اسمش که میآید ناخودآگاه یاد داستانهای دوستداشتنی ژولورن میافتم، بهخصوص کتاب «پنج هفته در بالن.» یادش بخیر! آن وقتها که این کتاب را میخواندم، خط به خط داستان مانند فیلم از مقابل چشمانم میگذشت. به این فکر میکردم که آیا واقعا میشود روزی سوار بالن بشوم و از فاصله مثلا 500متری زمین و زیباییهایش را تماشا کنم؟ شاید آن روزها این موضوع، تخیلی بیش نبود، اما شاید باور نکنید امروز این رؤیا به واقعیت تبدیل شده و در همین دماوند، سایتی برای پرواز بالن وجود دارد که علاقهمندان را به ماجراجویی میطلبد.
معمولا افرادی که به دنبال یک فکر بکر برای سرمایهگذاری میگردند، دوست دارند در زمینهای سرمایهگذاری کنند که رقبای کمتری داشته باشد. هرچه رقیب کمتر، بازگشت سرمایه و سود بیشتر. بر همین اساس، قصد داریم به شما کسبوکاری را معرفی کنیم که تنها یک شرکت در ایران متولی این امر است؛ کسبوکاری که موجبات تفریح و سرگرمی مردم را فراهم میکند و یک روز خوب برای آنها میسازد. اتفاقا وقتی با مسئولان این شرکت صحبت کردیم، صمیمانه به پرسشهای ما پاسخ گفتند و از حضور سرمایهگذاران در این بخش با تاکید فراوان حمایت کردند. شرکت «آرامبانان آسمان» فرصت سفر با بالن را برای عموم مردم فراهم کرده و بهزودی یک مجتمع بزرگ تفریحی و گردشگری هم در این زمینه افتتاح میکند. پیش از ورود به بحث سرمایهگذاری در این زمینه باید بگوییم که اگر دوست دارید سوار بالن شوید، باید حداقل 385هزار تومان از جیبتان هزینه کنید. بین یک تا 2 ساعت پرواز در فاصله 500 تا 600متری را تجربه میکنید و لذتی به یاد ماندنی را تجربه خواهید کرد. توصیه میکنیم اگر به فکر سرمایهگذاری در این بخش هستید، ابتدا برای یکبار هم که شده پرواز با بالن را تجربه کنید. زیرا در آن صورت بعید است به فکر سرمایهگذاری در زمینههای دیگر بیفتید. مدیر داخلی دفتر آرامبانان آسمان درباره بالن میگوید: «این وسیله نقلیه اگرچه در دنیا هزینههای بالایی دارد، اما در مقابل درآمدزا هم هست.»یاسین قمری با اشاره به اینکه شرکت مذکور در سال 88 آغاز به کار کرده، میافزاید: «در ابتدای کار برای گرفتن مجوز سختیهای بسیاری را متحمل شدیم. زیرا تا پیش از آن قانون خاصی برای پرواز بالن در کشور وجود نداشت و تقریبا چهار سال طول کشید که مجوزهای لازم از طرف سازمان هواپیمایی کشوری اخذ شود. گذشته از اینها حدود 100 تا 200میلیون تومان هم هزینه کردیم، اما اکنون راه برای افرادی که میخواهند وارد این عرصه شوند باز است و امروز میتوان با پرداخت 20 تا 25میلیون تومان قرارداد سالانه مجوز را امضا کرد.»
به گفته قمری، قبل از مجوز یکساله به طور موقت، مجوزهای سهماهه و ششماهه به متقاضیان ارائه میشود. البته برای هر پرواز هم باید مبلغی به سازمان هواپیمایی کشوری پرداخت شود که بین یکسوم تا یک پنجم درآمد، بسته به نوع نوع پرواز متفاوت است.
مزایا و معایب بالن
یکی از خوبیهای بالن این است که میتواند در هر جایی پرواز کند و امکانات زیادی مانند باند فرودگاه لازم ندارد. اگر کسی هر روز هم با این وسیله سفر کند، راههایی متفاوت را تجربه خواهد کرد زیرا بالن نسبت به وزش باد، مسیرهای مختلف را طی میکند و این موضوع هیجان ماجرا را چند برابر افزایش میدهد. جالب اینجاست که مسافران و حتی کاپیتان هم قبل از پرواز از نقطه فرود خبری ندارند و تنها 15دقیقه آخر، منطقهای که قرار است در آن فرود انجام پذیرد، مشخص میشود که این هم بستگی به جهت و سرعت وزش باد دارد. از بالن در بخشهای مختلفی استفاده میشود. بهعنوان مثال، برای تحقیقات، حملونقل و غیره، اما فعلا در ایران، بحث گردشگری آن قویتر است. اگرچه جاهایی که وسیلهای مانند هلیکوپتر توانایی پرواز در آن را ندارد، بالن حرف اول را میزند و از این جهت میتواند در بسیاری از مشاغل تسهیلکننده کارها باشد، اما قطعا در آینده این اتفاق خواهد افتاد و بالن هم ابزاری برای انجام خیلی از کارها خواهد شد.
