در دادوسـتـدهـای بورس تهران حجم و ارزش معاملات در آخرین روز رشد چشمگیری را ثبت کرد چنانکه بیش از یک میلیارد و 174 میلیون برگه سهم و حق تقدم به ارزش سه هزار و 134 میلیارد ریال در 99 هزار نوبت معاملاتی دادوستد شد. گروههای مالی، خودرو و بانکها با بیشترین تاثیر حجم و ارزش معاملات، در صدر برترین گروههای صنعت قرار گرفتند. علاوه بر این، شاخصهای گروه سایر مالی، گروه انتشار و چاپ و محصولات فلزی با بیشترین رشد مواجه شدند. براساس آمار موجود، ارزش معاملات این هفته در قیاس با هفته پیش 64.8 درصد و حجم معاملات 46.9 درصد رشد داشته است. دفعات معاملات هم رشدی 62.4 درصدی نسبت به هفته قبل دارد. در این مدت، پنج میلیارد و 155 میلیون سهم به ارزش 13 هزار و 58 میلیارد ریال بهصورت خرد و بلوک معامله شد که ارزش معاملات نرمال در قیاس با مدت مشابه قبل 44.1و حجم معاملات 33درصد افزایش داشتند...
ورود جریان جدید نقدینگی به بازار سهام
امیر هامونی، مدیرعامل فرابورس با اشاره به افزایش ارزش معاملات فرابورس و ورود جریان جدید نقدینگی به بازار سرمایه از داخل و خارج کشور گفت: ارزش روزانه معاملات از 70میلیارد تومان به 110 میلیارد تومان رسیده است. مدیر عامل فرابورس اضافه کرد: هماکنون 40 میلیارد تومان نقدینگی جدید به فرابورس وارد شده اما ممکن است در آینده تصمیمی گرفته شود که شرایط ابهام را در بازار ایجاد کند و این نقدینگی وارد شده دوباره خارج شود. وی با اشاره به توقف نمادهای پالایشگاهی در 9 ماه گذشته اظهار کرد: این توقف نماد به دلیل وجود ابهام در این صنعت است و تمام تلاش ما این است که ابهامات بازار را برطرف کنیم. هامونی ادامه داد: وجود ریسک در بازار طبیعی است، اما در مواقعی دامنه ریسک افزایش مییابد و به ابهام تبدیل میشود که دیگر نمیتوان به آن ریسک گفت، بلکه به نوعی عدم قطعیت تبدیل شده و شرایط بازار را در حالت قمارگونه برد-باخت قرار داده است.
مهدی اردستانی، تحلیلگر بازار سهام با اشاره به دلایل افزایش عرضه در نماد شرکتهای خودرویی، بانکی و لیزینگی گفت: این صنایع در هفتههای اخیر با افزایش امیدواریها به رفع تحریم بین 16 تا 20 درصد رشد قیمت داشتند و در آخرین روز بیشترین عرضههای بازار را به خود اختصاص دادند. وی افزود: یکی دیگر از دلایل افزایش عرضه، ریسک مذاکرات است و تداوم روند صعودی در گرو خوشبینی به آینده مذاکرات است. این تحلیلگر بازار سهام افزود: نزدیک شدن به موعد تسویه اعتباریها هم میتواند یکی از عوامل افزایش عرضه باشد.
ریسکی از لحاظ صنایع وجود ندارد
علی قاسمی ارمکی، مدیر عامل تامین سرمایه بانک ملت به وضعیت بورس تهران اشاره کرد و گفت: بازار سرمایه یک اصلاح قیمت را در هشت ماهه گذشته تجربه کرده است، به طوری که متوسط P/E از هفت به پنج مرتبه رسیده و دو واحد اصلاح شده است. وی افزود: بیشتر افزایش سود شرکتها و برخی صنایع در سالهای گذشته به دلیل افزایش نرخ ارز بوده است، اما در سال جاری بیشتر سودآوری شرکتها به دلیل افزایش فروش است. بنابراین شرکتها در ششماهه اول توانستند سودآوری مطلوب با حجم فروش بالا داشته باشند. در این شرایط ریسکی از لحاظ ریسک صنایع در شرکتهای پذیرفته شده در بازار سرمایه وجود ندارد.
افزایش حجم نقدینگی با عرضههای اولیه
از سوی دیگر، بازار سهام در روزهای اخیر تحت تاثیر عرضههای اولیه بوده که این امر میتواند به افزایش حجم نقدینگی در بازار کمک کند. در ادامه این روند سومین عرضه اولیه بازار سهام در کمتر از یک هفته در نماد سیدکو اتفاق خواهد افتاد. حسن قالیباف اصل در خصوص عرضه اولیه شرکتها در بورس تهران اظهار کرد: 10 شرکت تا پایان سال عرضه اولیه خواهند داشت که پنج شرکت آن فرابورسی بوده و پنج شرکت عرضه خواهد بود که سه مورد آن امسال انجام شده و مابقی آخر سال انجام خواهد شد. وی افزود: وضعیت بازار اگر خوب باشد عرضهها زیاد خواهد شد و عرضه اولیه تامین مالی بوده و به شرایط رونق مربوط است.
اصلاح موقت قیمت در برخی گروهها
با توجه به شرایط پیش رو به نظر میآید که بازار سهام در هفته آینده تا حد زیادی تحت تاثیر فشار عرضهها با هدف شناسایی سود قرار بگیرد اما میتوان به رشد ملایم شاخصها امیدوار بود. افزایش حجم معاملات در مقطع فعلی و عدم ریزش ملموس قیمتها حتی در گروههایی که نیاز به اصلاح موقت قیمت در آنها پس از رشد هفتههای اخیر حس میشود نیز سیگنالی به حساب میآید که از روند رو به رشد آتی بازار حمایت میکند.