وضعیت فعلی بازار ارز معلول شرایط اقتصادی کشور است. متأسفانه دولت نتوانسته مشکلات اقتصادی را به درستی مدیریت و حلوفصل کند. ریشه بسیاری از مشکلات اقتصادی کشور در دولتی بودن آن است. بخش خصوصی در بسیاری از بخشها به بازی گرفته نمیشوند. همین وضعیت آشفته بر بازار پولی و مالی و عملکرد بانک مرکزی هم سایه افکنده است. بانک مرکزی وظیفه نظارت و کنترل بر قیمت ارز را دارد نه وظیفه قیمتگذاری.
در حال حاضر قیمت ارز تحت تاثیر عواملی غیرطبیعی در بازار تعیین میشود. متأسفانه برخی تحلیلها وجود دارد که نگاه بانک مرکزی به این بازار نگاهی درآمدزا است و برخی از مخارج از این طریق تأمین میشود. اگر چنین چیزی صادق باشد برای اقتصاد کشور پیامدهایی را به دنبال خواهد داشت. این موضوع در دولت احمدینژاد کاملا واضح بود. رشد یک شبه قیمت دلار در دوران وی، معلول رویکرد درآمدی بانک مرکزی به این بازار بود. این رویکرد موجب شد تا افرادی یکشبه به درآمدهای هنگفتی برسند اما هزینه آن روی دست اقتصاد و عموم مردم ماند.
در این میان بانک مرکزی میگوید قصد دارد بورس ارز را راه بیندازد اما راهاندازی بورس ارز هم میتواند در حد یک فروشگاه عمل کند یعنی حتی در صورت راهاندازی این بورس هم باز دولت و بانک مرکزی میتوانند در آن دخالت کنند. بهطور کلی دولت باید پایش را از بازار ارز بیرون بکشد و اجازه بدهد که روند عرضه و تقاضا خودش قیمت ارز را تعیین کند. این اتفاق زمانی در بازار ارز رخ میدهد که ابتدا دولت در کلیت اقتصاد این اتفاق را رقم بزند و بخش خصوصی را به بازی بگیرد.
* کارشناس اقتصادی