تصمیم به عدم برگزاری نمایشگاههای بهاره در پایان سال به دنبال نشست و گفتوگو با اتاق اصناف و اتحادیهها به دست آمد. در این نشستها عنوان کردند که در سالهای گذشته گزارشهای منفی از اعضا، یعنی واحدهای صنفی به دستشان رسیده است. این گزارشها در واقع گلایه از موجودی بالای کالاها در واحدهای صنفی بود. شاید هم قدرت خرید مردم در حدی نبود که بتوانند خریدهای مناسب داشته باشند.اما گلایههای آنها دلیل دیگری هم داشت. برخی واحدهای صنفی معترض بودند به اینکه نمایشگاهها، واحدهای صنفی محدودی را پوشش میدهند و این مسئله بازار کار را برای بخش عمدهای از اصناف که به نمایشگاهها دسترسی ندارند، کساد میکند.
در نشستهایی که ما با اتحادیهها و اتاق اصناف کشور داشتیم، نظرشان این بود که اگر اجازه داشته باشند، در قالب فروشهای فوقالعاده یا حراجهایی که خود اتحادیه میتواند ضوابطش را تعیین کند بادرصدی تخفیف کالاهای خوب را به دست مردم برسانند. برای ما هم قابل قبول بود، چون هم آسایش مردم را به دنبال داشت و دیگر این مشکلاتی که در خصوص نبود نمایشگاههای استاندارد در کشور با آن مواجهایم، پیشرو نخواهیم داشت.
ما نه در تهران و نه در شهرهای دیگر فضای مناسب و استاندارد برای برگزاری نمایشگاههای اینچنینی که اتفاقا از پرترددترین نمایشگاهها در کشور هستند، نداریم. نمایشگاههای موجود قادر به ارائه خدمات لازم به شهروندان نیستند. گزارشهای رسیده در این خصوص نشان از گلایههای زیاد مردم از نمایشگاهها است. ترجیح ما هم بهعنوان وزارت صنعت، معدن و تجارت این است که اتاق اصناف و اتحادیهها در قالب فروشهای فوقالعاده و حراجها نیازهایشان را برطرف کنند. اما لازم میدانم در پاسخ به اختلاف نظرهای اعلام شده و روشنگری بیشتر دلایل دیگری هم اضافه کنم.
در سالهای گذشته، پاداشها و عیدیها به افراد شاغل در شب عید، قدرت خرید را بالا برده و نگاه دولت در حمایت و پشتیبانی از مصرفکننده بود. در واقع در این نمایشگاها عرضه کالا بیشتر میشد تا جلوی افزایش قیمت گرفته شود. اما امروز شرایط ما با سالهای گذشته متفاوت است. ما در بسیاری از کالاها مازاد عرضه داریم و دغدغه افزایش قیمت را نداریم. به هر میزان که تقاضا در بازار باشد محصول وجود دارد و به هر میزان تقاضا باشد، بازار پاسخگوی آن هست.
بنابراین آن اجباری که در سالهای گذشته در برگزاری نمایشگاهها بوده امسال نیست. با این توصیف باز هم ما به خاطر همراهی با خواستههای اصناف در همان نشستها که با اتاق اصناف داشتیم اعلام کردیم که چنانچه لازم باشد، مجددا با اتاق اصناف و استاندار تهران در یک نشست دیگر این موضوع بررسی شود و اگر نیازمندی خاصی باشد که نتوانیم از طریق شبکه صنفی پاسخگو باشیم نسبت به آن اقدام خواهیم کرد.
به هر حال مشکل نبود نمایشگاههای استاندارد و محدودیت شرکت واحدهای صنفی در نمایشگاهها دغدغه اصلی ما به عنوان وزارت صنعت، معدن و تجارت است و فکر میکنیم اگر اتحادیه و اصناف راضی شوند به جای نمایشگاه فروش فوقالعاده را انجام دهند هم کسریشان جبران خواهد شد هم فرصتی برابر برای همه واحدهای صنفی است.
قائممقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در امور تجارت