نشست کشورهای گروه 20 در حالی شنبه همین هفته پایان یافت که چین میزبان نشست امسال، توانست اعتماد شرکای عمده تجاریاش را جلب کند. این کشور توانست به شرکایش اطمینان دهد که ارزش پولش بهشکل قابلتوجهی پایین نخواهد آمد. لی کچیانگ، نخستوزیر و ژو ژیائوچان، رئیس بانک مرکزی چین در این نشست تمام تلاش خود را کردند تا نگرانیهای وزرای خارجه و رؤسای بانک مرکزی گروه 20 را درباره استراتژیهای اقتصادی مربوط به کاهش ارزش یوان مرتفع سازند.
کریستین لاگارد، رئیس صندوق بینالمللی پول دراین باره گفت: «پیام چینیها در نشست شانگهای درباره اینکه این کشور هیچ قصد، عزم و ارادهای برای تصمیمگیریهای مرتبط با کاهش ارزش یوان ندارد، واضح و رسا شنیده شد.»در هفتههای اخیر که چین کاهش قابلتوجه ارزش پول ملی کشورش را مهندسی میکرد و در پی این مهندسی کمترین رشد اقتصادی در یک ربع قرن رقم خورد، نگرانیهایی برای مقامات بلندپایه مالی جهان ایجاد شد. رئیس بانک مرکزی چین درست قبل از آغاز رسمی نشست گروه 20 به سرمایهگذاران چنین گفته بود: «از دیدگاه اقتصادی هیچ پایه و اساسی برای تداوم کاهش ارزش یوان وجود ندارد.»
پس از این اظهارات، نخستوزیر چین هنگام برگزاری این نشست در یک ویدئو کنفرانس شرکت کرد و با اشاره به برنامه اصلاحات ساختاری این کشور تلاش کرد تا قدرتهای اقتصادی جهان را قانع کند. این اقدامات چین تحسین جاکوب لو، وزیر خرانهداری آمریکا را به همراه داشت: «واقعا نیاز بود که چنین ارتباط جمعی برقرار شود چون برای ناظرانی که مایل بودند بدانند چین در تلاش برای انجام چه کاری است، گفتوگوهای خصوصی آگاهی لازم را بهدست نمیداد.»
روز شنبه، لو در دیدار با وانگ یانگ، معاون نخستوزیر چین با اشاره به اینکه این صراحت نباید تنها یک بار اتفاق بیفتد، بر اهمیت شفاف بودن سیاستهای اقتصادی چین تأکید کرده است. لو همچنین در این دیدار این نکته مهم را یادآور شده که اقدامات چین آشکارا بازارهای جهانی را تحت تأثیر قرار میدهد. گروه 20 همچنین از کاهش میزان سرمایهگذاری، سقوط سنگین قیمت کالاها و احتمال خروج بریتانیا از اتحادیه اروپایی بهعنوان تهدیدهایی یاد کرد که میتواند جهان را به سمت بحران ببرد؛ باعث و بانی این مشکلات البته چشمبادامیهای شرق آسیا نیستند.
سران اقتصادی جهان در این نشست متعهد شدند که به روند بهبود اوضاع اقتصادی سرعت دهند و از همه سیاستهای موجود _ پولی، مالی و ساختاری _ برای تقویت رشد اقتصادی، افزایش سرمایهگذاری و ایجاد ثبات در بازارهای مالی استفاده کنند. بازارهای جهانی در ماههای اخیر به دلایلی چون چشمانداز نهچندان روشن برای رشد جهانی، تقاضای کم در سراسر جهان و نگرانیها درباره اینکه اقتصاد چین ممکن است کمتر از آنچه پکن ادعا میکند پیش رود، حال و روز خوبی تجربه نکرده است.
پکن در این نشست مهم اقتصادی با تلاش خود کمک خوبی به کاهش اضطراب مقامات جهان در مورد سیاستهای خود کرد. دولتمردان چینی البته در این نشست تعهد به کاهش کوتاهمدت ارزش یوان ندادند، بلکه مقامات بینالمللی را قانع کردند که دیگر سیاستی مبنی بر کاهش ارزش پول ملیشان را در دستور کار نخواهند داشت.
مقامات چینی
ذخایر ارزی چین با نرخ اخیر حدود 100 میلیارد دلار در ماه میتواند حساب پکن را دستخوش تغییر کند و فروش سوداگرانه یوان با این کاهش ارزش را که تنها یکبار اتفاق افتاده، کم کند. مقامات چینی 3تریلیون دلار ارز خارجی اضافی بهدست آمده از این جریان را بهعنوان دلیل مهمی برای ثبات ارزی کشورشان ذکر کردند.
اگرچه مقامات چینی برای رفع کاهش ارزش یوان به سایر قدرتهای اقتصادی حاضر در این گروه دلگرمیهای زیادی دادند، اما هیچ پیشنهاد یا طرح مشخصی برای رفع این معضل ارائه نکردند. آنها در کشاکش درگیری با چالشهای اقتصادی هیچ راهکاری درباره چگونگی پرهیز از بحران یا سقوط ناگهانی ارز نداشتند. اما به گفته پیر موسکوویسی کمیسیونر اقتصادی اروپا، دراینباره «چینیها به اندازه کافی صریح و دقیق بودند.»
با این وجود هنوز هم مبهم است که چین چگونه میخواهد به قولهایی که درباره مدیریت یوان به گروه 20 داده عمل کند. تلاشهای تازه پکن اما تحلیلگران را امیدوار به برونرفت این قدرت اقتصادی و البته اقتصاد جهانی از این مشکل کرده است. یکی از نمونههای تلاش پکن برای رفع نگرانیها، برگزاری کنفرانس خبری ژو، رئیس بانک مرکزی این کشور بود که روز جمعه و در خلال برگزاری نشست گروه 20 انجام شد.
فرسایش ذخایر ممکن است در نهایت به سایر نگرانیها بچربد و از آنها مهمتر شود. آرتور کروئبر، مدیرعامل یک شرکت تحقیقاتی گفت: اگر پکن بخواهد به این پنهانکاری ادامه بدهد، یک سوال پیش میآید و آن اینکه «صادقانه بگویید، چطور میخواهید این وضع را تمام کنید؟»در کل اگرچه پکن توانسته در نشست گروه 20 خیال همتایان بزرگش را راحت کند اما همچنان راهحل مشخصی ارائه نکرده و این برای کارشناسان نگرانکننده است. هرچند مقامات سایر کشورها توضیحات چین دراینباره را پذیرفتهاند و امیدوارند مقامات این کشور بتوانند یوان را طوری مدیریت کنند که کار به بحران نکشد.