دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان معتقد است: امروز بحث تعیین قیمت سیمان بهعنوان اولویت کارخانههای این بخش محسوب نمیشود، بلکه اصل اساسی، پشتیبانی دولت از این صنعت استراتژیک برای گذر از شرایط سخت کنونی است. عبدالرضا شیخان روز سهشنبه در گفتوگو با ایرنا، اظهار داشت: طی دو سال اخیر بخش ساختمان و مسکن با رکود مواجه شد و این امر پیامد کاهش مصرف سیمان را به دنبال داشت. سالانه حدود 55 میلیون تن سیمان در بازار داخلی به مصرف میرسد و میزان سیمان تولیدی در سالهای 92 و 93 به ترتیب 69.6 و 66.4 میلیون تن به ثبت رسیده بود.
به گفته دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان، میزان تولید چهار ماهه امسال نسبت به مدت مشابه در سال گذشته کاهش 12 درصدی را نشان میدهد و درخصوص صادرات نیز به همین میزان افت داشتیم. طی چهارماهه اول سال گذشته 23 میلیون و 803 هزار و 709 تن سیمان تولید و به میزان 18 میلیون و 719 هزار و 523 تن در بازار مصرف عرضه شد. مجموع سیمان صادرشده در مدت چهارماهه نخست سال 1393 بالغ بر 4 میلیون و836 هزار و 934 تن بود.
شیخان افزود: بررسی عملکرد تولید سیمان در سال گذشته نسبت به 1392 افت 3.6 درصدی را نشان میدهد. وی تصریح کرد: اکنون 71 کارخانه فعال سیمان کشور ظرفیتی بالغ بر حدود 80 میلیون تن را دارند و هیچ کارخانهای تعطیل نشده، بلکه ممکن است کوره آن خوابیده باشد، اما تولید سیمان تداوم دارد و با قیمت نازل نیز عرضه میشود. شیخان درخصوص اظهارات روز دوشنبه رییس کمیسیون صنایع ومعادن اتاق تهران در یکی از خبرگزاریها مبنی بر تعطیلی 21 کارخانه سیمان از 91 کارخانه کشور، اظهار داشت: این مطلب نادرست انتقال یافته و اکنون 91 کوره در کارخانههای سیمان وجود دارد که 21 کوره آن غیرفعال است. به گفته وی، برخی از کارخانههای صنعت سیمان دارای دو تا سه کوره هستند و ممکن است یک کوره از مدار خارج شده باشد، اما تولید متوقف نشده است.
شیخان اضافه کرد: موضوع مازاد تولید در کارخانههای سیمان صحت دارد و در عین حال این واحدها مشکل گردش نقدینگی، هزینههای سوخت، گاز و غیره دارند و در این شرایط انتظار میرود از سوی دولت مورد حمایت و کمک قرار گیرند تا این دوره را سپری کنند. وی مشکل بازارهای صادراتی را از دیگر مسائل کارخانههای سیمان برشمرد و گفت: بالغ بر 60درصد سیمان صادراتی کشور رهسپار عراق میشد اما مشکلات امنیتی این کشور و کاهش قیمت نفت موجب شد تا بودجه عمرانی آنها نیز تنزل یابد.
دبیر انجمن مزبور کشورهای حاشیه خلیجفارس، افغانستان و آسیای میانه را بهعنوان دیگر متقاضیان سیمان ایران معرفی کرد و گفت: کشورهای یادشده همواره بر سیمان کیفی و قیمت مناسب ایران اذعان دارند، اما شرایط بازار و تحولات در این کشورها عامل افت جذب سیمان شده است.