یک کارشناس و پژوهشگر انگور و کشمش در دانشگاه آریزونای آمریکا گفت: صنعت انگور و کشمش ایران با تاریخ صد ساله میتواند از نظر درآمدزایی جایگزین نفت و گاز شود. به گزارش ایرنا، حسین حیدری افزود: صنعت انگور و کشمش حتی میتواند همراه با نفت و گاز درآمد دهها و صدها میلیاردی داشته باشد. وی اظهار داشت: این در حالی است که پس از گذشت حدود یکصد سال از تاریخ این صنعت، هنوز نتوانستهایم در باغبانی و صنعت این علم و رشته عظیم آن طور که در حد انتظار است، در کشور پیش برویم. وی با بیان اینکه تولید انگور علم خیلی پیچیده و سختی نیست، افزود: با وضعیت بحران آب در ایران که امروز به مسئلهای انسانی، اجتماعی و اقتصادی تبدیل شده، نباید اجازه دهیم 100 هزار یا میلیونها مترمکعب آب در رشته انگور هدر رود. حیدری خاطرنشان کرد: درحالیکه سالانه 75 تا 80 میلیارد دلار ارزش صنعت انگور و کشمش و مشتقات آن در آمریکاست و این رقم به اندازه درآمد کل نفت ایران است.
وی با بیان اینکه تولید محصول انگور مانند نفت آلودهکننده و تک محصولی نیست، افزود: با وجود اینکه ایران مقام نخست جهان را در کشت انگور دارد، اما هنوز در این صنعت ضعیف است و به جایگاه واقعی خود دست پیدا نکرده است. این استاد و کارشناس دانشگاه آریزونا همچنین ادامه داد: سطح زیر کشت انگور در ایران 300 هزار هکتار است، درحالیکه در آمریکا 100 هزار هکتار سطح زیر کشت انگور خوراکی و رومیزی است که تنها در ایالت کالیفرنیا کشت میشود، ولی در ایران 25 استان قابلیت کشت و تولید انگور رومیزی را دارند. حیدری اذعان داشت: با همراهی همکاران و کارشناسان این رشته، طرحی را به رییسجمهوری و وزارت جهاد کشاورزی ارائه دادهایم که اگر اجرایی شود، در مدت 10 سال یا کمتر میتواند 5میلیون شغل در صنعت انگور و کشمش در کشور ایجاد کند.
وی یادآور شد: با سادگی و زیبایی این علم در صنعت انگور و کشمش و با سادهترین امکانات میتوان ایران را به جایگاه واقعی خود در جهان سوق داد و با سادهترین روش در احداث باغات انگور و صرفه جویی در مصرف آب در این صنعت فعالیت کرد. گفتنی است سالانه در شهرستان ملایر 250 هزار تن انگور و حدود 40 هزار تن کشمش تولید میشود که از این نظر رتبه دوم کشور و رتبه نخست استان همدان را به خود اختصاص داده و بیش از 11هزار هکتار از اراضی این شهرستان زیر کشت انگور است که 60 درصد انگور استان همدان در ملایر تولید میشود.