محمد آقاطاهر، رئیس اتحادیه بنکداران موادغذایی تهران در گفتوگو با «فرصت امروز» گفت: بازار اقلام خوراکی دوره رکود و اشباع را میگذراند. این وضعیت تا چند ماه آینده هم ادامه پیدا خواهد کرد و بازار افزایش قیمت زیادی را تجربه نمیکند. طی ماههای آینده بهای حبوبات کاهش پیدا میکند و بقیه کالاها افزایش زیادی نخواهند داشت. در حال حاضر 85 درصد نیاز غذایی کشور با تولیدات و محصولات داخلی برطرف میشود و مابقی از خارج میآید.
وی در مورد حجم کالاهای قاچاق گفت: میزان کالاهای قاچاق کم است، ولی همین مقدار هم تأثیرگذار است. این کالاها عمدتا از مرزهای غربی وارد میشوند که بعضی از آن بسیار نامرغوب و غیراستاندارد هستند و مصرفشان خطرناک است.
وی اضافه کرد: برای مقابله با قاچاق موادغذایی باید در نرخ تعرفهها بازنگری شود تا اصلا این کار صرفه اقتصادی نداشته باشد. مثلاً اگر تعرفههای وارداتی 40 درصد تعیین شود، کسی سراغ این کارها نمیرود.
بیشتر واردات ما شامل خوراکیهای کنسروی، آب میوه و انواع آدامس و روغن زیتون است. در مورد آدامس اینکه قرار است یک واحد بستهبندی و توزیع دایر شود تا آدامسهای وارداتی را در داخل بستهبندی و عرضه کند، حالا اگر خط تولیدش هم بهطور کامل بیاید خیلی بهتر است.
آقاطاهر در مورد مشکلات پیش روی این صنف میگوید: به ما اجازه ورود نمیدهند، هیچ گونه حمایتی نمیشود و خودشان همه کارها را انجام میدهند.
کشورهای عربی بسیار مشتاق هستند که با ما مبادلات بازرگانی داشته باشند که برقراری این ارتباطات تجاری مستلزم برگزاری نمایشگاههای متعدد و عرضه اجناس مرغوب است. همه این کارها هزینهبر است و بدون حمایت از سوی دستگاههای مسئول ممکن نیست. الان کشور عمان دروازه ورود به قاره آفریقا است، ولی تا به حال از این ظرفیت استفاده نکردهایم.
هماکنون بیشترین واحدهای تولیدی کشور مربوط به موادغذایی است و به جای اینکه فروشگاههای زنجیرهای را به صورت قارچگونه افزایش دهیم، باید به فکر سرپا نگهداشتن واحدهای تولیدی باشیم و ظرفیتشان را برای تولید بیشتر بالاتر ببریم. باید به دنبال افزایش و توسعه صادرات باشیم. دنیا الان دنبال موادغذایی حلال است.
کشور ما این توان را دارد که یکسوم جمعیت مسلمانان جهان نزدیک به 350میلیون نفر را تغذیه کند. باید از حرکت لاکپشتی پرهیز و کمبود نقدینگی را با پرداخت تسهیلات طولانی مدت جبران کنیم. در حال حاضر محصولات تولیدی ایران به روسیه، کشورهای آسیای میانه و قفقاز، عراق و کشورهای حاشیه خلیجفارس صادر میشود.