رتبه نخست کشت و تولید دانه های روغنی در سطح کشور متعلق به استان گلستان است اما آنچه اهمیت دارد، توجه نکردن به صنایع تبدیلی برای تولید هرچه بیشتر این محصول است. این استان، جزو استان های بکر کشور در زمینه سرمایه گذاری در حوزه های معدنی، کشاورزی و فلزی محسوب می شود که می تواند پذیرای سرمایه گذاران در بخش های مختلف باشد.
رمضان بهرامی، رئیس اتاق بازرگانی استان گلستان به «فرصت امروز» درخصوص ظرفیت های سرمایه گذاری موجود در این استان می گوید: استان گلستان هم مرز خراسان رضوی، سمنان و مازندران و کشور ترکمنستان است و از طریق دریای خزر می تواند به همسایگان شمال شرقی ایران دسترسی داشته باشد، این یعنی دسترسی به یک بازار 250میلیون نفری. هم مرز بودن این استان با خراسان شمالی فرصتی است برای جا به جایی مسافران و زائران حرم امام رضا (ع) که مزیتی برای این استان به شمار می رود.
وی با بیان این جملات می افزاید: بعد از جدایی استان گلستان و مازندران از یکدیگر اجحاف بزرگی در حوزه فضای کسب و کار این استان صورت گرفت. استان گلستان به لحاظ فضای سرمایه گذاری استان بکر و دست نخورده ای است. در بخش صنعت 1200واحد تولیدی در این استان فعالیت می کنند که 95درصد این واحدهای تولیدی، کوچک هستند و تنها 5درصد صنایع بزرگ در این استان فعالیت می کنند.
وی ادامه می دهد: همچنین در بخش صنعت 22ناحیه صنعتی در سطح استان وجود دارد که زیر 70درصد ظرفیت خود فعالیت می کنند. استان گلستان با 800هزار هکتار زمین جزو نادرترین و بکرترین استان ها محسوب می شود. بزرگ ترین صنعت موجود در این استان، ید است. گفتنی است که ایران در تولید ید در جایگاه نهم جهان قرار دارد.
در بخش مواد معدنی کربنات کلسیم یکی دیگر از ظرفیت هایی است که در آن سرمایه گذاری انجام نشده است. در رابطه با صنایع غذایی این استان باید گفت 90گونه محصول کشاورزی در این استان کشت می شود که در 10مورد آن جزو رتبه های برتر تولید در کشور هستیم، مانند گندم و سویا.
سرزمین طلای سفید
استان گلستان در صنایع کشاورزی، صنایع تبدیلی و بخش گردشگری، ظرفیت های فراوانی برای سرمایه گذاری دارد. در رابطه با صنعت گردشگری مناطق استان گلستان جزو مناطق بکر محسوب می شود که هیچ گونه سرمایه گذاری در آن صورت نگرفته است. در بخش جنگل ها نیز وضعیت به همین صورت است. در بخش تجارت با کشورهای آسیای میانه نیز حرف هایی برای گفتن داریم که تجارت از طریق مرز ریلی توانسته مزیت خوبی را برای استان ما فراهم آورد.
اگر شخصی بخواهد در استان گلستان سرمایه گذاری کند، می تواند در حوزه معدن و تولید کربنات کلسیم به فعالیت بپردازد. اولویت سرمایه گذاری در این استان از نظر من صنایع تبدیلی است، زیرا با ارزش افزوده بالاتری همراه است.
بهرامی با بیان این جملات می افزاید: در رابطه با صنایع تبدیلی غذایی، استان گلستان ظرفیت های فراوانی دارد. این استان با 50درصد ظرفیت بهره وری در تولید صنایع غذایی می تواند امنیت غذایی 7 تا 10استان کشور را تامین کند. در حال حاضر 280هزار هکتار زمین آماده برای کشت مهیا است. درخواست ما از سرمایه گذاران این است که در بخش کشاورزی و صنایع تبدیلی ورود و از طرح های خوب و آماده ای که دولت تدارک دیده است، استقبال کنند.
وی ادامه می دهد: آمار بیکاری براساس آمار هایی که از سوی نهادهای دولتی ارائه شده 11درصد است، اما باید یادآور شد که این آمارها با آمارهای واقعی تفاوت هایی دارد. شغل اکثر افراد در استان گلستان کشاورزی است و از جایی که این شغل، شغل ناقصی است می توان گفت آمار بیکاری سه برابر بیشتر از آماری است که ارائه شده زنان شاغل در این استان اغلب در حوزه صنایع دستی مثل فرش فعال هستند.
