یک کارشناس اقتصادی با تاکید بر اینکه باید شرکتهای دولتی سودده شوند، گفت: در صورت ادامه ناکارآمدی شرکتهای دولتی مدیریت این شرکتها را باید تغییر داد زیرا تغییر مدیران و سودده شدن شرکتهای یادشده به نفع دولت است. ابراهیم رزاقی در گفتوگو با ایرنا افزود: قوه قضاییه میتواند وضعیت شرکتهای دولتی را بررسی کند و عملکرد آنها را در زمینههای مختلف به دولت و مردم گزارش دهد. وی تاکید کرد: شرکتهای دولتی نیازمند مدیرانی هستند که آنها را سودآور کنند، بنابراین باید وضعیتشان حسابرسی شود که چرا با کمبود بازدهی مواجه هستند. وی تاکید کرد: با وصول مالیات از همه گروههای اجتماعی (نهتنها حقوق بگیران) فعالیتهای دولت در بخش تولید میتواند افزایش یابد، هرچند ممکن است سودآوری شرکتهای دولتی کاهش یابد.
وی با انتقاد از رویه خصوصیسازی در سالهای گذشته با طرح سوالاتی مبنی بر آنکه وقتی خصوصیسازی کردید چه اتفاقی افتاد؟ آیا صادرات این شرکتها افزایش یافت؟ یا بهرهوری در واحدهای اقتصادی بیشتر شد؟ ادامه داد: متاسفانه گویا فقط میخواستند بخش دولتی را کوچک کنند و اختیار را به دست کسانی بسپارند که به دنبال منافع ملی نیستند. ندادن مالیات سبب بقای برخی از شرکتها که با مجوز دولت خصوصی شدهاند، میشود. رزاقی گفت: موسسات دولتی با درآمدهایشان چه میکنند؟ آیا این موضوع هیچگاه مورد واکاوی قرار گرفته است؟ متاسفانه بسیاری از شرکتهای دولتی نهتنها مالیات نمیدهند، بلکه به دلیل هزینههای نابهجا، مشکلاتی را نیز بر دولت تحمیل میکنند.
نقدینگی در جامعه
وی با اشاره به حجم بالای نقدینگی در اقتصاد کشور اظهار داشت: هماکنون 680 هزار میلیارد تومان نقدینگی در جامعه وجود دارد که متاسفانه از نظارت دولت هم خارج است. وی معتقد است درصورتیکه نقدینگی یادشده به شکل دلالی در اقتصاد چرخش کند، میتواند نرخ تورم را افزایش دهد که در نتیجه این شرایط فاصله طبقاتی افزایش مییابد. این کارشناس اقتصادی یادآور شد: گامهایی که دولت میخواهد بردارد باید در راستای بهبود منافع ملی باشد. رزاقی درخصوص اسامی افرادی که دارای معوقه بانکی هستند، گفت: چرا اسامی این افراد اعلام نمیشود؟ این پول مگر از جیب مردم خارج نشده پس چرا نباید مردم از نام این افراد آگاه شوند؟
اثر نفت بر بودجه هم ظاهری است و هم به شکل باطنی تاثیر دارد
وی با تاکید بر اینکه نفت بر بودجه دارای تاثیر ظاهری و باطنی است، گفت: تاثیر ظاهری نفت بر بودجه بهگونهای است که هزینههای ارزی به ریال تبدیل میشود. وی اظهار داشت: در واقع حدود 30 تا40درصد از درآمدهای بودجه از نفت تامین میشود. بخشی هم از طریق مالیاتها و عوارض گمرکی بهدست میآید که این میزان یکسوم تا نیمی از درآمد دولت محسوب میشود که باز هم این منابع از درآمدهای نفتی حاصل شده است. وی توضیح داد: فعالیتهای تولیدی در کشور بهطور عام برمبنای آوردههای ما از خارج صورت میگیرد. کشاورزی یا بخش حملونقل بهنوعی به خارج متصل هستند که آن هم به واسطه درآمدهای نفتی است.