دبیر انجمن خرما گفت: سکوت و بیاعتنایی دولت سابق (دولت دهم) در قبال معدوم کردن 85 هزار تن خرمای ارسالشده به کشورهای اروپایی، باعث بیکار شدن 650 کارگر و 3میلیون دلار ضرر و زیان به صنعت خرما شد که تاکنون نیز جبران نشده است. سیدعلیاصغر موسوی افزود: با انتشار خبر وبا در ایران، طی پنج، شش سال گذشته، کشورهای آسیای میانه و روسیه اقدام به معدوم کردن 85 هزار تن خرمای صادراتی ایران کردند و دولت وقت نیز هیچ حمایتی از سرمایهگذاران بخشخصوصی نکرد، لذا خرما پس از آن سال دیگر نتوانست صادراتی داشته باشد و برای تولید داخلی برنامهریزی کند.
وی خاطرنشان کرد: درحالیکه سرمایهگذاری در بخشخصوصی برای صادرات خرما با بیش از یکهزار نوع بستهبندی صورت گرفته بود و خرماهای فرآوریشده نظیر پالم، شکلات خرما، چیپس خرما، قند خرما و سایر محصولات در سبد صادراتی قرار گرفته و انتظار میرفت سرانه مصرف خرما افزایش پیدا کند، چنین اتفاق تلخی علاوه بر آنکه سرمایهگذاران بخشخصوصی را بهشدت رنجور و زیاندیده کرد، انگیزه را نیز برای ادامه فعالیت در این حوزه گرفت.
ستاد خرما تعطیل شد
موسوی ادامه داد: هرچند در دولت نهم ستاد خرما احیا و رقم قابل توجهی نیز برای حمایت از نخلداران تزریق شد تا جایی که منجر به افزایش سرمایهگذاری در حوزه تولید شد اما در دولت دهم (زمان وزارت صادق خلیلیان) عملا ستاد خرما تعطیل و خط اعتباری تخصیصیافته نیز به بخش خرما تزریق نشد و کمبود نقدینگی، کاهش تولید خرما را به همراه داشت. وی تصریح کرد: ستاد خرما میتوانست نظیر شورای عالی آب با توجه به مزیت نسبی و رکورد اولی ایران در تولید خرما، از این محصول بهعنوان یکی از پتانسیلهای اقتصادی در پتانسیل کلان کشور بهرهبرداری کند، اما بیتوجهی به این محصول و حذف ستاد خرما باعث کاهش تولید خرما شده است.
سرمایهگذاری ویژه پاکستان در خرما برای سبقت از ایران
دبیر انجمن خرما یادآور شد: در گذشته حجم تولید یک میلیون تنی خرمای ایران باعث شده بود کشورمان در صدر تولیدکنندگان خرمای دنیا قرار گیرد، این در حالی است که نهتنها حجم تولید خرما کاهش پیدا کرده، بلکه اکنون ایران پس از عربستان و امارات قرار دارد و بهزودی پاکستان نیز با سرمایهگذاری ویژه در تولید خرما از ایران جلو خواهد زد. موسوی تاکید کرد: سرانه مصرف داخلی خرمای کشور یکهزار و 200 گرم است، درحالیکه در کشور عربستان بیش از 7هزار و 500 گرم خرما مصرف میشود. وی اظهار کرد: درصورتیکه با یک اقدام حمایتی نظیر قرار دادن خرما در سبد غذایی دانشآموزان یا ارگانهای تحت نظارت دولت نظیر دستگاههای نظامی و انتظامی و همچنین بهزیستی و سایر نهادها بتوان سرانه مصرف خرما را به 5/2 کیلوگرم رساند، نهتنها حجم تولید خرما افزایش پیدا میکند، بلکه ضریب سلامت داخلی نیز ارتقا پیدا میکند.
غرفههای میادین ترهبار در اختیار ازما بهتران
دبیر انجمن خرما ادامه داد: درحالیکه ستاد تنظیم بازار برای تزریق محصولات مورد نیاز روزهداران در ماه رمضان برنامهریزی میکند، تـولـیـدکـنندگان خرما از داشتن غرفههای خرما در میادین میوه و تربار محروم هستند.مـوسـوی تـصریح کرد: بوروکراسی حاکم و کاغذبازی چندمنظوره مسئولان سازمان میادین میوه و تربار به قدری بالاست که عملا تولیدکنندگان خرما امکان داشتن غرفههای ثابت خرما را ندارند و بهنظر میرسد غرفهها همیشه نصیب ازمابهتران میشود. وی یادآور شد: بیش از 45 درصد از خرمای تولیدشده سال گذشته بهویژه در منطقه کرمان، در انبارها باقی مانده و درصورتیکه امکان عرضه مستقیم خرما برای تولیدکنندگان وجود داشته باشد، خرمای کیفی تولیدشده به قیمت 4 تا 5هزار تومان در اختیار روزهداران قرار خواهد گرفت.