زندگی آپارتماننشینی و فضاهای محدود زندگی بشر امروز باعث شده تا کمتر خانهای را بیابید که یک کتابخانه عریض و طویل داشته باشد. بسیاری از ما به اجبار کتابهای مورد علاقه مان را گوشهای از یک اتاق روی هم انباشته میکنیم یا توی یک کارتن میگذاریم و به امان خدا رهایشان میکنیم یا اگر خیلی مرتب باشیم آنها را به زور توی یک قفسه میچپانیم!در چنین وضعیتی معمولا رغبتی برای استفاده از کتابها باقی نمیماند و تنها مصرفشان خاک خوردن در گوشهای از اتاق است. اما خبر خوب این است که حتی در کوچکترین آپارتمانها هم میتوان فضایی را برای جا دادن کتابها اختصاص داد. یک فضای محدود، مرتب، شیک و البته باکلاس! وقتی تصمیم بگیرید که یک کتابخانه کوچک داشته باشید، گذشته از مزایای فوقالعادهای که این کار دارد، با موانعی هم روبهرو میشوید. برای از میان برداشتن این موانع باید چند گام را با قدرت بردارید:
گام اول: تعداد کتابهایتان را به طور حدودی حدس بزنید
اول حدودا تعداد کتابها را حدس بزنید و بعد ببینید چه تعداد از آنها را میخواهید در معرض دید بگذارید. فضای مورد نظر برای کتابها هم مهم است. آن را حدودی تخمین بزنید. این را هم در نظر بگیرید که ممکن است تعدادی از کتابها را دور بیندازید یا کتابهای جدیدی به کتابخانهتان اضافه کنید.
گام دوم: کتابهایتان را براساس موضوع یا نوع دستهبندی کنید.
هر کتابی باید سر جای خودش برود. بهعنوان نمونه کتابهای آشپزی، علمی، داستانی، درسی و... را از هم جدا کنید. هر یک از این نوع کتابهای قفسهای جداگانه برای خودشان میخواهند تا از هرج و مرج در کتابخانه پیشگیری شود.
گام سوم: به بازار بروید و قفسههایی متناسب با فضایی که در اختیار دارید،.خریداری کنید
به ارتفاع اهمیت بدهید. شاید طول و عرض زیادی را نتوانید به کتابخانه اختصاص دهید اما از ارتفاع میتوانید استفاده بهینه کنید. تا جایی که میشود ارتفاع کتابخانهتان را بالا در نظر بگیرید. به این ترتیب فضای مناسبی برای جادادن کتابهای هر چه بیشتر در اختیارتان قرار میگیرد.
گام چهارم: به تعداد و اندازه قفسهها توجه کنید.
وقتی میخواهید کتابخانه خریداری کنید یا حتی بسازید به تعداد قفسهها و طول و عرض و ارتفاع هر قفسه توجه کنید. همه کتابها قطع یکسانی ندارند. ارتفاع هر قفسه را متناسب با بزرگترین کتاب ها تعیین کنید. دقت داشته باشید که طول و عرض کتابخانه باید در مقیاسی مشخص از فضایی که کتابخانه در آن است، باشد.
گام پنجم: کتابها را براساس وزن بچینید
منطقی این است که کتابهای سنگینتر مثل کتابهای مرجع را در قفسههای پایین تر و کتابهای سبکتر را در قفسههای پایینتر بگذارید. اینگونه کتابخانهتان ایمنی بیشتری دارد.
گام ششم: به رنگ کتابها و حجم آنها دقت کنید
بهتر است که کتابها را طوری بچینید که طیف رنگی ایجاد کنند. همچنین اگر کتابهای قطورتر را اول بگذارید و کتابهای نازکتر را جلوتر قرار دهید، نمای بهتری در کتابخانهتان خواهید داشت. رعایت بزرگ و کوچکی کتابها هم که اظهر من الشمس است!
گام هفتم: در صورت داشتن فضای خالی، از قاب عکس یا وسائل تزیینی استفاد کنید.
اگر کتابخانهتان فضای مرده یا فضاهای خالی دارد، حتما برای خارج شدن آن از یکدستی از قاب عکسهای خانوادگی یا مجسمهها یا عروسکهای تزیینی استفاده کنید. این کار کتابخانه شما را زیبا میکند. به شما تبریک میگوییم. حالا میتوانید از داشتن یک کتابخانه زیبا، جادار و در عین حال کم جا لذت ببرید.