بانوان در استان گلستان نقش مهمی در اقتصاد این استان ایفا می کنند به ویژه بانوان شمال استان که یک جمعیت 10درصدی را شامل می شوند. بهرامی با اشاره به روند سرمایه گذاری در این استان می گوید: سرمایه گذاری هایی در این استان در رابطه با صنایع معدنی از سوی برخی شرکت های چینی صورت گرفته است اما این مشارکت ها بسیار محدود و پایین بوده است.
به لحاظ ظرفیت تفاوتی با هلند و اتریش نداریم
استان گلستان گرچه قومیت های گوناگونی را در خود جای داده است اما امنیت پایداری را تجربه می کند؛ به طوری که مثلا از قوم سیستان و بلوچستان نیز به کار کشت پنبه در این استان مشغول هستند. همچنین در این استان یک صادرات 300میلیون دلاری در سال وجود دارد که برای امسال افق 400میلیون دلاری مدنظر ما است. 18کشور نقطه صادراتی ما هستند و بیشتر در حوزه صنایع معدنی، غذایی و فلزی این امکان موجود است. استان ما استان بکری است.
ظرفیت های استان گلستان هیچ تفاوتی با کشور هلند و اتریش ندارد اما امری که باید دچار تغییر و تحول شود نگاه دولتمردان است. مشکل ما مشکلات قانونی است، بانک ها به تولید ورود نمی کنند. باید دولت برای استان های کم برخوردار منابع هدفمند مشخص کند. همچنین در بخش کشاورزی باید حمایت هایی صورت گیرد، زیرا حمایت ها کافی نیست. کشاورزان این استان روز به روز ضعیف تر می شوند و دعا می کنند محصول کمتری برداشت کنند تا ضرر پایین تری متحمل شوند.
***
اولویت های سرمایه گذاری استان گلستان
استان گلستان در صنایع کشاورزی، صنایع تبدیلی و بخش گردشگری ظرفیت های فراوانی برای سرمایه گذاری دارد. در رابطه با صنعت گردشگری مناطق استان گلستان جزو مناطق بکر محسوب می شوند که هیچ گونه سرمایه گذاری در آنها صورت نگرفته است. در بخش جنگل ها نیز وضعیت به همین صورت است. در بخش تجارت با کشورهای آسیای میانه نیز این استان قابلیت های بی شماری دارد.
تجارت از طریق مرز ریلی توانسته مزیت خوبی را برای این استان فراهم آورد. اگر شخصی بخواهد در استان گلستان سرمایه گذاری کند، می تواند در حوزه معدن و تولید کربنات کلسیم به فعالیت بپردازد. اولویت سرمایه گذاری در این استان صنایع تبدیلی است، زیرا با ارزش افزوده بالاتری همراه است.
همچنین صنایع تبدیلی غذایی این استان نیز از ظرفیت بالایی برخوردار است. استان گلستان با 50درصد ظرفیت بهره وری در تولید صنایع غذایی می تواند امنیت غذایی 7 تا 10 استان کشور را تامین کند. در حال حاضر 280 هزار هکتار زمین آماده، در انتظار سرمایه گذاران برای انجام این امر است.
***
ویژگی های منحصر به فرد استان گلستان
استان گلستان هم مرز خراسان رضوی، سمنان، مازندران و کشور ترکمنستان است، همچنین از طریق دریای خزر می تواند به همسایگان شمال شرقی ایران دسترسی داشته باشد. این یعنی دسترسی به یک بازار 250میلیون نفری.
هم مرز بودن این استان با خراسان شمالی فرصتی است برای جا به جایی مسافران و زائران حرم امام رضا(ع) که مزیتی برای این استان به شمار می رود. استان گلستان به لحاظ فضای سرمایه گذاری استان بکر و دست نخورده ای است. این استان همچنین با دارا بودن 800 هزار هکتار زمین از قطب های مهم تولید محصولات کشاورزی در کشور به شمار می رود.
در رابطه با صنایع غذایی این استان باید گفت 90 گونه محصول کشاورزی در این استان کشت می شود که 10 مورد آن جزو رتبه های برتر تولید در کشور است مثل گندم و سویا. استان گلستان گرچه قومیت های گوناگونی را در خود جای داده است اما امنیت پایداری را نیز تجربه می کند. نکته حائز اهمیت دیگر این است که استان گلستان به لحاظ ظرفیت های سرمایه گذاری تفاوتی با کشورهای هلند و اتریش ندارد.