مهندس علی شهسواری مدیر شرکت تولیدی انواع سموم کشاورزی است. او که سابقه بیش از یک دهه در این زمینه دارد، با اشاره به وجود سموم بی کیفیت چینی و هندی در بازار درباره مزایای تولید انواع سموم دفع آفات در داخل کشور می گوید: ناگفته پیداست، هر کار تولیدی که سبب اشتغال زایی شود علاوه بر مفید بودن در حرکت چرخ اقتصادی کشور می تواند سبب تولید کار شود. ویژگی مثبت تولید سموم در داخل کشور امکان نظارت قوی تر دستگاه های متولی بر پروسه ساخت آنهاست.
با وجود سموم گواهی شده و دارای استانداردهای لازم در دسترس باغداران و زارعان، کشاورزان داخلی با اطمینان بیشتری می توانند به تولید انواع محصولات به ویژه آنچه به عنوان غذا یا جزیی از غذا مصرف می شود، بپردازند و شهروندان با آرامش بیشتری میوه، سبزی یا غلات را تهیه می کنند. به ویژه اگر این نکته را در نظر بگیریم که استانداردهای داخلی، مطابق توصیه های سازمان خواربار جهانی یا پژوهش های روز در اتحادیه اروپاست و کیفیت قابل قبولی دارد.
او سپس به پتانسیل بالای تولید در داخل کشور اشاره می کند و می گوید: ما در داخل کشور، امکان تولید تقریبا کل سموم کشاورزی مورد نیاز سالانه را داریم، در پاره ای تخمین ها این پتانسیل 90درصد عنوان شده، اما درهای واردات باز است و این تولیدکنندگان داخلی را به خطر می اندازد.
به علاوه قسمت عمده تولید با ورود مواد مؤثر خارجی صورت می گیرد که خود سبب خروج ارز می شود. ظرفیت های لازم برای تولید تکنیکال سموم هم کاملا وجود دارد. آنچه نیاز است وجود برنامه های حمایتی دولت برای توسعه این امکانات است.
سرمایه مورد نیاز برای تولید سموم حداقل یک میلیارد تومان است
شهسواری در ادامه به وضعیت فعلی بازار سموم اشاره می کند و می افزاید: این صنعت هم مانند هرکار اقتصادی دیگری با چالش هایی رو به رو است. نوسانات قیمت ارز را می توان یکی از بزرگ ترین مشکلات پیش روی تولیدکنندگان داخلی در نظر گرفت. واردات مواد اولیه با نرخی مشخص انجام می شود و تا محصول مورد نظر به دست تولیدکننده برسد قیمت ارز افزایش می یابد. آنچه در این فاصله رخ می دهد، در واقع کاهش سود و ضرر مالی تولیدکنندگان است.
او بهره بالای بانکی را یکی دیگر از معضلات تولیدکنندگان می شمارد و می افزاید: نقدینگی مورد نیاز برای سودآوری این بخش از صنعت برای تولید قابل قبول بالای یک میلیارد تومان و حتی بیشتر است. حمایت های مالی و تسهیلات بانکی با توجه به بهره بالای آنها اثر چندان قابل توجهی ندارد، اما می توان انتظار داشت برنامه های حمایتی برای تأمین نقدینگی تولیدکنندگان روی قیمت نهایی اثر معناداری داشته باشد.
در پایان این فعال بخش نهاده ها و مواد اولیه کشاورزی برای بهبود وضعیت این بخش از صنعت توصیه هایی را عنوان می دارد: برای بهبود و افزایش توان در بخش کشاورزی و تولیدکنندگان نهاده به ویژه سموم، می توان انتظار داشت که دولت و سازمان های متولی، به ویژه وزارت جهاد کشاورزی با برنامه ریزی های دقیق تر امکان تولید در داخل را افزایش دهند.
این حمایت با تغییر تعرفه های عوارض و مالیات بر واردات مواد اولیه سموم و ارزش افزوده آنچه برای تهیه سموم استفاده می شود، امکان پذیر است. حمایت ها و بخشودگی های مالیاتی کمک بزرگی برای فعالان این بخش از صنعت است.
همان گونه که اشاره شد، در زمینه تولید مواد اولیه تولید سموم کارهای زیادی می تواند صورت گیرد که به شکوفایی این بخش از صنعت بینجامد.