نظرسنجی سالانه ای که قبل از افتتاح نشست اقتصاد جهانی 2017 در بین مدیران شرکت ها انجام گرفته نشان می دهد باوجود خطرهای سیاسی اعتماد به رونق دوباره همچنان وجود دارد.
در شب افتتاح چهل و هفتمین نشست اقتصاد جهانی در تاریخ 17 ژانویه، لبخند روی لب های رؤسای شرکت ها به وضوح دیده می شد و به طور کلی احساس رضایت به دلیل شرایط اقتصاد جهانی و چشم انداز شخصی آنها از فعالیت های شرکت یا موسسه شان بیشتر از آنچه درسال 2016 بود به چشم می خورد. براساس تحقیقی که همه ساله توسط شرکت پرایس واترهاوس کوپرز انجام می گیرد، 29 درصد از 1379 رئیس که از آنها در بین ماه های سپتامبر و دسامبر گذشته نظرسنجی شده شرایط را رو به بهبود دانسته و اعتقاد دارند رشد جهانی در سال جدید افزایش قابل ملاحظه ای خواهد داشت.
از میان این مدیران که از 79 کشور مورد پرسش و نظر سنجی قرار گرفتند، 38 درصد بیان کردند به ظرفیت های خود در افزایش میزان کارکرد و درآمد خود در سال 2017 اعتماد دارند درحالی که این رقم در سال گذشته 35 درصد بوده است.
این درصد همواره در طول شش سال اخیر در سطح پایینی قرار داشته است. سال گذشته در همین دوره زمانی چشم اندازها به دلیل خطر انقباض پولی در اقتصاد تاریک تر بود. یکی از مظاهر این انقباض سقوط قیمت نفت و همچنین ترس از نزول ناخوشایند بازارهای چین بود.
اما هنوز هم ازمیزان رضایتی که در سال 2014 و به ویژه پیش از بحران سال 2008 وجود داشت دور هستیم. رؤسای شرکت هایی که در کوتاه مدت و برای سال 2017 مورد نظرسنجی قرارگرفتند تنها نگران خطرهای اقتصادی به دلیل شک و تردیدها پس از انتخاب ترامپ به ریاست جمهوری آمریکا و همچنین بسته شدن فضای اتحادیه اروپا به دلیل برگزیت بودند.
گفت وگوهای مربوط به برگزیت در سه ماهه اول 2017 انجام خواهد شد. تحقیقات نشان می دهد اگر پایداری اقتصاد بریتانیا پس از رفراندومی که در تاریخ 23 ژوئن انجام گرفت دقیقا مانند بالارفتن قیمت دلار و بورس آمریکا تثبیت شود میزان دغدغه و مشغله فکری مدیران از نظر شک وتردیدهای اقتصادی در سال 2017 به سطح تاریخی خود یعنی 82 درصد خواهد رسید، اما برای مدیران آمریکایی و مکزیکی این میزان به 64 درصد خواهد رسید.
اکثر مدیران به فعالیت بیشتر خود اعتماد داشته و اطمینان دارند تاثیرات خود را در بازار در این سال افزایش دهند. اگر مناطق مختلف را در نظر بگیریم مدیرانی که از آنها نظرسنجی به عمل آمده تخمین زده اند بالاترین توان رشد در سال 2017 از آن کشورهای آمریکا، چین، آلمان، بریتانیا و ژاپن باشد. شرکت هایی هم که بیشتر از دیگران به آینده خود امیدوارند بیشتر شرکت هایی هستند که در کشورهای هند، برزیل، رومانی، اسپانیا، استرالیا و بریتانیا قراردارند.
در زمینه فعالیت ها نظرسنجی ها نشان می دهد فعالیت های اشتغال زایی و استخدام ها باید بیشتر در زمینه های سلامتی و تکنولوژی صورت گیرد. دغدغه اصلی در سال جدید توان جذب و یافتن نیروهای کاری است که بیشتر از هرچیز تکنولوژی را وارد حوزه کاری خود می کنند.
چیزی که در نتایج این نظرسنجی جالب به نظر می رسید این بود که 52 درصد مدیران شرکت هایی که در نظرسنجی شرکت کردند پیش از این مزایای ارتباط بین انسان و ماشین را در حوزه کاری خود مورد مطالعه و نظرسنجی قرار داده بودند. 39 درصد مدیران خود را برای ورود هوش مصنوعی به شرکت ها و شغل موردنظرشان آماده کرده و تاثیر این تحول تازه را در پیشرفت فعالیت ها و جذب نیروهای جدید مورد مطالعه قرار داده اند.
سرعت رشد تکنولوژی دغدغه بزرگ هفت شرکت از هر 10 شرکت برآورد شده است. تحقیقات و نظرسنجی ها همچنین نشان می دهد جذب نیروهای کار در سال جدید بیشتر براساس خلاقیت، توانایی در نوآوری و مدیریت و رهبری هوش مصنوعی صورت خواهد گرفت. جذب چنین نیروهای متخصصی بدون شک کاری دشوار است اما پیشرفت کار و ظرفیت های شرکت ها در گرو جذب چنین نیروهایی خواهد بود.