تب استفاده از انرژیهای نو در کشور بالا گرفته و دولت نیز برای تامین بخشی از انرژی منازل از طریق خورشید، قصد دارد به علاقهمندان وام پرداخت کند. تصمیمسازان معتقدند که به این ترتیب سهم انرژی خورشیدی در سبد انرژی کشور افزایش مییابد و اتکا به نیروگاههای حرارتی نیز تا حدودی کاهش خواهد یافت. اما افرادی که علاقهمند به استفاده از پنلهای خورشیدی در منازل خود هستند باید با معایب این سیستم آشنا شوند تا قبل از سرمایهگذاری تصمیم درست را اتخاذ کنند.
یکی از مشکلات استفاده از پنلهای خورشیدی، محدودیت زمانی در بهرهبرداری است. زیرا مصرفکننده فقط تا زمانی که آفتاب هست قادر به استفاده از انرژی تولید شده توسط پنل خورشیدی است. بعضی پنلها درهوای ابری هم تاحدودی انرژی تولید میکنند، ولی تولید آنها کامل نیست. در استفاده از انرژی خورشیدی باید به این نکته توجه داشته باشید که اگر سیستم شما به شبکه متصل نیست، نیاز به باتری و باتریشارژر برای ذخیره انرژی دارید تا بتوانید از انرژی در مواقع لزوم استفاده کنید اما شارژ و دشارژ مکرر باتری، یکی از مشکلات بزرگ در این سیستم است.
راندمان در پنلهای خورشیدی بسیار پایین است. برای دسترسی به انرژی مناسب ناگزیرید سطح خیلی بزرگی از پشت بام را به پنل خورشیدی اختصاص دهید. اما بسیاری از مردم از نظر شکل ظاهری مایل نیستند پشتبامهایشان با پنلهای خورشیدی تجهیز شده باشد. ضمن آنکه پشت بام منطقهای مشاع بوده و همه همسایگان باید راضی شوند که پنل خورشیدی یک واحد مسکونی، فضای متعلق به آنها را اشغال کند.
هزینه بالای راهاندازی سیستمهای خورشیدی در ایران یکی دیگر از معایب آن به حساب میآید. باتوجه به قیمت انرژی در کشور و حجم سرمایهگذاری برای تولید مقدار کمی انرژی خورشیدی، ورود به این حوزه چندان اقتصادی نیست. ضمن آنکه پنلهای خورشیدی در مناطقی که شاهد بروز پدیده گرد و غبار هستند یا هوای آنها خاکآلود است -مثل بسیاری از نواحی ایران و همچنین در نواحی سرد با برف زیاد، نیاز به شستوشوی دائمی دارند ، زیرا اگر پنلها تمیز نباشند، مقدار کمی انرژی از آنها دریافت خواهد شد.
پنلهای خورشیدی اگرچه در مصرف سوختهای فسیلی صرفهجویی کرده و میزان تولید دیاکسیدکربن را کاهش میدهند اما خود جزو آلایندههای محیطزیست بهشمار میروند. در ساختار این پنلها ورقههای کادمیوم به کار رفته که سرطانزا است و مصرفکننده باید نسبت به این مسئله آگاه باشد.
* مدیرعامل شرکت میلان تجهیز سیستم