وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه در حال حاضر مسابقه مدرکگرایی در کشور، سلسلهمراتب مهارت را تحتالشعاع خود قرار داده است، گفت: اکنون بخش عمده فعالیتهای ساختمانی توسط افرادی انجام میشود که مهندس، کاردان، معمار تجربی و حتی کارگر ماهر هم نیستند. به گزارش روابط عمومی سازمان نظام کاردانی، عباس آخوندی با بیان اینکه امیدوارم منشا دوران جدیدی در صنعت ساختمان باشیم، اظهار داشت: به طورکلی با این موضوع موافقم که جایگاه کاردانهای فنی در صنعت ساختمان باید تبیین شود. وی افزود: اصلیترین بخش آموزش، ایجاد قدرت خلاقیت و کار است وگرنه آموزش علوم و فنون در نظام آموزشی فقط آموزش محفوظات به افراد است که مشکلی را حل نمیکند.
وزیر راهو شهرسازی با اشاره به اینکه قدرت خلاقیت و ارزش افزوده نکته مهمی است، تاکید کرد: بخش عمدهای از سلسلهمراتب مهارت به کسانی مربوط است که قدرت اداره کارگاه و مهارت آن را دارند و اتفاقا میتوانند مکمل دانش و مهارت مهندسی باشند. به گفته آخوندی، راهاندازی سیستم سلسله مراتب مهارت، بسیار ضروری است، چرا که در حوزه اجرایی با مشکلات جدی یافتن افراد متخصص مواجه هستیم. وی با بیان اینکه باید به سیاست بازنگری آموزش مهارت مهندسی، مهارت کارگری و میانی توجه کنیم، اظهار داشت: تفکیک مفهوم صلاحیت و مفهوم کسبوکار مهندسی ضروری است و براساس ماده 29 قانون نظام مهندسی، انجام انواع فعالیتهای مهندسی باید طبق قانون نظام صنفی ساختمان باشد.
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه سازمان نظام مهندسی باید فقط صادرکننده صلاحیت باشد نه تنظیمکننده فعالیتهای صنفی مهندسی، تاکید کرد: در حوزه مهندسی بزرگترین مشکل، عدم توجه به حدومرز صلاحیتهای حرفهای مهندسی و صلاحیتهای کسبوکار مهندسی است. آخوندی فعالیت صنفی را از فعالیت حرفهای منفک دانست و آن را ریشه اصلی مشکلات موجود در ساختوساز قلمداد کرد و افزود: در حوزه مهندسی این تفکیک صورت نگرفته و رفع آن نیز کار بسیار سختی است و این ابهام در حرفه باقی مانده است که نیاز به اصلاح دارد. وی اظهار داشت: اکنون انتظار و تصور این است که در نظام اجرایی ساختمان در کشور هر فردی که پروانه مهندسی دارد میتواند امور طراحی، اجرایی و نظارت را نیز انجام دهد.
به گفته آخوندی، صنوف ساختمانی براساس ماده 13 قانون نظام صنفی و 29 قانون نظام مهندسی باید تعریف شوند و براساس آن فرد متخصص باید مسئولیت حسن اجرای کار را بهعهده گرفته و مسئولیت صحت اجرایی امور را بپذیرد. وی تاکید کرد: مشکل ما این است که این صنوف ساختمانی و افراد مسئول نه تعریف و نه الزامی شدهاند، بنابراین از سازمان نظام کاردانی ساختمان برای این امر که تغییر کلی در نظام ساختمانی کشور است، کمک میخواهیم. وزیر راهوشهرسازی افزود: اکنون بخش عمده فعالیتهای ساختمانی توسط افرادی انجام میشود که مهندس، کاردان، معمار تجربی و حتی کارگر ماهر هم نیستند.