همانطور که میدانیم یکی از مهمترین صنایع در جوامع امروزی کشاورزی است و وابستگی آینده اقتصادی بسیاری از کشورها به توسعه این صنعت کاملاً مشهود است. این درحالی است که تغییرات آب و هوایی و همچنین کاهش برخی منابع طبیعی باعث شده تا کشاورزی بهعنوان صنعتی استراتژیک شاهد تغییرات و نوآوریهای متفاوت باشد که مدیران و مسئولان همواره به آن توجه ویژه نشان دادهاند. ایران بهعنوان کشوری که دارای امتیازهای ویژه برای توسعه کشاورزی است امروز از این تغییرات بینصیب نمانده و به نوعی درگیر تبعات برخی عوامل طبیعی در کنار سوءمدیریتهایی شده که باید با استفاده از سیاستهای هوشمندانه در راستای کاهش اثرات منفی آن گام مؤثرتری برداشت.
کمبود منابع آبی، کاهش بهرهوری در تولید، میزان بالای ضایعات و همچنین پراکندگی تولیدات عواملی هستند که اکنون اقتصادکشاورزی ایران را به چالش کشیده و گاه با رکود مواجه کردهاند، درحالی که میتوان تمام این نکات منفی را با بهکارگیری توسعه کشت گلخانهای به فرصتی در ایجاد ارزش افزوده تبدیل کرد.
امیر سپهروند، کارشناس ارشد کشاورزی دراین زمینه به «فرصت امروز» میگوید: توسعه کشت گلخانهای در واقع به دلیل کمبود منابع یا نامساعد بودن بسیاری از عوامل طبیعی در برخی نقاط دهکده جهانی مثل ایسلند بوده است، بنابراین امروز که عواملی چون خشکسالی یا حتی تغییرات اقلیمی اقتصاد کشاورزی ایران را تهدید میکند سرمایهگذاری در این زمینه دارای ارزش قابل توجهی خواهد بود.
به گفته سپهروند، امروز برای سرمایهگذاری در یک پروژه گلخانهای در منطقه استان اصفهان تقریباً برای هر متر فضای گلخانهای حدود 120هزار تومان سرمایه لازم است و در کنار آن مبلغ زمین نیز باید درنظر گرفته شود اما اگر سرمایهگذاران قصد دارند در پروژهای اصولی و قابل اعتماد سرمایهگذاری کنند، برای یک فضای 5هزار متری تقریباً یک میلیارد تومان در مجموع تجهیزات و زمین سرمایهگذاری لازم است. به اعتقاد وی، دوره بازگشت سرمایهگذاری در کشت گلخانهای اگر سرمایهگذار با اصول کشاورزی و همچنین روشهای بازاریابی محصولاتش آشنا باشد تقریباً سه سال است و میتوان طی دوسال به بازگشت کل سرمایه امید داشت.
سپهروند در ادامه افزود: بهعنوان مثال با توجه به اینکه امروز زمینه صادرات محصولات گلخانهای به خارج از مرزهای کشورمان بیشتر از گذشته شده است، اگر فردی برای تولید فلفل دلمهای رنگی به صورت اصولی سرمایهگذاری کند، به ازای هر هزار متر سطح زیر کشت میتواند با 2نفر اشتغالزایی چیزی حدود 15 تا 20تن محصول طی سال جمعآوری کند که این حجم محصول برای وی سالانه نزدیک 350میلیون تومان درآمدزایی خواهد داشت.
این کارشناس ارشد کشاورزی ارزش افزوده این سرمایهگذاری را قابل توجه دانست درصورتی که سیستم بانکی بهعنوان رقیب تولید نباشد چون امروز میبینیم به دلیل بالا بودن سود سپردههای بانکی و افزایش ریسک تولید برخی صاحبان سرمایه ترجیح میدهند به جای سرمایهگذاری از امتیاز سود سپردهها استفاده کنند.
قبل از هرکاری تحقیق کنید
امیر سپهروند به علاقهمندان سرمایهگذاری در این زمینه توصیه میکند: بهتر است قبل از هرگونه سیاستگذاری و هزینه کردن برای ورود به این صنعت خوب تحقیقات انجام دهید، بهعنوان مثال تغییرات اقلیمی و آب و هوایی یکی از بزرگترین چالشها برای صاحبان گلخانه است پس لازم است شرایط جوی منطقه مورد نظر خودتان را حداقل طی دو دهه گذشته مورد بررسی قرار داده و با کارشناسان این صنعت مشورت کنید.
این درحالی است که توانایی عملی با شرکت در کلاسهای مربوط که توسط جهاد کشاورزی دایر شده لازم است و پس از این کلاسها باید در یک دوره دوساله به صورت کارآموز تجربه کار در گلخانه را به تواناییهای خود بیفزایید در غیراین صورت صرفاً داشتن منابع مالی کمکی به موفقیت شما نخواهد بود.
بازارهای صادراتی رمز موفقیت
این کارشناس ارشد کشاورزی که خود تجربه حضور 10 ساله در این نوع کشت و کار را دارد معتقد است امروز بازارهایی چون روسیه و جنوب خلیجفارس میتوانند بهعنوان امتیازی برای تولید باشند به شرط آنکه بدانید آنها چه از تولیدات شما میخواهند. بهعنوان مثال گوجهفرنگی انگشتی یکی از بهترین تولیدات است که در هر دو بازار میتوان آن را به فروش رساند و پس از آن فلفل دلمهای رنگی قرار گرفته است.
وی در پایان اضافه میکند: لازم به یادآوری است که امروز استفاده از تجهیزات و تکنولوژیهای متنوع مثل صفحات خورشیدی، سیستمهای هوشمند آبیاری و همچنین کشت چندگانه میتواند تضمینی برای موفقیت سرمایهگذاران در بخش کشت گلخانهای باشد که باید مدنظر سرمایهگذاران باشد.