با نگاه دقیق به سیاستهای اقتصاد مقاومتی که از سوی مقام معظم رهبری به مسئولان اجرایی کشورمان ابلاغ شده است، میبینیم تمامی اهداف تعیین شده در این سیاستها برای جلوگیری از خروج بیدلیل ارز از کشورمان و همچنین ایجاد رونق اقتصادی داخل مرزهای با شکوه ایران اسلامی درنظر گرفته شده است. این درحالی است که همه میدانیم صنایع مختلف هریک به نوعی وابستگیهایی به خارج از کشور داشته و باید برای توسعه آنها سرمایههایی خارجی یا حتی دلارهای نفتی داخلی هزینه شود. اما نکته اصلی درباره اجرای سیاستهای اقتصادی مقاومتی و توسعه صنایع مختلف این است که کدام صنعت میتواند با کمترین سرمایهگذاری، بیشتر منافع اقتصادی را برای کشورمان ایجاد کند تا بتوان از آن بهعنوان موتور محرکه دیگر صنایع استفاده کرد.
اردشیر اروجی، مدیرکل اسبق دفتر آمار و برنامهریزی سازمان میراث فرهنگی در این زمینه معتقد است گردشگری همان صنعتی است که میتوان با استفاده از آن در راستای اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی گام برداشت و برای رونق دیگر صنایع از آن استفاده کرد، چون برای اداره صنعت گردشگری بسیاری از صنایع به حرکت واداشته خواهند شد که میتوان به حملونقل، خدمات، کشاورزی و. . . اشاره کرد. اروجی به «فرصت امروز» میگوید: بهطور کلی سیاستهای اقتصاد مقاومتی بهگونهای از سوی مقام معظم رهبری تدوین شدهاند که کمترین وابستگی به خارج از کشور را داشته باشیم و بتوانیم فارغ از کارشکنیهای غرب و شرق در آن سرمایهگذاری کنیم. به همین دلیل دور از ذهن نیست که بگوییم صنعت گردشگری ایران نخستین گزینه در این راستا و اجرای فرمایشات ایشان است.
وی در ادامه میافزاید: مقام معظم رهبری با توجه به دیدگاه هوشمندانهای که درباره صنعت گردشگری دارند، در واقع تمام زوایای این صنعت و امتیازات منحصربهفرد آن را با درنظر گرفتن منافع ملی کشورمان مدنظر قرار داده و براساس آن مسیر مشخصی را هم تعیین فرمودهاند. بنابراین لازم است که در راستای ایجاد شغل و همچنین سودآوری برای کشورمان گامهای موثرتری برداشته شود.
این کارشناس گردشگری تصریح میکند: میزان اشتغالزایی در صنعت گردشگری و همچنین گردش مالی در این صنعت بهگونهای است که نمیتوان به سادگی از آن چشمپوشی کرد، چون براساس آماری که در سازمانهای بینالمللی وجود دارد به ازای ورود هر شش گردشگر خارجی در واقع یک شغل در کشور میزبان ایجاد خواهد شد. از این رو با توجه به اینکه اکنون کشورمان در زمینه اشتغال دارای مشکلاتی است دور از ذهن نیست که بگوییم تحقق برنامه افق ایران 1404 میتواند نهتنها حجم قابل توجهی از مشکل اشتغال را کاهش دهد، بلکه رونق اقتصادی مناسبی هم برایمان به ارمغان میآورد.
اروجی میگوید: گردشگری صنعتی است که درآمد آن مستقیما در کالبد جامعه هزینه میشود و میتوان آن را عاملی در نشاط اقتصادی دانست به این دلیل که گردشگران مستقیم در جوامع میزبان به گشت وگذار پرداخته و صورتحسابهای خود را به تولیدکنندگان واقعی و فروشندگان خدمات میپردازند و خبری از مشاغل کاذب در این بخش نیست.
این کارشناس برنامهریزی میراثفرهنگی و گردشگری با اشاره به رونق گردشگری در ترکیه میافزاید: گردشگری در دنیا پس از خودروسازی و نفت بهعنوان سومین منبع اشتغالزا و درآمدزا محسوب میشود.بهعنوان مثال ترکیه زمانی از ما عقبتر بود اما وقتی تصمیم گرفت با طرح میثاقی ملی، گردشگری را توسعه دهد، توانست بیشتر از آنچه که ما از نفت درآمد داریم، درآمد داشته باشد.
وی معتقد است جهانیان ما را بهعنوان کشوری با تولیدات کشاورزی خاص یا خودروساز نمیشناسند، بلکه ایران را با هویت تاریخی و فرهنگی میشناسند که در کنار چین، یونان و مصر یکی از هفت تمدن اولیه بشر در آن شکل گرفته و به تبع آن تمایل دارند از این جاذبهها دیدن کنند. به همین دلیل لازم است بهگونهای برنامهریزی کنیم که گردشگران خودخواسته و با اشتیاق دلارهای غیرنفتی را به کشورمان حمل کرده و زمینه توسعه صادرات نامرئی ایران را فراهم کنند و این دقیقا سیاستهای اقتصاد مقاومتی است و هیچ تحریم یا کارشکنی در آن شکل نخواهدگرفت.
اردشیر اروجی در پایان میافزاید: مهمترین مزیت نسبی ما دو بازار جهانی گردشگری، مزیت تاریخی- فرهنگی است. این مزیت در گردشگری میتواند بهعنوان یک عامل مهم درتحقق اقتصاد مقاومتی نقش ایفا کند. که هم درآمدزا است و هم اشتغالزا.