مدیرکل دامپزشکی خوزستان گفت: به دلیل تحریک گرد و غبار، بسیاری از بیماریهای دامی به دلیل وجود عوامل معلق در هوا یا به دلایل ایجاد استرس در دامهای سبک و سنگین بروز میکند. دکتر مصطفی کنارکوهی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: وجود ریزگردها موجب ایجاد آثار منفی در سیستم تنفسی پرندگان و ایجاد اختلال در سیستم ایمنی پرنده میشود که این موضوع، آسیبپذیری پرندگان در برابر عوامل بیماریزا و افزایش وقوع بیماریها و کمپلکس تنفسی و متعاقبا افزایش تلفات را در پی دارد. وی افزود: ریزگردها با ایجاد اختلال و ضعف سیستم ایمنی پرنده و افزایش حساسیت تنفسی و کلونیزه شدن عوامل عفونی، موجب افزایش تلفات در کانونهای بیماری موجود بیشتر از حالت طبیعی و معمول میشود.
کنارکوهی ادامه داد: ریزگردها وارد مجاری تنفسی شده و به ششها صدمه وارد میکنند و شرایط را برای عفونتهای میکروبی فراهم میسازند، به همین دلیل این بیماری را پنومونی گرد و غبار مینامند. این بیماری در گوسفندان و بزها نیز میتواند مشکلآفرین باشد بهطوری که در این قبیل دامها عامل باکتریایی میتواند با برخی از ویروسها مانند پاراآنفلوانزا نیز توأم شود که در آن صورت با افزایش شدت بیماری میزان واگیری بالا میرود. وی گفت: به دنبال کاهش مقاومت دامها و بروز استرس در اثر افزایش میزان گرد و غبار و ذرههای آلاینده، اثربخشی واکسنهای تزریق شده نیز پایین آمده و احتمال بروز برخی بیماریهای عفونی که منجر به سقط جنین در دامها میشود نیز محتمل میشود.
مدیرکل دامپزشکی خوزستان گفت: گرد و خاک در نگاه اول به نظر میرسد دستگاه تنفسی را تحت تاثیر قرار میدهد ولی در نهایت موجب درگیری حیوان با بیماری و آلودگی انواع تولیدات خام دامی و بروز افت آنها مانند کاهش شیر، تخم مرغ، گوشت سفید و قرمز بهصورت واضح میشود. بدیهی است در صورت آلوده بودن به سایر عوامل فیزیکی، فلزات سنگین و همچنین شیمیایی، میکروبی میتواند آثار زیانباری بر جمعیت دام، طیور و آبزیان داشته باشد.