اول مرداد ماه سال جاری مصوبه کمیسیون تنظیم مقررات مبنی بر ارزان شدن اینترنت اجرایی خواهد شد و براساس آن، شرکت ها ارائه دهنده اینترنت پرسرعت موظف خواهند بود قیمت پهنای باند را برای دومین بار در دولت یازدهم به طور رسمی کاهش دهند.
بنا بر این مصوبه بهای اینترنت پرسرعت برای مصرف کنندگان حداقل 16درصد و حداکثر 30درصد کاهش پیدا می کند که علاوه بر این هزینه استفاده اینترنت آزاد همراه (بدون فعال سازی بسته) نیز از هر کیلوبایت 0.5 ریال به 0.4 ریال کاهش خواهد یافت.
این درحالی است که براساس جدید ترین آمار های بین المللی، در سه ماه گذشته ایرانی ها با رشد 29درصدی در استفاده از شبکه جهانی، رتبه 112 را از نظر ضریب نفوذ اینترنت به خود اختصاص داده اند.
در این رده بندی که توسط شرکت تحقیقاتیInternet Society اعلام شده است، ایسلند با ۹۶.۵درصد در رتبه نخست و برمودا با ۹۵.۳درصد در رتبه دوم قرار دارند. همچنین نروژ و سوئد به ترتیب با ۹۵.۱ و ۹۴.۸ در رتبه های سوم و چهارم جا گرفته اند.
براساس این گزارش که از 180 کشور جهان تهیه شده است، بحرین، امارات و ژاپن سه کشور نخست آسیا در زمینه نفوذ اینترنت به شمار می آیند.
اما با این ضریب نفوذ نسبتا بالا، ایران در زمره گرانقیمت ترین کشور های اینترنتی در جهان به شمار می آید و بسیاری از کارشناسان معتقدند کاهش قیمت مصوب اینترنت با اینکه نقطه قوتی در روند توسعه ICT محسوب می شود ولی هنوز هم دسترسی به اینترنت در کشور ما با قیمت بالایی امکان پذیر است.
وحید سیاح، کارشناس ICT دراین باره به «فرصت امروز» گفت: براساس آمارها در حال حاضر کشور ما رتبه 171 را از نظر قیمت پهنای باند در اختیار دارد و در منطقه نیز جایگاه ایران از این نظر، چندان مناسب نیست.
به گفته وی، کاهش قیمت پهنای باند و تسهیل دسترسی هرچه بیشتر آن در مناطق دور افتاده و محروم می تواند نقش مؤثری در ارتقای فرهنگ، سطح کیفی زندگی و ارتقای خدماتی مثل آموزش و درمان داشته باشد.
سیاح با اشاره اینکه کیفیت اینترنت در سال های اخیر افزایش داشته است، گفت: با کاهش حداکثر 30درصدی قیمت پهنای باند، هنوز هم مردم مناطق محروم نمی توانند استفاده از شبکه جهانی را در سبد خانواده خود جای دهند و متاسفانه باید هنوز به شیوه سنتی به زندگی ادامه دهند.
این مدرس دانشگاه در پاسخ به این سؤال که براساس اعلام اتحادیه جهانی مخابرات (ITU)، ایران رتبه 37 را از نظر قیمت اینترنت همراه در جهان دارد و این عدد نشان می دهد ایرانی ها نسبت به بسیاری از مردم جهان با هزینه کمتری از طریق تلفن همراه به شبکه جهانی دسترسی پیدا می کنند، پس چرا کارشناسان معتقدند که هزینه استفاده از اینترنت در کشور ما بالاست؟ گفت: آمار های بین المللی براساس دلار یا یورو محاسبه می شود که اگر این میزان را برمبنای حداقل حقوق های دریافتی و قدرت خرید مردم محاسبه کنیم به این نتیجه می رسیم که استفاده از اینترنت هزینه بالایی برای مردم ما دارد.
اینترنت چقدر ارزان می شود؟
در حالی که تنها چهار روز به اجرای مصوبه کاهش قیمت پهنای باند زمان باقی مانده، اما هنوز هیچ اپراتور و شرکت ارائه دهنده اینترنت، قیمت های جدید خود را ارائه نداده است. براساس خبرهای منتشر شده، تعرفه های جدید از این پس به دو بخش پهنای باند داخلی و پهنای باند خارجی تقسیم می شود که همه شرکت ها باید تعرفه هر دو بخش را به استحضار مشترکان خود برساند.
حسین ملاوردی، فعال یکی از شرکت های اینترنتی در پاسخ به این سؤال که کاهش قیمت اینترنت چگونه در تعرفه های جدید لحاظ می شود؟ به «فرصت امروز» گفت: هر اپراتور موظف است براساس قانون جدید تعرفه های خود را ارائه دهد اما برای این کار هر شرکتی بسته های جدیدی تعریف می کند و همه شرکت ها تلاش می کنند تا جایی که ممکن است خدمات ارزان تری ارائه دهند تا از سایر رقبا عقب نمانند.
وی افزود: در حال حاضر قیمت هر یک گیگابایت اینترنت پرسرعت (ADSL) برابر با 3600 تومان است که اگر 16درصد از این مقدار، یعنی حداقل رقمی را که اپراتور ها موظف به کاهش قیمت هستند در نظر بگیریم در تعرفه های جدید قیمت هر یک گیگابایت به 3024 تومان خواهد رسید و این رقم با توجه به سرعت و حجم پهنای باند خریداری شده توسط مشترک کاهش خواهد یافت.
ملاوردی در پایان توصیه کرد تا مشترکان اینترنتی به کلمه «بیت» و «بایت» در تعرفه های جدید دقت کنند، چون برخی شرکت ها نرخ های خود را براساس گیگابیت ارائه می کنند که تاثیر زیادی بر قیمت پهنای باند خریداری شده خواهد داشت در حالی که حجم خریداری شده بسیار کمتر از بسته هایی با درج کلمه «گیگابایت» است.
ارتباط با نویسنده: anoosh.m1986@gmail.com