اما وابستگی بیش از حد بالن به باد و شرایط جوی، یکی از معایب استفاده از بالن قلمداد میشود. اگر یک روز هوا نامساعد باشد، شما نمیتوانید پرواز کنید و اگر شانس با شما یاری نکند و شرایط بد جوی چندین روز ادامه یابد، فرصتها یکی پس از دیگری از دست خواهد رفت. فعلا سه بالن در ایران وجود دارد که هفت نفر ظرفیت دارند. پنج مسافر، یک کاپیتان و یک نفر هم آزاد میگذارند تا بتوانند تعادل را با فضای به وجود آمده حفظ کنند.
جالب است بدانید که خیلی از عروس و دامادهای جوان دوست دارند مراسمشان را در بالن برگزار کنند. در این موارد شما بالن را به قیمت 2میلیون و 500هزار تومان به آنها اجاره میدهید و شرایط را برایشان فراهم میکنید تا بتوانند از این لحظهها فیلمبرداری و عکسبرداری کنند. البته خیلیها هم جشنهای دیگری دارند و میخواهند با اجرای آن در بالن، پرستیژ خاصی به آن ببخشند؛ یا دلشان میخواهد برای یک نفر سورپرایز داشته باشند که در این موارد تا یکمیلیون و 600هزار تومان باید هزینه بپردازند. اینها درآمدهایی است که نصیب سرمایهگذاران خواهد شد.
واردات بالن
بالن در دنیا از دو نفره تا 34 نفره وجود دارد، اما شما اگر بخواهید در این زمینه سرمایهگذاری کنید، فعلا به خرید یک بالن شش نفره که حدود 200 تا 220میلیون تومان برایتان هزینه دارد، اکتفا کنید. هر بالن تقریبا به سه ماه زمان نیاز دارد که وارد کشور شود، آن هم بیشتر از کشورهای اروپایی و توسط هواپیما.
سوخت این وسیله از پروپان است و در کپسولهای 50لیتری ارائه میشود. هر کپسول 100هزار تومان قیمت دارد و هر پرواز هم یک و نیم کپسول را برای سوزاندن مصرف میکند.
قمری در ارتباط با میزان سرمایه موردنیاز میگوید: «تازهکاران حداقل باید سرمایهای بالغ بر یکمیلیارد تومان داشته باشند تا بتوانند کار خود را آغاز کنند. تسهیلات خاصی هم برای این کار از طرف دولت داده نخواهد شد. شاید بازگشت سرمایه دو تا سه سال زمان ببرد. البته باید توجه داشت که این کار ریسک بسیار بالایی دارد. بنابراین هرچه پشتوانه مالی قویتر باشد، پوشش ریسک راحتتر است.»
ناگفته نماند که بخشی از درآمد شما برای بیمه مسافران و حقوق کاپیتان هزینه میشود اما در نهایت در صورت پروازهای مکرر و تبلیغات موثر، درآمد شما بسیار قابلتوجه خواهد بود. مدیر داخلی دفتر آرامبانان آسمان ادامه میدهد: «به ازای هر بالن، حدود 18شغل ثابت ایجاد میشود که این برای کشور ما بسیار سودمند است.»وی بهترین مکان برای ایجاد سایت را تهران میداند و میافزاید: «به دلیل فضای مناسبی که در تهران هست و همچنین مشتریان بیشتری که در این منطقه وجود دارد، میتوان تهران را بهترین مکان دانست. البته با فراگیر شدن این موضوع در میان مردم، میتوان در مناطق دیگر هم سرمایهگذاری کرد.»
قمری درباره آینده این کسبوکار معتقد است: «اگر وضعیت به این طریق ادامه پیدا کند، زیاد نمیتوان به آینده این شغل امیدوار بود، اما با فرهنگسازی و تبلیغات موثر قطعا وضع متفاوتی برای آن رقم میخورد. تبلیغات در هر کسبوکاری، یکی از موثرترین عوامل جذب مشتری است.»
به هر ترتیب اگر از هیجان میترسید یا اهل ریسک کردن نیستید، از سرمایهگذاری در این زمینه صرفنظر کنید، اما چنانچه دوست داشتید برای مردم سورپرایزی جدید به ارمغان بیاورید، میتوانید برای اطلاعات بیشتر به آدرس www.aba.co.ir مراجعه کنید.