 50میلیارد تومانی وعده شده، میافزاید: این مبلغ به اندازه هزینههای تولید حدود 10هزار تن گوشت مرغ است و در صورت پرداخت نیز دردی از سرریز تولید مرغ درمان نمیکند. 50میلیارد تومان برای صنعت بزرگی مانند مرغداری که مشوق به حساب نمیآید. دولت بهتر است امکانات صادرات را برای تولیدکنندگان فراهم کند.
صادرات لبنیات در پیچ و خم بوروکراسی روسیه
رکنی همچنین در ادامه نشست، خبر از افزایش تعرفههای واردات روسیه برای محصولات ایرانی داد و گفت: کارشناسان روسیه در بازدیدی که از کارخانههای لبنی، دامداریها و صنایع جانبی داشتند، صنعت لبنی را دارای استانداردهای لازم برای صادرات به این کشور اعلام کردند اما افزایش 25درصدی تعرفه صادرات به این کشور موجب شده تا صادرات انجام نشود. اصلاح نظام تعرفهای هم نیازمند کمک دولتهای دوطرف است و امیدواریم این بوروکراسیهای زودتر رفع شود.
رکنی در خصوص تامین نهادههای تولید اظهار کرد: در گذشته در بخش تامین نهادههای دامی انحصارهایی وجود داشت و عدهای بازار عرضه و تقاضا را در اختیار داشتند. این موضوع در دولت یازدهم به همت وزیر جهاد کشاورزی و پیگیریهای معاونت امور دام کاهش یافت و بازار رقابتی در واردات نهادههای دامی ایجاد شده است. به طور میانگین در یک سال گذشته در برخی اقلام خوراک دام و طیور، تا 20درصد کاهش قیمت را شاهد بودیم.
برای حمایت از تولید ابزار نظارتی نداریم
معاون وزیر جهاد کشاورزی در خصوص قیمت شیر خام و مسایلی که دامداران با صنایع دارند، تصریح کرد: براساس قیمت مصوب ستاد تنظیم بازار برای خرید شیرخام به قیمت 1440 تومان، همچنان سیاست ما بر حمایت از دامداران است. پس از اجرای قانون انتزاع وظایف، برخی وظایف به وزارت جهاد کشاورزی محول شد اما هنوز ابزارها و نهادهای نظارتی در اختیار ما نیست و بر همین اساس نمیتوانیم بیش از این صدای تولیدکنندگان را به جایی برسانیم و از تولید حمایت کنیم.
وی گفت: از نظر ما نرخ مصوب 1440 تومانی دولت باید اجرایی شود و سازمان حمایت هم در این زمینه تمام تلاش خود را به کار گرفته و به نتایج خوبی هم رسیده است. امیدواریم دامداران به حقشان برسند.
* ارتباط با کارشناس: molood.gholami@yahoo.com