وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: حوادث ناشی از کار در معادن کشور در سال گذشته 40 درصد نسبت به سال قبل از آن (سال 92) کاهش یافته است. به گزارش ایرنا، علی ربیعی روز سه شنبه با حضور در مجلس شورای اسلامی درخصوص سوال یکی از نمایندگان مجلس درباره حوادث ناشی از کار در معادن کرمان که منجر به کشته شدن و گاز گرفتگی تعدادی از کارگران شده بود، افزود: آمار پزشکی قانونی نشان میدهد حوادث ناشی از کار در 9 ماهه نخست سال گذشته 4.3 درصد کاهش یافته است. وی اظهار داشت: آمارهای یادشده از سوی سازمان پزشکی قانونی بوده و آماری نیست که وزارت کار آن را تهیه کرده باشد. وی ادامه داد: وزارت کار در دولت تدبیر و امید در بخشهای آمادهسازی، تجهیزات و ماشینآلات برای معادن تلاشهای گستردهای را انجام داده زیرا معادن کشور هماکنون پول ندارند.
ربیعی گفت: با توجه به ورشکستگی معادن میتوانیم دستور دهیم که بسیاری از معادن تعطیل شوند اما این موضوع باعث میشود که 10هزار شغل مستقیم و 200هزار فرصت شغلی غیرمستقیم هم از بین برود. وزیر کار با بیان آنکه با همکاریهایی که با ایمیدرو داشتیم، توانستیم تجهیزات ایمنی برای معادن خریداری کنیم، افزود: این کار پس از 25سال صورت گرفت و کانونهای کار استانهای یزد و کرمان از تلاشهای وزارت کار در این خصوص قدردانی کردهاند. وی با اشاره به آمارهای سازمان تامین اجتماعی درباره حوادث ناشی از کار گفت: 20هزار و 532 خسارت ناشی از کار در سال 91 به 19هزار و 447 مورد و در سال 92 به 18هزار و 916 مورد در سال 93 تقلیل یافته است. همچنین از کارافتادگی ناشی از حوادث کار از 177 مورد در سال 92 به 169 مورد در سال 93 رسیده و تعداد از کارافتادگان ناشی از حوادث کار از 331 به 289مورد طی سالهای یادشده تقلیل یافته است.
ربیعی یادآور شد: تمام آمارها نشان میدهد با وجود تلخ بودن حوادث ناشی از کار بروز حوادث در معدن کشور اجتنابپذیر است. هماکنون کشور آمریکا که کشوری صنعتی است وضعیتی بهتر از ایران درخصوص این حوادث ندارد و حتی در ترکیه حوادث ناشی از کار از ایران بیشتر است. وی گفت: هماکنون تجهیزات کار در معادن کشور بسیار قدیمی است و از اواسط سال 92 مطالعه در این خصوص انجام شده است. معادن کشور به اصلاح در زمینه مانیتورینگ هوشمند، سیستم تهویه هوا، نقالهها و برخی از امکانات دیگر نیاز دارد.
به گفته ربیعی، در حوزه روابط کار برنامه مشخص وزارتخانه رسیدن و کنترل کردن حوادث و جلوگیری از ریزش نیروی کار بوده است. وی اظهار داشت: براساس اعلام سازمان بینالمللی کار، سالانه 4 درصد تولید ناخالص ملی کشور درخصوص حوادث ناشی از کار اتلاف میشوند. هر دقیقه در جهان چهار نفر در حوادث ناشی از کار فوت میکنند. همچنین روزانه یک میلیون حوادث ناشی از کار در جهان رخ میدهد. وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به تلفات جانی ناشی از کار در دیگر کشورها گفت: در کشورهای آمریکا روزانه چهار نفر، روسیه 13نفر و ترکیه هشت نفر براثر حوادث ناشی از کار فوت میکنند اما این آمار در ایران 4.5 نفر است. وی تصریح کرد: صیانت از نیروی کار و سلامت جسمی و روانی آنها وظیفه قانونی وزارت کار است و این مهم را وظیفه اخلاقی، انسانی و دینی خود میدانم. به عبارتی صیانت از نیروی کار همواره خط قرمز من بوده است.
ربیعی معتقد است حوادث ناشی از کار در معادن کشور ساختاری و فرادستگاهی است. تجهیزات در معادن بهطور عام فرسوده و نیاز به نصب تجهیزات و مانیتورینگ هوشمند داشتند که این مطالعات از اواسط سال 92 از سوی وزارت کار شروع شده است. وی ادامه داد: زمانی که من مسئولیت حوزه کار را برعهده گرفتم 2.5 میلیون کارگاه تحت پوشش قانون کار و 5400 معدن تنها با 800 بازرس کار مورد بازرسی قرار میگرفتند. نظارت وظیفه ماست و با توجه به تعداد کارگاههای یادشده هر شش سال یکبار بازرسی از این واحدها میتوانست صورت گیرد و با توجه به امکان نبود استخدامی وزارت کار از پا ننشست و طرحهای زیادی را در این خصوص ارائه داد.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان آنکه مدل خود بازرسی در واحدها ایجاد کردیم و با تفاهم با سازمان نظام مهندسی به افراد درون بنگاهها آموزش دادیم، تاکید کرد: آمارها حاکی از آن است با تلاشهای انجام شده از سوی حوزه کار در دولت یازدهم روند حوادث ناشی از کار از سال 92 به 93 نزولی بوده است. خوشبختانه طرحهای ما پاسخ داد و از آنجا که با وزارت صنعت همکاری زیادی داشتیم، بازرسیهای مشترک را سامان دادیم. وی در پایان تاکید کرد: تعهد اخلاقی و دینی خود میدانم که روند کار در معادن و مشاغل سخت و زیانآور را بهبود دهم و این مهم از سوی وزارتخانهای که من مسئولیت آن را برعهده دارم تعطیل ناپذیر است.