شرکت اعتباری ایران کیش ابتدای سال 94 کار خود را با قیمت 2.866ریال آغاز کرد و نخستین سقف قیمتی خود را در 29 فروردین ماه در قیمت 3.469ریال ثبت کرد. پس از آن با کاهش قیمت طی یک ماه با قیمت 3.020ریال به مجمع عمومی عادی سالانه رفت و 300ریال سود تقسیمی در مجمع به جیب سهامداران رفت. بعد از بازگشایی و پس از کاهش قیمت اندک و نوسان از تاریخ 16 تیر ماه روند صعودی رکیش آغاز و دومین سقف سالانه خود را در قیمت 4.239ریال لمس کرد و با کاهش قیمتی اندک جهت برگزاری مجمع عمومی فوقالعاده به منظور تصمیمگیری درخصوص افزایش سرمایه در قیمت 4.130 ریال بسته شد.
با تصویب افزایش سرمایه 100درصدی از محل مطالبات و آورده نقدی، رکیش در اواخر آذر ماه در قیمت 2.694 ریال بازگشایی و طی کمتر از یک ماه و نیم تا 4.021ریال افزایش یافت و سومین سقف سالانه خود را در قیمت 4.021ریال ثبت کرد و در نهایت در پایان سال 94 با کاهش قیمت به 3.300ریال به کار خود پایان داد و بدین ترتیب با لحاظ سود تقسیمی و افزایش سرمایه بازدهی نزدیک به 85درصد برای سهامداران رکیش در سال گذشته رقم خورده است.
اما در سال 95 رکیش با معاملات مثبت مجددا به روند صعودی خود ادامه داد و با شایعات تعدیل مثبت (از محل عقد قرارداد با شرکت گسترش سرمایه و تجارت ایرانیان جهت تهیه کارتهای شرکت سامسونگ، علاوه بر این، قرارداد با بانک شهر، همچنین شرکت در مناقصه 50 هزار دستگاه کارتخوان بانک سپه) تا قیمت 3.932ریال افزایش یافت اما طی نامهای مدیرعامل رکیش اقدام به شفافسازی کرده و طی آن اعلام کرد که در خصوص انعقاد قرارداد جدید با شرکت گسترش تجارت و سرمایه ایرانیان، مذاکرات با شرکت مزبور در حال انجام و پیگیری بوده و تاکنون به انعقاد قرارداد منجر نشده است و در صورت انعقاد قرارداد نیز اثرات احتمالی آن بر سود هر سهم سال مالی 95 با اهمیت نخواهد بود.
در نتیجه، انتشار این نامه به صف فروش شدن رکیش طی آن روز کاری منجر شد اما جالب توجه اینکه تنها دو روز بعد نماد رکیش جهت تعدیل با اهمیت سود هر سهم سال مالی 94 متوقف شد. شرکت نوسانات پیدرپی در سودآوری آن هر سال مشاهده میشود، در گزارش حسابرسی نشده سال مالی منتهی به 29 اسفند 94 به ازای هر سهم سود 352ریالی اعلام کرده که نسبت به آخرین گزارش ارائه شده 44درصد افزایش یافته است.
دلیل اصلی این افزایش رشد 84 میلیاردریالی مبلغ فروش (درآمد حاصل از کارمزد تراکنش پذیرندگان (شاپرک)) در کنار کاهش 121 میلیاردی بهای تمام شده (از جمله کاهش استهلاک، حقوق و دستمزد و سایر هزینه ها) است. علت افزایش درآمد ارائه خدمات، افزایش دریافتی از شاپرک تحت عنوان کارمزد میباشد. قبل از بخشنامه بانک مرکزی در خصوص نحوه تأمین کارمزد تراکنشها، شرکتهای «پی اس پی» معادل یکدرصد مبلغ تراکنش تا سقف 200 تومان را بهعنوان یارانه از صندوق شاپرک دریافت میکردند که در مقاطعی از زمان این رقم بهدلیل مشکلات نقدینگی صندوق شاپرک پرداخت نمیشد برای همین رکیش رقم دریافتنی از صندوق شاپرک تحت عنوان یارانه را محتاطانه پیشبینی کرده بود که اکنون با دریافت مبلغ اضافه بر رقم پیشبینی، اقدام افزایش درآمد ارائه خدمات در قالب دریافتی از شاپرک کرده است.
همچنین شایان ذکر است که سود هر سهم رکیش نسبت به سال مالی 93 رشد 46درصدی داشته که علت اصلی آن افزایش 58درصدی فروش و درآمد ارائه خدمات است. طبق آخرین پیشبینی اعلام شده تقسیم سود 70درصدی برای مجمع سال مالی 94 و 95 با سرمایه 1.310.000 میلیونریالی در نظر گرفته شده است.
همچنین شرکت برای سال مالی 95، در نخستین پیشبینی 285ریال سود به ازای سهم پیشبینی کرده که علت اصلی آن برآورد رشد 38درصدی مبلغ فروش که از محل افزایش نصب پایانههای فروش و افزایش حاصل ازدرآمد و پذیرندگی (درآمد شاپرکی) است که البته باید دید با تعدیل مثبت درآمد هر سهم سال 94 پیشبینی سال 95 اصلاح خواهد شد یا خیر.
سهامداران عمده این شرکت شامل شركت سرمایهگذاری ایرانیان با سهم 4.34درصدی، شرکت سرمایهگذاری خوارزمی با سهم 49.17درصدی، بانک تجارت با سهم 16.28درصدی، شركت مدیریت توسعه گوهران امید با سهم 8.26درصدی، شخص حقیقی با سهم 3.91درصدی، شركت سرمایهگذاری آتی نگر سپهر ایرانیان با سهم 2.97درصدی، شرکت ایمان تجارت روشن با سهم 2.69درصدی و شركت گروه توسعه مالی مهرآیندگان با سهم 1.06درصدی میباشند. مدیریت شرکت و عمده قراردادهای آن با سهامدار عمده یعنی بانک تجارت است.
* کارشناس بازار سرمایه