دگرگونیهای پدیدار شده در زندگی مادی و ذهن و اندیشه جامعههای انسانی از سوی تکنولوژی شگفتانگیز، ژرف و پردامنه است. دنیای امروز را به دلیل رشد بهتآور تکنولوژی که آنی و لحظهای شده است میتوان با قاطعیت عصر تکنولوژی هم نامید. شرکتها و کشورهای هوشمند و پیشگام در حوزه تولید و تجارت هر روز و هر آن تلاش دارند که تازهترین تکنولوژیها در هر عرصه از زندگی بشر را تولید یا خریداری کنند و با استفاده از مزیتهای آن در بازار بمانند و سهمی از بازارهای دیگر به دست آورند.
شرکتهایی مثل اپل و سامسونگ در آمریکا و کرهجنوبی فقط و فقط از مسیر ابداع و گسترش تکنولوژی است که ارزشهای فوقالعادهای دارند و از غولهای نفت و خودروسازی جهان سبقت گرفتهاند. دنیای تجارت و تولید در شرایط فعلی جهان بدون تردید به نبرد تکنولوژی برمیگردد و کشورهایی که فاقد تکنولوژیهای مدرن بهویژه در صنایع کارخانهای هستند یا از کاروان فناوریهای نو دور ماندهاند، از بازارها حذف میشوند.
تولید صنعتی ایران متاسفانه به همین دلیل است که علاوه بر حذف از مسیر قیمت تمام شده، در مسیر حذف تکنولوژیک قرار دارد. امروزه به دست آوردن تکنولوژی روز دنیا به اندازه نان شب برای آینده جامعه ایرانی واجب است و نباید تردید کرد اگر در آیندهای کوتاه به این مهم دست نیابیم فاتحه آنچه از صنعت مانده است را باید خواند.
در شرایط حاضر که ایران به لحاظ سیاست خارجی در موقعیت آسانی برای کسب تکنولوژیهای روز دنیا بهویژه تکنولوژی که آمریکاییها به بازار جهان عرضه میکنند قرار ندارد و کشورهای اروپایی نیز سختگیری میکنند، به نظر میرسد کرهجنوبی، غیرسیاسیترین بازار برای کسب تکنولوژی روز آمد جهان برای ایران به حساب میآید. تجربه فعالیت نسبتا مناسب و کارآمد برخی از شرکتهای مهم کرهجنوبی در ایران به ویژه در بخش خودرو، نفت و گاز و لوازم خانگی میتواند در شرایط سالهای بعد گستردهتر، ژرفتر و پایدارتر باشد.
کرهجنوبی با صادرات صدها میلیارد دلاری صنعتی خود به همه کشورهای مطرح جهان الگوی مناسبی برای اقتصاد ایران هم به حساب میآید. اما سازگار کردن مسائل اجتماعی و سیاسی داخلی دو کشور دشوار است و به همین دلیل است که بهترین موقعیت برای همکاری گستردهتر ایران و کرهجنوبی باید پیرامون انتقال تکنولوژی از طریق سرمایهگذاری مستقیم شرکتهای غول پیکر کرهای باشد.
حضور رئیسجمهور کرهجنوبی در ایران را که گفته میشود در این سفر قرار دادهایی به ارزش 17میلیارد دلار منعقد میشود باید به فال نیک گرفت و در هر قرارداد تا جایی که ممکن است شرط انتقال تکنولوژی را نیز لحاظ کرد. کرهجنوبی نشان داده در این مسیر سختگیری فوقالعادهای ندارد و همین برای ایران یک فرصت مهم و کمیاب است تا عقبماندگی تاریخی صنایع کارخانهای خود را جبران کند.
* کارشناس مسائل ایران