کاهش قيمت مرغ در چند ماه گذشته نوسانهايي را در بازار ايجاد کرد. مرغداران ناراضي، شرکت پشتيباني امور دام را مقصر ميدانستند و بر هم خوردن بازار عرضه و تقاضا را دليل ناتواني آنها در تنظيم بازار اعلام ميکردند. قيمت مرغ در بازار چنان کاهش يافت که به کيلوگرمي پنج هزار تومان رسيد و مرغداران به طنز ميگفتند مرغ با کدو برابر شد. اين موضوع تا آنجا پيش رفت که محمود حجتي، وزير جهاد کشاورزي نيز در نشستي از نابساماني ايجاد شده در بازار سخن به ميان آورد و خواستار مجازات شرکت پشتيباني امور دام شد.
افزايش جوجه ريزي، کاهش قيمت جوجه يکروزه و نهادههاي دامي و همچنين سياستهاي ذخيره سازي مرغ و عرضه آنها در بازار از دلايل اصلي کاهش قيمت مرغ بود. اين روزها اما بازار رنگ ديگري گرفته و بهاي مرغ، روند افزايشي را طي ميکند تا جايي که در برخي از استانها به کيلوگرمي هشت هزار تومان رسيده است. بر اساس آخرين قيمتهاي ارائه شده از سوي اتحاديه بارفروشان تهران، درحالحاضر قيمت مرغ کيلوگرمي 7400 تومان است.
در سالهاي اخير بهدليل گراني گوشت قرمز و کاهش توان اقتصادي بخشي از مردم، مصرف گوشت سفيد (مرغ) به شدت افزايش يافت. حسن رکني، معاون توليدات امور دام وزارت جهاد کشاورزي نيز بر اين موضوع صحه گذاشته و گفته است ما دو برابر کشورهاي ديگر مرغ مصرف ميکنيم. حال با افزايش دوباره قيمت مرغ آيا تاثيري بر ميزان مصرف اين ماده پروتئيني خواهد گذاشت؟
گوشت مرغ، پروتئين ارزان قيمت
رحمان يزدان مهر، عضو هيات مديره تعاوني مرغداران ساري، در گفتوگو با «فرصتامروز»، اظهار ميکند: افزايش آنچناني در قيمتها نداشتهايم که روي ميزان مصرف تاثير زيادي بگذارد. از سوي ديگر قيمت گوشت قرمز هم بالا رفته است و خانوارهاي زيادي گوشت مرغ را به عنوان پروتئين حيواني ارزان، جايگزين گوشت قرمز کردهاند. به نظر نميرسد درحالحاضر تاثير چنداني روي ميزان مصرف بگذارد. وي قيمت مرغ در سالن مرغداريها را بين 5050 تا 5200 تومان اعلام ميکند و ميافزايد: بر اساس قيمتهاي قبلي حدود 1000 تا 1200 تومان به قيمت مرغ اضافه شده است، البته قيمتها نوسان دارد. يزدان مهر درخصوص خريد مرغ سايز از مرغداران، ميگويد: درحالحاضر سايز 1700 تا 2200 گرم براي خريد مرغ اعمال ميشود و گاهی مرغهاي 2500 گرمي نيز مشتري دارد. بر اساس اصول بينالمللي، اين سايز بهترين وزن براي مرغ است و وزن 1300 گرم مرغهاي آماده پخت و به اصطلاح پاک کرده هستند.
تعادل در بازار عرضه و تقاضا
هرگاه ميزان عرضه و تقاضا با هم برابري نکند، کالا در بازار مصرف با کاهش يا افزايش قيمت مواجه ميشود. اکنون که قيمت مرغ افزايش يافته، آيا ميتوان اذعان کرد عرضه کم شده يا بر ميزان تقاضا افزوده شده است؟ اين پيشکسوت مرغداري کشور، توضيح ميدهد: در دو سه دوره اخير توليد زياد و ذخيرههاي قبلي، افت قيمتها را به همراه داشت. اکنون با توجه به کاهش قيمت نهادهها و افزايش قيمت جوجه يکروزه، تعادلي در بازار به وجود آمده و به بياني در عرضه و تقاضا توازن ايجاد شده است. يزدان مهر تاکيد ميکند: توازني که اکنون در بازار مرغ ايجاد شده بايد ادامه يابد به شرط اينکه دولت همچنان بر سياستهايش مبني بر جلوگيري از واردات مرغ پافشاري کرده و از توليد حمايت کند.
عضو هيات مديره تعاوني مرغداران ساري، با اشاره به ساماندهي جوجهريزي و تنظيم توليد با ميزان مصرف، ميگويد: ما هيچگاه به توليدکننده توصيه نميکنيم جوجهريزي را کم کند چون اين يعني مخالفت با اسناد بالادستي که تماما بر افزايش توليد تاکيد دارند. وي ادامه ميدهد: براي تنظيم بازار ميتوانيم ساماندهي را توصيه کنيم که با کاهش توليد متفاوت است. رعايت فواصل بين دو دوره جوجهريزي، رعايت اصول بهداشتي و جلوگيري از اشاعه بيماريها در سالنهاي پرورش، هماهنگي بازار و تناسب عرضه و تقاضا از جمله مسائلي است که به مرغدار توصيه ميکنيم.
توصيههاي معاونت امور دام کارساز شد
حبيب اميني، مديرکل دفتر طيور وزارت جهاد کشاورزي، در باره تنظيم توليد مرغ، به «فرصت امروز» ميگويد: دفتر طيور، برنامه توليد مناسبي را به مرغداران توصيه کرده که نتايج مطلوبي را در پي داشته است. اين توصيهها با کاهش تلفات در مرغداريها همراه بوده و واحدهاي مرغداري ميتوانند ميزان توليدشان را بر همين اساس مديريت کنند. وي درخصوص افزايش قيمت مرغ اظهار ميکند: پيشبيني ما اين است که مشکلي در عرضه و فروش مرغ به وجود نيايد. البته تاکيد ميکنم که اين موضوع به مديريت واحدهاي مرغداريها نيز مربوط ميشود. آمارها نشان ميدهند که تاکنون مديريت در اين زمينه به خوبي اعمال شده و مشکلي در فروش نداشتهايم. مديرکل دفتر طيور معاونت امور دام وزارت جهاد کشاورزي با اشاره به اهداف اين برنامهها، ميگويد: هدف اين معاونت، پايداري در توليد است و مرغداران پيگير تداوم توليد هستند و در اين زمينه پيشگامند.